Varsler-nettside stengt av domstol i USA

Rasende nett-aktivister lager omveier.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

WIKILEAKS, en nettside som legger ut lekkede offisielle dokumenter og hemmelig bedriftsinformasjon, er nå stengt etter pålegg fra en domstol i San Francisco. Wikileaks gir varslere og dissidenter muligheten til å lekke informasjon uten fare for å miste jobben eller risikere forfølgelse.

Det er den sveitsiske banken Julius Baers avdeling på Cayman Islands som fikk siden stengt ved å gå til sak. Dokumenter som tydet på at det foregikk hvitvasking av penger i bankens regi var blitt offentliggjort.

I rettssaken ble det hevdet at wikileaks hadde offentliggjort konfidensielle bank-dokumenter, og dommer Jeffrey S. White beordret ikke bare dokumentene fjernet, men krevde hele nettsiden stengt.

STENGNINGEN VEKKER reaksjoner.

«Arbeidet til wikileaks er viktig, og tjenesten de tilbyr har vist seg vesentlig for aktivister, varslere og borgere som lever i undertrykkende stater, skriver Felix Cohen på opendemocracy.net.

Peter Scheer, som er leder for California First Amendment Coalition, sier det er ironisk at siden, som en rekke udemokratiske regimer som Kina tidligere har forsøkt å blokkere, nå blir stanset i demokratiske USA:

«Dommer Whites kjennelse er i juridisk forstand det samme som å kreve stans i alle de kommende utgavende til en avis fordi et selskap har grunn til å klage på en av sakene som er publisert» (prior restraint), skriver han i Mercury News.

Han mener «prior restraint»-prinsippet strider mot den amerikanske konstitusjonen, og får støtte blant annet fra David Ardia som leder Citizen Media Law Project ved Harvard Law School.

DOKUMENTER LEKKET til wikileaks har tidligere ført til nyhetssaker i flere store medier. Blant annet i New York Times om det amerikanske militærets operasjon i Irak, i Wired om behandlingen av fanger på Guantanamo, og på BBC om korrupsjon i Kenya.

Siden er etter det man kan lese etablert av «kinesiske dissidenter, journalister, matematikere og teknologer fra hele verden».

Deres målsetting er å være en usensurert versjon av wikipedia og formidle lekkede dokumenter og analyse som ikke kan spores, og de lover anonymitet og «cutting edge kryptografisk teknologi kombinert med gjennomsiktighet og enkelheten til wiki-grensesnittet».

NETTET SYDER av rykter, og faktum er at stengningen av wikileaks sannsynligvis har gitt dem mer trafikk enn noensinne. En lang rekke bloggere og nettsteder peker nå til siden via ulike omveier, og diskuterer og protesterer mot stengningen. Man kommer også dit via IP-adressen 88.80.13.160.

Nettanarkistene i Pirate Bay har etter rettssaken forbarmet seg over prosjektet. Webhotellet PRQ som også huser Pirate Bay er nå vert for nettstedet.

«PRQ fremstår i stadig større grad som \'last resort hosting\'», skriver teknobloggeren Oscar Swartz, og hevder at sivil ulydighet gjennomført av entusiaster kombinert med fildelingsnettverk «banker en hvilken som helst høyt gasjert nisse i dress når som helst».

MEN WIKILEAKS er uten avsender, og informasjonen på siden deres nærmest umulig å etterprøve. Det har ført til kritikk, også fra ytringsfrihetsforsvarere som BBC-kommentator Bill Thompson:

«Alle som lekker dokument til nettsiden har sin egen agenda, og det behøver ikke være den mest åpenbare. Det er umulig å verifisere informasjonen på wikileaks, og påstanden fra utviklerne om at «wikileaks underlegger lekkede dokumenter langt mer dyptgående undersøkelse enn medier og etterretning er lite annet enn selvhøytidelig nonsens».

«Forhåpentligvis kan den siste tidens oppmerksomhet tvinge wikileaks til mer systematikk, eller i det minste mer åpenhet, rundt kilder og avsløringer», konkluderer Felix Cohen.

Denne artikkelen er skrevet for Magasinets nettredaksjon, og ikke publisert i papirutgaven. Har du spørsmål eller kommentarer, send dem til oss på e-post.

NETT-PIRATER: Webhotellet som huser Pirate Bay tar seg nå av wikileaks.
KORRUPSJON:</B> Andre dokumenter på sida påviser tilsynelatende korrupsjon hos Kenyas tidligere president Daniel Arap Moi.
NYE VEIER INN: En lang rekke blogger og nettsteder har laget nye veier inn på siden etter at den ble stengt.
NETTSIDE STENGT: Interne manualer fra blant annet Guantanamo er blant den lekkede informasjonen som ligger på Wikileaks. Nå er nettsiden stengt av en amerikansk domsstol.
ANONYMITET: Wikileaks er uten avsendere og garanterer anonymitet. Dette gjør innholdet umulig å verifisere, hevder kritikere.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer