Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Mer
Min side Logg ut

Våte delikatesser

Alex Sushi er en påminnelse om at sushi kan være så mangt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SOM VANLIG VAR DET smekkfullt hos Alex, byens mest omskrevne og omtalte sushirestaurant. Magasinets utsendte var blitt plassert i baren.

-  Det er fint å sitte sånn og ha

gratis underholdning til maten, sa Fredag og betraktet innehaver Alex Cabiao som ved hjelp av sine barberbladskarpe kniver gjorde fiskefileter, agurk, avokado og ris om til spiselige installasjoner.

Men det å sitte sånn i baren, byr også på annen type underholdning. Det er vanskelig, for ikke å si umulig, å unngå å høre andre gjesters samtale. Ved siden av satt et par leger og underholdt sitt kvinnelige følge med historier fra jobben. Detaljer fra operasjonssalen er muligens interessant for folk med sterk mage, men settingen blir kanskje uansett litt feil?

-  Unektelig et poeng, sa Fredag. -  Men sett bort fra samtaler som er umulig å overhøre, er dette likevel en hyggelig avveksling fra den tradisjonelle måten å innta middagen på.

-  Vi har dessverre ikke kråkebolle i dag, men bestiller dere den Svarte menyen, får dere en hel hummer på deling. Selvfølgelig i tillegg til mye annet, sa servitøren.

Med 595 blanke kroner per hode er det den nest dyreste av de ferdige menyene. Robinson&Fredag har prøvd den før, flere ganger, men hver eneste gang har den inneholdt forskjellige ting. Overraskelsesmomentet skal ikke undervurderes. Derfor ble det slik denne gangen også.

GILDET BEGYNTE MED SASHIMI av laks, kveite og yellowtail, det siste en svært eksklusiv tunfiskvariant. Det hele serveres i «Alex-saus».

-  Hva består den av? undret Fredag.

Men Alex bare ristet på hodet og smilte. Forretningshemmelighet. Det er en slags ponzu-saus, hvor hovedingrediensene er soyasaus og sitrussaft. Uansett, «Alex-sausen» smakte fortreffelig. Neste post var måltidets svakeste.

-  Noen elsker det, jeg synes misosuppe er kjedelige saker. Og denne er ikke bedre enn andre steder, konkluderte Fredag. Robinson samtykket.

Så ble det lysere. Og det er her Alex\' styrke kommer inn. For sushi kan være så mangt. Fra de litt tørre, ferdigpakkede laks- og tunfiskbitene du får på hjørnet, til himmelske smaksbomber. Som her.

-  Kamskjell, kveite, tunfisk, reke, kongekrabbe ... Fredag ramset opp etter beste evne. Servitøren kom hjelpende til: -  Og dette er toro, en feitere del av tunfisken, mens den der, det er kveitefett. Helt nydelig. Og til slutt får dere gunkan maki med lakserogn med rå vakteleggeplommer.

Hun hadde helt rett. Kveitefett høres kanskje ikke så godt ut, men er virkelig fantastisk. Makirullen, ris, rogn og egg pakket i et rør av tørket tang, viste seg også å være ypperlig.

På dette tidspunktet av måltidet var ikke Robinson&Fredag mette, men de var allerede godt fornøyd. Og ennå gjensto «hovedretten».

-  JAGGU, DER KOM hummeren du, konstaterte Fredag.

Foran dem lå en hel hummer, ikke verdens største, men absolutt voksen nok. Skalldyret var varmebehandlet, men ikke mer enn at kjøttet fortsatt hadde rikelig med motstand i seg. Nydelig. Den hadde følge av makiruller fylt med fritert lakseskinn og California-maki med avokado og tempurastekt scampi.

-  Hummeren er fantastisk, men jeg er litt mer skeptisk til den friterte laksen. Det er ikke store biter, men det føles ganske mektig og nesten som en kollisjon til de rene fiskesmakene forut, sa Fredag.

Robinson var ikke helt enig.

-  Jeg synes kontrasten er det som gjør det spennende. Og du må jo ikke spise alle. Jeg tar gjerne de du ikke orker.

ALEX ER IKKE STEDET for de store dessertopplevelsene, så Robinson&Fredag hoppet elegant over den posten.

Da regningen kom på bordet, viste den i underkant av 1600 kroner, inkludert litt sake og et par-tre øl til hver. Ikke billig, men verd det?

-  Absolutt, sa Robinson. -  Og når du ser på hva hver enkelt bestanddel koster i à la carte-menyen, er en slik ferdigmeny et godt kjøp.

Robinson tenkte seg om.

-  Kvalitet koster.