Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Mer
Min side Logg ut

Vennskapelig og herskapelig

Et besøk i Bent Stiansens restaurant er omtrent som å være i selskap med en gammel, god venn. En venn som er veldig rik og utrolig god til å lage mat.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- DEN ER BLITT BEDRE siden sist! Robinson bladde fornøyd i menyen, og lot seg villig friste av både à la carte-delen og dagens meny.

- Maten har jo alltid vært nesten perfekt på Statholdergaarden. Men skal man pirke, har kanskje menyen vært litt vel tradisjonell, på en måte? Det er i hvert fall ikke tilfelle lenger. Nå finnes her både sesamristet sjøkrepshale og sprøstekt kanin med fritert søtpotet, piggvar og safrancanneloni med kalvebrissel, og rosmarinstekt reinsdyr med aprikoschutney og steinsoppchips. For å nevne noe. I Statholdergaardens tradisjonsrike stuer er både interiør og service på topp. De totalrestaurerte stukkaturene er i europeisk toppklasse, innredningen er stilfull og komfortabel, og de mange rommene i forskjellig størrelse gjør restauranten både intim og anvendelig for de fleste. Her tar man vel imot både nyforlovede og forretningspartnere, og stedet er uformelt nok til at både erfarne gourmeter og nysgjerrige nybegynnere kan trives.

DENNE MEGET OPPMERKSOMME, men likevel slentrende uformelle servicen, er antakelig et av stedets mest utpregete særtrekk. Kombinasjonen av klassisk gourmetrestaurant og hjemmekoselig stemning er vanskelig å oppnå. Men på Statholdergaarden treffer de planken perfekt. Kompetent og smilende betjening loser gjestene gjennom menyer, og veileder med et smil - etter gjestens ønsker og forutsetninger. Og opplevelsen blir bare bedre når mat og vin kommer på bordet:

- Nå vet jeg hvordan østers skal spises: De skal syltes! Robinson smilte fra øre til øre etter møtet med pepperglasert tunfisk med syltede østers, trøffeleggerøre og fenikkelsalat (kr 180).

- Havsmaken er understreket av syltingen, og sammen med fenikkelsalaten blir det en frekk og spiss motvekt til den tyngre tunfisksmaken. Og heretter skal all eggerøre lages med trøffel!

HOVEDRETTENE FULGTE OPP. Særlig er det grunn til å framheve det breserte perlehønebrystet med følge av ei pølse lagd på perlehønelåret, servert med smørsautert rosenkål, ristede persillerøtter og syltet rødløk med rosiner i gåseleversaus (kr 345):

- Jeg har spist en del viltpølser, sukket Fredag fornøyd. - Men denne lille snabben er sannelig noe av det aller mest smakfulle jeg har satt tennene i. Og den feite gåseleversmaken sto perfekt til perlehøne!

DET ER IKKE GITT at man orker dessert på Statholdergaarden, men det gjør ingenting så lenge du bestiller kaffe. For i tillegg til å drive byens hyggeligste gourmetsted, serverer de byens beste og rauseste petit fours. Det betyr hjemmelagde konfektbiter nok til å fylle opp dessertmagen - og vel så det. Og det er nok lurt å fylle godt opp, for når regningen er betalt, kan det bli lenge til man har råd til å spise på restaurant neste gang.

- Men pytt, pytt: En slik opplevelse er vel verdt noen uker med grøt, mente Fredag.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!