Venstrefinte

Hvorfor tror enkelte at keivhendte folk er smartere?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

MIN FAR ER venstrehendt, og mener bestemt at det er en av hovedgrunnene til at han føler seg mer kunstnerisk, musikalsk og ressurssterk enn gjennomsnittsmannen. Han vurderte til og med å stemme Venstre ved forrige stortingsvalg på grunn av keivhendtheten sin.

Faren min er ikke alene - det er mange av dem som skriver med venstre hånd som er opptatte av akkurat det. At de er ekstra spesielle, fordi de er blant de rundt ti prosentene som holder blyanten litt annerledes.

Einstein var jo venstrehendt, sier de. Og Picasso. Og Bob Dylan. Men var de egentlig det? Og er det egentlig noen forskjell mellom de keivhendte og oss som skriver med høyre?

PÅ DEICHMANSKE BIBLIOTEK i Oslo finner du ikke mange hyllemeter med litteratur om emnet. Tore Vassdals «Venstrehendte barn i skolen» fra 1975 er ikke akkurat en dyptgående psykisk analyse, og Berit Ekmans «Strikking og hekling for venstrehendte» fra 1984 må sies å være ei bok for spesielt interesserte. Nei, skal vi komme til bunns i spørsmålet om venstrehendte mennesker er kunstneriske eller keitete, må vi ty til sterkere lut. Bibelen, for eksempel.

I Dommernes bok i Det gamle testamente, kapittel 20, finner vi historien om israelittene og folket i Benjamin som møttes til strid. Bakgrunnen for slaget er egentlig uviktig, det vesentlige for oss er vers 16, hvor hæren fra byene i Benjamin beskrives: «Blant alle disse var det sju hundre utvalgte menn som var keivhendte. Når de kastet slyngesteinen, traff de alle sammen på et hår og bommet ikke». Det hører med til historien at israelittene var fire hundre tusen menn og vant slaget til slutt, ved hjelp av en høyst bokstavelig hånd fra oven. Men takket være noen kastesterke venstrearmer holdt krigerne fra Benjamin overmakta i sjakk i flere dager.

Det er tydelig at de keivhendte fikk tillit og nøt respekt allerede i bibelsk tid.

CHRIS MCMANUS er professor i psykologi ved University College i London. Han har lenge forsket på venstre- og høyrehendte, og kom i 2002 ut med den prisvinnende boka «Right hand, left hand».

McManus skriver lettforståelig og overbevisende om hjernehalvdeler og nerveimpulser, og han bruker spennende eksempler på problematikken rundt keivhendte.

I et kapittel om venstre- og høyre-fokuseringen i samfunnet fører han oss til det gamle Hellas. Der spiste man basisen, brødet, med venstre hånd. Det som ga smak, det som gjorde måltidet spennende, spiste man med høyre. Gjennom alle tider har menneskeheten nemlig sett på vår høyre side som god - mens venstresiden er mindreverdig. Kvinner hadde lavere rang enn menn, og måtte sitte til venstre i kirken. I mange kirkebygg henger ikonene på den høyre veggen fram mot alteret, mens djevelbildene henger til venstre. På latin heter venstre sinister . Det samme ordet brukes også i betydningen ond eller skadelig.

For å gå tilbake til Bibelen igjen, til Matteus\' kapittel 25: Her fortelles det om messiasskikkelsen som skal komme. «Da skal han sitte på sin trone i herlighet, og alle folkeslag skal samles foran ham. Han skal skille dem fra hverandre, som en gjeter skiller sauene fra geitene, og stille sauene på sin høyre side og geitene på sin venstre. (...) Så skal kongen si til dem på sin høyre side: Kom hit, dere som er velsignet av min Far, og ta i arv det rike som er gjort i stand for dere fra verdens grunnvoll ble lagt. (...) Så skal han si til dem på venstre side: Gå bort fra meg, dere som er forbannet, til den evige ild som er gjort i stand for djevelen og hans engler.»

Aner vi en viss forskjellsbehandling her?

HER I NORGE pågikk det enkelte steder tvang av venstrehendte elever i skoleverket til langt ut på sekstitallet. I ekstreme tilfeller bandt man keivhendte skolebarns venstre hånd bak på ryggen.

På engelske kostskoler måtte venstrehendte elever sitte på den venstre hånda under skriveøvelsene helt fram til forrige århundre. De skulle lære seg å bruke den riktige hånda. Og i zulu-stammer i Afrika har det vært vanlig å dyppe keivhendte barns venstre hånd i kokende vann for å skålde den og tvinge dem til å bruke høyrehånda. Antallet venstrehendte i samfunnet vårt har eksplodert i løpet av 1900-tallet, men det har ingenting med gener eller drivhuseffekt å gjøre. Det er rett og slett færre venstrehendte som blir undertrykt, gjemt bort eller tvunget til å bytte skrivehånd i våre dager.

NETTLEKSIKONET WIKIPEDIA har en utfyllende liste over berømtheter som var venstrehendte. Gandhi, Napoleon, Julius Cæsar, Woody Allen, Bill Gates, Michelangelo og Maradona foretrakk - eller foretrekker - alle å bruke venstre hånd. Eller fot, i Maradonas tilfelle. Sylvester Stallone slo med venstre i «Rocky»-filmene, Luke Skywalker fektet keivhendt med lyssabel i «Star Wars». Ronald Reagan ble tvunget til å skifte til høyre hånd som barn, mens Leonardo da Vinci malte like godt med begge. Multigeniet foretrakk likevel venstrehånda når han skrev, både speilvendt og riktig vei. Astronauten Buzz Aldrin var venstrehendt, kanskje var det derfor Armstrong fikk gå først?

Keivhendtklubber har i årevis brisket seg med myter om at to av verdens mest kreative genier - Pablo Picasso og Albert Einstein - var venstrehendte. Men det er én ting myter misliker, og det er bildebevis. Picasso er kanskje verdens mest fotograferte maler, og på alle bildene av ham skriver, maler, skyter, tegner og vinker Picasso med høyre hånd. Albert Einstein er også fotografert med penn og fyrstikker i høyre hånd utallige ganger. Noen håndfast indikasjon på at han var venstrehendt har derimot aldri kommet fram i lyset.

-  Folk aksepterer det som et faktum at Picasso var venstrehendt, uten å se på ett eneste av de mange tusen fotografiene som er tatt av ham. Alle akademikere kjenner til dette problemet - det kalles annenhåndssitering. Hvis bare noen andre har sagt det, tror vi at det er sant, sier professor McManus, som har gått gjennom betydelige mengder med nedstøvet materiale om de to geniene.

Men hva med Paul McCartney da? Han er jo keivhendt, og attpåtil et musikalsk geni? Og Bob Dylan spiller riktignok gitar på vanlig, høyrehendt vis, men skriver med venstre og er sannsynligvis opprinnelig venstrehendt. Jo da, men er det ikke sannsynlig at disse menneskene er spesielt begavede på grunn av noe helt annet enn hvilken hånd de foretrekker å bruke? For hver McCartney og hver Dylan finnes det ni høyrehendte musikalske genier, argumenterer McManus.

MANGE TROR AT keivhendte har bedre utviklet høyre hjernehalvdel, og at de derfor har bedre ferdigheter innenfor språk, kreativitet og intelligens. Denne myten blir også slått hull på av McManus, som mener den er et resultat av statistisk overfortolkning og overtro:

«En engelsk undersøkelse som tok for seg over 11 000 elleveåringer, viste riktignok at det var en marginal forskjell. Men det var de høyrehendte som faktisk viste seg å være de mest intelligente. Slått sammen med en liknende, stor undersøkelse viser tallene at det bare er statistiske bagateller som skiller venstre- og høyrehendte. Hvis gjennomsnitts-IQen totalt er på 100, har keivhendte en gjennomsnittlig IQ på 99,5», skriver McManus i kapittelet som omhandler myter og faktafeil.

Der er altså ingen grunn til å tvinge noen til å bruke verken venstre eller høyre hånd. Figuren Ned Flanders i tegnefilmserien «The Simpsons» har kanskje det sunneste synet på keivhendthet av oss alle. Han forlot sin apotekerkarriere og åpnet butikken «The Leftorium», hvor han selger venstrehendte boksåpnere, penner, kaffekrus og til og med en spesiallagd bil for dem som girer, gasser og styrer best med keiva. Å hjelpe andre er uansett bedre enn å kalle seg selv overlegen andre.

Og så lenge man unngår å hilse og spise med keiva når man er på besøk i India, klarer man seg som regel greit uansett om man er høyre- eller venstrehendt. Hjertet ligger forresten midt imellom, hvis noen lurte.

trond.erling.pettersen@dagbladet.no

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer