Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Mer
Min side Logg ut

Verden etter 11. september

Bloggere fra Bagdad, Kabul og London om sitt liv etter terrorangrepene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

HELE VERDEN FORSØKER å forstå og analysere hva som skjedde 11. september og i tiden etterpå. Vi spurte de som lever i sentrum av konfliktene om hvordan deres liv har endret seg.

Bloggernes liv etter 9/11:RACHEL NORTH
startet sin blogg etter å ha overlevd terrorbombingen mot undergrunnen i London 7. juli 2005. Hun satt i den fremste vognen på linjen fra Kings Cross til Russell Square. Bomben eksploderte i vognen to meter bak henne.

HVORDAN HAR ditt liv endret seg etter 11. september 2001?

- Mitt liv endret seg ikke med 11. september. Jeg fortsatte å jobbe, å reise og nyte mitt normale liv.

7. juli 2005 satt jeg i t-banevognen i London som ble selvmordsbombet. Bomberens motivasjon var å protestere mot amerikansk og britisk utenrikspolitikk, som han så som urettferdig og undertrykkende mot muslimer. 26 mennesker ble drept og 340 såret på toget jeg satt i. Mange av livene deres og livene til deres familier er for alltid endret av deres skader og tap.

Jeg er heldig som ikke ble såret eller drept. Jeg fortsetter å jobbe, å reise og nyte mitt normale liv. Og ja, jeg reiser fremdeles med undergrunnen. Hver dag, minst to ganger.

ER VERDEN mer eller mindre sikker i dag enn den var før 11. september?

image: Verden etter 11. september

- Verden er blitt mindre sikker etter 11. september. Tusener av rekrutter til ekstreme ideologier har blitt radikalisert, indoktrinert, finansiert og trent og mange slåss og dreper uskyldige over hele verden i navnet til den idé som fikk så brutalt uttrykk den dagen for fem år siden.

FØLER DU deg mer eller mindre sikker i dag enn for ett år siden?

- Jeg føler meg mindre sikker enn jeg gjorde for ett år siden, ettersom jeg har opplevd selvmordsbombing selv. Reaksjonen kan trolig forklares som PTSD (posttraumatisk stress), men jeg tror det er en rasjonell vurdering gjort etter å ha sett på informasjonen vi har om trusselen fra religiøse og politiske ekstremister på begge sider av den såkalte «krigen mot terror».

Jeg inkluderer Bush-administrasjonen i denne definisjonen av farlige religiøse og politiske ekstremister.

FEM ÅR ETTER angrepene, hva er lærdommen fra krigen mot terror?

- Fem år etter har vi lært at å bekjempe urettferdighet med urettferdighet, bomber med bomber, ulovlighet med ulovlighet, propaganda med propaganda og løgner med løgner er kontraproduktivt og ineffektivt, og det bare øker risikoen for terrorangrep. Etteretning, rolighet og en etisk utenriks-, handels- og nødhjelpspolitikk gir en langt mer effektiv plattform for å beseire terrorisme enn illegale kriger, undertrykkende lover, og bruk av tortur og bomber. En bombe er en bombe, enten den er stroppet til en selvmordsbomber eller sluppet fra et fly. Dens hensikt er å drepe og skade og spre skrekk.

SOHRAB KABULI (23) skriver to blogger fra Kabul; Shared Pains på farsi og Afghan Lord på engelsk. Han har også en teknoblogg. Av hensyn til sin sikkerhet blogger han anonymt, Sohrab Kabuli er et pseudonym.

HVORDAN HAR ditt liv endret seg etter 11. september 2001?

- Som afghaner vil jeg si at jeg ble gjenfødt på denne dagen, ikke bare jeg, men millioner av andre også. For menneskene her er 11. september en dag da de ble sluppet ut av fengsel. Før denne dagen levde jeg eksil, jeg kunne ikke dra hjem for å se familien min. Etter 11. september har jeg et hjemland som er mitt, og som jeg elsker. Jeg har mitt eget hjem nå, og er glad i å passe på det. La meg si det sånn: etter 11. september begynte et nytt liv for afghanere.

ER VERDEN mer eller mindre sikker i dag enn den var før 11. september?

- Jeg tror at verden har blitt mer utrygg etter 2001. Før var det noen få hendelser, men ingenting i stor skala sånn som vi er vitne til nå.

FØLER DU deg mer eller mindre sikker i dag enn for ett år siden?

- Personlig vil jeg si at jeg føler meg sikrere i dag enn for et år siden, men det avhenger av hvor jeg befinner meg. Hvis jeg er i Kabul, føler jeg meg mer avslappet enn hvis jeg er i det sørlige Afghanistan, der døden er nærværende hele tiden. Men la meg si dette, i dypt alvor: Afghanistan har blitt mer utrygt de siste to-tre årene. Taliban har blitt sterkere, og har igjen tro på seg selv, og mange mennesker har blitt med dem i kampen mot koalisjonsstyrkene.

FEM ÅR ETTER angrepene, hva er lærdommen fra krigen mot terror?

- Jeg tror at i alle disse årene har «krigen mot terror» bare vært ord, snarere enn en reell og strategisk kamp. Som vi ser - terroren har ikke blitt stoppet, men økt i omfang. Al Quaida er ikke bare Osama bin Laden, en lang rekke Osamaer er utdannet nå. USA og verden har ikke lykkes, og det er deres verk at det har blitt sånn.

SALAM PAX (32) (alias Salam al-Janabi) er en blogger fra Bagdad som ble kjent under og etter USAs invasjon av Irak i 2003.

HVORDAN HAR ditt liv endret seg etter 11. september 2001?

-Dagen da krigen mot terror ble annonsert, ble livene til alle med muslimsk bakgrunn forandret. Vi lever nå i en polarisert verden hvor dialog er blitt stadig vanskeligere.

Fem år etter at krigen mot terror ble lansert har jeg mistet landet mitt på grunn av uoverveide og ukalkulerte handlinger fra de som startet krigen.

ER VERDEN mer eller mindre sikker i dag enn den var før 11. september?

- Krigen mot terror er blitt en av de store rekrutteringskampanjene for islamske terrorister rundt omkring i verden, og Irak-fiaskoen ga dem et helt land å bruke som treningsarena. Min verden var uansett ikke trygg før 2001, men etter som vi går inn i det femte året i krigen mot terror er jeg redd denne usikkerheten kan føles i alle vestlige land også.

FØLER DU deg mer eller mindre sikker i dag enn for ett år siden?

- Irak har vært en nedadgående spiral de siste tre årene. Ikke bare på grunn av USAs uvitende politikk i regionen, men også på grunn av Irak-regjeringens uvitende politikk. Med gjennomsnittlig 1500 døde hver måned føler jeg meg definitivt mindre trygg enn for ett år siden.

FEM ÅR ETTER angrepene, hva er lærdommen fra krigen mot terror?

- Jeg tror ikke den amerikanske regjeringen har lært så mye. Det er veldig bekymringsverdig når en iraker ser Afghanistan falle fra hverandre nå om dagen og høre nyheter om at Taliban er i ferd med å gjenvinne posisjonen. Vi kan ikke si at den første fasen, de fem årene, med krig mot terror har vært en suksess og jeg er bekymret for at selv med alle disse feilene vil USA true oss enda mer.

(Jeg beklager virkelig forsinkelsen. Men strømsituasjonen i Bagdad har vært forferdelig i det siste.)

Denne artikkelen er skrevet av Magasinets nettredaksjon, og ikke publisert i papirutgaven. Har du spørsmål eller kommentarer, send dem til oss på mail.

Hvordan opplevde du terrorangrepet mot World Trade Center 11. september 2001?

BLOGGER FRA LONDON:</B> Rachel North.
LONDON 7/7:</B> Terrorister slo til i 2005.
TRE ÅR ETTER:</B> Her markeres treårsdagen for 9/11 ved Ground Zero.
<B>KABUL:</B> Sist fredag døde minst 10 stykker i et nytt selvmordsbombeangrep.
BAGDAD: Kaos, mat- og vannmangel. Her samler en jente vann i bydelen Sadr.