Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Mer
Min side Logg ut
Du leser nå Dagbladet Pluss

Verden på verksted

Stadig økende utslipp av klimagasser tvinger forskere til å se nærmere på et av vitenskapens siste tabuer.

GRANDIOSE IDEER: Seksten tusen milliarder små romskip som blokkerer sollys? Geo-engeneering har vært et av klimadebattens siste tabuer, men er nå stadig oftere diskutert. Illustrasjonsfoto: NASA
GRANDIOSE IDEER: Seksten tusen milliarder små romskip som blokkerer sollys? Geo-engeneering har vært et av klimadebattens siste tabuer, men er nå stadig oftere diskutert. Illustrasjonsfoto: NASA Vis mer

||| KUNSTIGE VULKANUTBRUDD. En flåte av 1500 skip som pumper saltvann opp i atmosfæren for å danne hvitere skyer. Seksten tusen milliarder små romskip som blokkerer sollys? Såkalt geoengineering er vitenskapen som tar sikte på å motvirke klimaendringerved å endre klimaet.

Slik tukling med termostaten har lenge vært et av klimadebattens siste tabuer. Men i løpet av året har både britiske The Royal Society og American Meteorological Society begynt å støtte forskning på feltet.

— Flere og flere innser at omfattende klimaendringer er et uunngåelig faktum. Da ser man på de mulighetene som finnes, sierHelge Drange ved Bjerknessenteret.

MANIPULERING AV JORDEN og dens klima er ikke bare et fagfelt som opererer helt i grenselandet mellom science og science fiction. Det er også en disiplin som stiller noen av de vanskeligste etiske og moralske spørsmål vitenskapen har stått overfor. Blant seriøse klimaforskere har det lenge vært en utbredt holdning at det er uheldig å i det hele tatt diskutere klimamanipulering: «Forskning girlegitimitet, og man har fryktet at denne legitimiteten kan brukes som et retorisk verktøy av mennesker som ikke har interesse av å begrense CO2-utslippene,» skriver Oliver Morton på Nature sin blogg. Med andre ord: Det er etisk riktigere å forhindre klimaendringer ved å forandre våre levesett, fremfor å forandre naturen for å bøte på konsekvensene. Men hva om det ikke finnes noe enten-eller for å forhindre potensielt katastrofale klimaendringer på global skala?

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Dagbladet Pluss

    Du er nå inne på en Dagbladet Pluss-artikkel. Den kan du få tilgang til med et abonnement på Dagbladet Pluss.

UT ÅRET*

KUN I OKTOBER

10 kr

(0,17 kr per dag)

KJØP UT ÅRET*

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

UT ÅRET* 10 kr ut året. 0,17 kr per dag.

*Abonnementet fornyes automatisk til ordinærpris (99,-/mnd). Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper. Fremtidige betalinger trekkes fra ditt registrerte betalingskort.

3 MÅNEDER

249 kr

(2,77 kr per dag)

KJØP 3 MÅNEDER

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

3 MÅNEDER 249 kr for 3 måneder. 2,77 kr per dag.

*Abonnement fornyes automatisk til ordinær pris (249kr/kvartal) når perioden utløper. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper. Fremtidige betalinger trekkes fra ditt registrerte betalingskort.

1 UKE**

PRØV PLUSS

1 kr

(0,14 kr per dag)

KJØP 1 UKE**

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 UKE** 1 kr for første uke. 0,14 kr per dag.

*Abonnement fornyes automatisk til ordinær pris (55kr/uke) når perioden utløper. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper. Fremtidige betalinger trekkes fra ditt registrerte betalingskort.

  • *Abonnementet fornyes automatisk til ordinærpris etter tilbudsperioden (99kr/måned). Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • **Abonnementet fornyes automatisk til ordinærpris etter tilbudsperioden (55kr/uke). Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media

VELKOMMEN TIL

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

Takk for at du har kjøpt tilgang på Dagbladet Pluss
For å se alt du har tilgang til med ditt abonnement
anbefaler vi at du tar en titt på denne velkomstsiden


Du har allerede et gyldig abonnement.

For å se alt du har tilgang til med ditt abonnement, anbefaler vi at du tar en titt på denne velkomstsiden


Kjøpet ble avbrutt

Du valgte å kansellere kjøpet. Din konto ble ikke belastet. Vil du prøve igjen?