Verdens dyreste familiefeide over

Den utstøtte prinsen av Brunei må lære seg å overleve på 300 000 i uka.

DEN DYRESTE FAMILIEFEIDEN I HISTORIEN er den kalt, krangelen i det lille sultanatet Brunei i Sørøst-Asia.

To brødre står mot hverandre, og det er beregnet at advokatsalærene etter de mange rettssakene har kostet hovedpersonene mellom 2,8 og 5,6 milliarder kroner.

Sentralt står sultanens sløsete lillebror prins Jefri (53) og hans allmektige storebror, sultanen selv, Hassanal (61). Sistnevnte styrer det oljerike landet som enehersker. Familien har regjert her siden 1600-tallet.


Playboy-prinsen
er blitt Jefris tilnavn, opptatt som han har vært av statussymboler i gull, marmor, biler, fly og annen luksus.

DEN DYRE LIVSSTILEN har han vokst opp med. Virkelig fart på pengebruken fikk han mellom1985 og 1998, da han var  finansminister og sultanens nærmeste medhjelper.

I jobben var han imidlertid ikke i stand å skille sine private finanser fra statens pengesekk.

Det falt ikke i god jord hos hans bror, eneherskeren. Tvert om ble lillebror nektet adgang til sultanens palass, verdens største residens, på 200 000 kvadratmeter og med 1788 rom. 

Sultanen satte i gang den kostbare rettsprosessen mot lillebroren.

Verdens dyreste familiefeide over

I 2000 ble konflikten offentlig, da myndighetene i Brunei anklaget Jefri for å ha stukket av med nærmere 16 milliarder dollar fra statskassen.

Partene klarte den gang å holde seg unna rettssalen, og ble enige i et forlik. 

Det ble avtalt at Jefri skulle betale tilbake store summer til myndighetene i Brunei, altså sultanen. Det ble arrangert en enorm auksjon i Brunei der 10 000 av prinsens eiendeler ble solgt, blant annet gullbelagte dorullholdere, dusjhoder, lysekroner og annen luksus.

Men det ble ikke fred. Prinsen har spilt høyt, og blant annet truet broren med å offentliggjøre historier som ingen i familien vil skal komme ut.

Ikke betalte han tilbake alt han skulle heller. Myndighetene i landet satte i gang rettsforfølgelse av yngsteprinsen i 2004 fordi de mente prinsen ikke hadde overført eierskapet til flere eiendommer og fond, som de hadde avtalt i forliket.

SIDEN HAR RETTSSAKENE RULLET. Sultanen har rettsforfulgt Jefri over hele verden for å bevise at han gjort underslag.

Sultanen har brukt omtrent 2,2 milliarder kroner på britiske advokater, for å vinne over sin lillebror i retten. Jefri har tapt i alle instanser, ifølge Dagens Næringsliv (ikke på nett).

I følge AP er han nå blitt dømt i en britisk domsstol til å oppgi store pengesummer og verdier. Hans støvsuging av statskassa skal ifølge rettsvesenet ha vært på nærmere 100 milliarder kroner og førte landet på randen av bankerott.

Oljeprisene var nemlig lave og den asiatiske økonomien i krise da Jefri så sitt snitt til å fylle opp sin egen konto.

JEFRI PÅ SIN SIDE, som har fire koner, 17 barn og 18 han er formynder for, forlot Brunei i 2004, og har under de lange rettssakene levd i eksil på en av Londons flotteste adresser i St. John\'s Lodge i Regent\'s Park. Han har i tillegg hatt luksuseiendommer i Paris, New York og Singapore.

Nå er det imidlertid altså sparing som står på dagsordenen til Jefri. Han er dømt til å kvitte seg med seks luksusboliger, fire hoteller, flere fly og juveler. Allerede er en kostbar yacht solgt.

Jefri benekter all skyld. Han innrømmer å ha mottatt store summer som han brukte på kunst, juveler, fly og biler, men benekter at det var ureglementert. Han mener han bare oppfylte sine plikter på kommando for majesteten og hevder han hadde rett til å bruke av statens fond.

SULTANEN AV BRUNEI skjønner at lillebror må opprettholde en viss levestandard. Det er derfor han nå skal klare seg på 300 000 i uka, eller 1,3 millioner i måneden, som er et slags stipend han får fordi han fortsatt er en del av familien. Jefri har ingen vanlig, lovlig inntekt.

Storebroren, som ikke bare er monark, men også statsminister, forsvarsminister, finansminister, general, overhode for høyesterett og leder for politiet, er ikke kjent for å være sparsommelig han heller. 61-åringen har gitt døtrene privatfly i bursdagsgave, han har også en forkjærlighet for gull i sitt enorme palass og var på 80-tallet kjent som en av verdens rikeste menn.

Steinrik er han fremdeles, mannen som fikk makta i 1967. Han styrer Brunei som sin private eiendom, og har overført milliarder av kroner fra statskassen til sin personlige bankkonto.

Hassanal hadde en estimert formue på nær 40 milliarder dollar i 1997, som er de nyeste tallene tilgjengelig.

Da han en gang spilte polo med Storbritannias kronprins Charles, fikk han polo-støvlene sine levert med helikopter til palassets bane.

DET KAN SE UT SOM verdens dyreste familiekrangel er over for denne gang.

Om vi skal ta prinsens seriøst kan det imidlertid bli enda dyrere. Han har varslet at han vil fortsette kampen.

Denne artikkelen er skrevet av Magasinets nettredaksjon, og ikke publisert i papirutgaven. Har du spørsmål eller kommentarer, send dem til oss på mail.

ENEHERSKER:</B> Sultan Hassanal Bolkiah er en av verdens rikeste menn og styrer Brunei som sin private eiendom.
KJØPEGAL:</B> Eiendelene som skulle auksjoneres bort ble oppbevart i 21 lagerhus. Blant eiendelene var også fly, en yacht, lysestaker, krystall og andre luksusgjenstander. Bildet viser et av prinsens gullbelagte dusjhoder.
SAMLET PÅ KUNST:</B> Kunstverk var også blant de 10 000 eiendelene som ble bortauksjonert etter at Jefri gikk konkurs i hjemlandet.
BOR I VERDENS STØRSTE RESIDENS:</B> Det er blant annet 257 bad i sultanens palass Istana Nurul Iman. Prins Jefri er nektet adgang til palasset. Bildet viser 60-årsfeiringen til sultanen, som er flankert av to av konene sine.
STOR FAMILIE:</B> Bruneis kronprins Al-Muhtadee Billah og kona Sarah Salleh giftet seg i 2004. Han skal styre sultanatet i fremtiden. Bryllupet ble holdt i palasset Istana Nurul Iman.
MER LUKSUS:</B> Disse lysekronene tilhørte tildligere prins Jefri, men ble auksjonert bort i 2001. De er selvsagt gullbelagt. I den samme auksjonen gikk gullbelagte lysestaker for 20 000 dollar hver.
PRINS JEFRI:</B> Sultanen av Bruneis yngste bror prins Jefri har levd i luksus i hele sitt liv. Nå er han dømt til å betale tilbake store summer til sin bror fordi han gjorde underslag i Bruneis statskasse.
AUKSJONERTE BORT PRINSENS EIENDELER:</B> I 2001 ble en rekke av prins Jefris eiendeler bortauksjonert i Brunei. Her hans gullbelagte toalettredskaper. Tre dobørster gikk for 1500 dollar.