Verdens eldste skoleelev

Kimani (85) begynte da Kenya innførte gratis grunnskole.

- JEG SKAL BLI VETERINÆR når jeg blir stor!

Kimani Nganga Maruge smiler mens han veiver opprømt med trestokken sin. I et spartansk klasserom bestående av jordgulv og hullete trevegger sitter Kimani og øver på gangetabellen sammen med 70 andre andreklassinger. Den eneste belysningen i rommet kommer fra hullene i veggen. Kimani må holde øynene tett til papiret for å kunne se hva han skriver.

- Hva er 2 ganger 4?, spør læreren. Kimani lyser opp og roper ut så høyt han kan: 8!

- 3 ganger 6?

- 12!

Han har fortsatt et stykke igjen å gå før han er utdannet veterinær. Kimani er 85 år og er antakelig den eldste grunnskoleeleven i verden.

I KLASSEROMMET i Kapenduywa grunnskole i Rift Valley provinsen i Kenya forteller Kimani historien sin til Dagbladet.no.

- Jeg har alltid drømt om skolegang. Men jeg hadde ikke mulighet til å gå på skole tidligere, fordi foreldrene mine var veldig fattige. Faren min endte opp i fengsel og moren min tjente svært lite som ansatt på en hvit manns blomsterfarm.

Da Kimani ble eldre vervet han seg som frihetsforkjemper i anti-koloniseringsbevegelsen Mau Mau i 1947. Mau Mau var en militær afrikansk nasjonalistisk bevegelse som gjennom hele 50-tallet kjempet for å fjerne den britiske kolonimakten og de europeiske eiendomshaverne fra Kenya. Etter lange, blodige krigsår giftet han seg og fikk 15 barn. Både kona og ti av barna døde tidlig.

- Dersom jeg hadde fått skolegang tidligere hadde mitt og familiens liv vært bedre, sier han med et vemodig smil om munnen.

NYTT TILBUD. Kimani begynte på skolen etter at regjeringen i Kenya innførte gratis grunnskoleutdanning i 2003. Det første året gikk han alene i en spesialklasse, men etter flittig jobbing ble han flyttet sammen med de andre skolebarna da han skulle begynne i andre klasse.

- Jeg har aldri vært flau over at jeg begynte i første klasse som gammel mann, tvert i mot føler jeg meg i himmelen hver dag jeg får lov til å gå på skolen, sier han.

Rektor ved Kapenduywa skole, Jane Obinchu, forteller at Kimano er en særdeles lærenem og flittig elev som er svært populær blant klassekameratene.

- Han er meget respektert både av elever og lærere. Hver onsdag og fredag har vi «Kimanis time» hvor han holder tale ute på skoleplassen. Han snakker om livslærdom, om normer og verdier, og spesielt om hvor viktig det er å fullføre skolegangen. Elevene står helt stille og hører på ham, de setter tydeligvis stor pris på det han har å meddele, sier hun.

KIMANI ER FORNØYD.- Det er en vidundelig skole, med vidunderlige klassekamerater og lærere. Men skolen min mangler nødvendige materiale, elektrisitet og flere klasserom, forklarer han. Vi mangler skolepulter og stoler, slik at elevene må skvise seg sammen i et klasserom for å få plass. Noen må til og med sitte på gulvet og i døråpningen fordi det ikke er nok plass inne.

Når han får spørsmål om hva hans høyeste ønske i livet er, er han ikke i tvil:

- Jeg vil at alle mennesker i verden, unge og gamle, skal få muligheten til å gå på skole. Fordi, hvis ikke vil vi dø av AIDS og fattigdom. Jeg vil at verdenslederne skal vite at jeg ønsker å gå på skolen. Og hvis Gud er med meg får jeg lov til å fortsette med å gå på skolen til jeg når 6 klasse!

Skolebjellene ringer, skoledagen over. Kimani rusler ut på skoletunet, setter seg på en trebenk og belønner seg med en flaske cola.

- I dag har jeg vært veldig flink og hørt på hva læreren sier! Fortsetter det slik blir jeg kanskje filmstjerne i Hollywood!, ler han skøyeraktig. Til tross for en overveldende optimisme kjenner han imidlertid sine begrensninger:

- Jeg henger litt etter i gymtimene.

Denne artikkelen er skrevet av Magasinets nettredaksjon og ikke publisert i papirutgaven. Har du spørsmål eller kommentarer, send dem til oss på mail.

LIKER SEG PÅ SKOLEN: 85-år gamle Kimani Nganga Maruge. Her slapper han av etter endt økt.
POPULÆR ELEV: Kimani er alle skolebarnas favoritt.
JOBBER HARD: I andre klasse er det gangetabellen som står for tur i dag.
<B>GJØR DET BESTE UT AV DET:</B> Men elevene på skolen mangler det meste.
GLADE BARN: Gratis grunnskole ble innført i Kenya i 2003.