Verdens farligste busstur

Terrorister truer passasjerne som setter seg på bussen.

BUSS FOR FRED. Syed Shahid Baher (36) måtte vente i 20 år på å krysse den omstridte grensa i Kashmir. På hver sin side av skillelinjen krangler India og Pakistan om hvem som skal ha kontrollen. Begge landene ønsker kontrollen over den naturskjønne dalen i Himalaya. Derfor har det ikke vært mulig å reise regulært mellom de to delene på 60 år.

- Vi er fredsambassadører, sa Baher til Guardian. Han satte sin lit til Allah da han gikk om bord på verdens farligste busstur. Bak hver sving truet terroristene. Opprinnelig skulle kona og de to barna også være med, men det var for farlig.

De to landene har kranglet i en mannsalder om hvem som har rett på området. Det er bedre dager nå, fredsprosessen er inne i sin 14. måned. Bussturen er et av de første synlige tegnene på at våpenhvilen virker. Men mange er imot fredsprosessen, og de truer med terror i et av verdens best kjente konfliktområder.

- Bussturen har en viktig symbolverdi som konfliktreduserende tiltak. Det kan sammenlignes med bildene som gikk verden over da familier fra Nord- og Sør-Korea fikk møte hverandre igjen, sier forsker Are Knudsen ved Christian Michelsens institutt til Dagbladet.no. Knudsen har imidlertid ingen tro på at den nyopprettede ruta får noen konsevens for den endelige løsningen av konflikten.

MED LIVET SOM INNSATS. Det var for to uker siden de 49 modige passasjerene valgte å bli med på den første turen. De visste at de var i livsfare. 

Planen er nå at den nye bussruta skal gå hver fjortende dag. Turen gjør det mulig å reise mellom de to byene Srinagar, indiskkontrollert, og Muzaffarabad i Pakistans del av Kashmir.

Flere av passasjerene som tok sjansen hadde ventet i årevis på å besøke familie, barnebarn og venner på den andre siden av grensen. Noen av dem sammenlignet åpningen av bussruta med Berlin-murens fall.

Før bussen ble satt på veien brukte den pakistanske hæren tre uker på å fjerne miner langs veien. Veien er blitt opplyst og broer reparert. Indiske myndigheter sørget for at butikker og hus blitt malt på nytt og skilter er blitt satt opp.

SAVNET DATTEREN. Mohammed Abdullah Bhat (65) og kona Fatima forteller at de valgte å bli med av personlige grunner, ikke politiske.

Mohammed har ikke sett brødrene siden 1947. Han forsøkte desperat å samle familien ved å gifte bort datteren Wazira til sitt onkelbarn på den andre siden av grensa for 17 år siden, men noe visum ble ikke innvilget av den grunn. Datteren forsvant og barnebarn, giftemål og begravelser har han måttet utebli fra.

- Far vet hvor farlig det er. Men han sier han er en gammel mann og selv om han blir drept på grunn av denne turen sier han at han dør lykkelig fordi han da har fått sett søsteren min og hennes barn, sa Mohammeds yngste datter før bussturen.

TRUSLENE BLE ALVOR. Motstanderne av den nye bussruta synes Pakistan gir etter for Indias krav. Andre ønsker selvstendighet for Kashmir. Sikkerhetstiltakene har derfor vært omfattende. Islamske opprørere truer med å drepe passasjerene.

Ifølge den pakistanske avisa Hi Pakistan sier minst fire militante grupper til dem at presidenten i landet har «solgt Kashmir til India for handel og turisme» og kommer med trusler mot passasjerene.

To dager før den første avgangen ble et gjestehus i Srinagar rammet av en selvmordsbomber fra de kashmirske separatistene, ifølge Reuters. Huset der 21 av passasjerene oppholdt seg på tok fyr. Sju ble skadd da indiske tropper gikk til angrep på overfallsmennene. En av dem ble drept, de andre unnslapp.

Dagen etter trakk to av passasjerene seg. Militante advarte og sa at de som ble med på bussturen ikke tok plass i et kjøretøy men i en kiste. En busslast med soldater og en pansret bil ble hentet inn for å følge med på den fem timer lange bussturen. 

Myndighetene på begge sider nektet å bøye av truslene og sa at turen skulle kjøres uansett.

- Statsministeren i India og Musharaff har gått lenger enn noen ledere på svært lenge. De sier at de ønsker en fredsløsning, og det må man langt tilbake for å finne noen som har sagt tidligere, sier Knudsen, som forteller at Musharaff har vært gjennom en forvandling.

Pakistans president, den tidligere generalen, har tidligere oppbrakt inderne blant annet med å anerkjenne terroristgrupper offisielt. At han nå er med på fredsinitiativet irriterer selvfølgelig grupper som han tidligere har støttet.


STOR GLEDE.
45 minutter ut i bussturen gjorde terroristene alvor av truslene. Bussen ble angrepet med to granater. Til alt hell ble ingen ble skadd.

Det brøt ut jubel og gråt i Muzaffarabad da passasjerene fra indisk Kashmir kom fram, alle uskadd.

- Jeg var redd og mange var livredde inne i bussen. Men jeg sa til kona mi at det var for seint å skifte mening. Datteren vår ventet på oss, sa Bhat til Guardian etter turen.

Shamin Qureshi (73), hadde ikke sett kona og ungene på 20 år.

- Jeg skal fortelle min historie og de skal fortelle deres. Etter 20 år er det mye å si.

INN I TABELLEN. Nå har busspassasjerenes innsats båret frukter. Den andre bussen kjørte ifølge Hindustan Times fra Muzaffarabad med 25 passasjerer i går morges. Fra den andre siden ble nye passasjerer fraktet i to busser. Alle kom fram uskadd.

Pakistans president Pervez Musharraf og Indias statsminister Manmohan Singh har ifølge Hi Pakistan nå blitt enige om faste og hyppigere avganger.

Den farlige turen skal nå inn i rutetabellene, og flere avganger i det samme området skal startes opp. Bussturen er et tegn på at det er håp, men det er en svært vanskelig konflikt.

- Kashmir har en utrolig kraftig symbolverdi, ikke minst i Pakistan, der man mener k-en i navnet kommer nettopp av Kashmir. Og India frykter en avskalling. Vi kan ikke vente oss noen snarlig fred. Men vi ser mindre terror og mer godvilje nå, avslutter Knudsen.

Denne artikkelen er skrevet av Magasinets nettredaksjon og ikke publisert i papirutgaven. Har du spørsmål og kommentarer, send epost til:

KOM SEG FRAM I LIVE:</B> Her krysser de første passasjerene broen som deler India og Pakistan i Kashmir. De overlevde bussturen som brakte dem til slektninger i den pakistanske delen av regionen.
TRUSLENE HAGLET:</B> Terroristene som er motstandere av fredsprosessen i Kashmir ønsket ikke at bussen med de indiske passasjerene skulle komme fram til den pakistanske delen av regionen. Men en selvmordsbomber og to håndgranater klarte ikke å stoppe fredsbussen.
VENTET SPENT:</B> Pakistanske soldater følger bussturen fra sidelinja
TERRORISTENE ANGREP:</B> En selvmordsbomber gikk til angrep på husene hvor passasjerne ventet på å komme på bussen to dager før reisen. Fem ble skadd.
SA HEI IGJEN:</B> Indiske Kashmiri Naseeruddin klemmer sin pakistanske slektning i landbyen Lawasi nær Muzaffarabad. Naseeruddin var bare tre år da faren hans døde i en trafikkulykke. 59 år etter fikk han se sin fars grav for første gang. Naseeruddin var en av de 19 inderne fra Kashmir som som tok bussen til den pakistanskkontrollerte delen.
JUBEL I GATENE:</B> India og Pakistan har startet den lange prosessen for å få til en fredelig løsning på Kashmirkonflikten.
VENTET OGSÅ SPENT:</B> Kvinner i den pakistanske delen av Kashmir venter nervøst på at slektningene skal komme med bussen.
ENORM GLEDE:</B> Slektninger som ikke hadde sett hverandre på årevis ble gjenforent.
<B>ENDELIG MØTTES DE: Fareeda Ghani (til høyre) kysser tanta si. I 1949 ble Ghanis far tvunget til å forlate Kashmir. 56 år etter fikk hun og broren møte familien igjen.