+ Du leser nå Dagbladet Pluss

Verdens mest ettersøkte mann var en gang et stillferdig skolelys med sans for poesi

Tok over etter Osama bin Laden, og er en framsynt strateg som ikke skyr noen midler.

KALD STRATEG: Al-Qaidas leder Ayman al-Zawahiri (62), beskrives som en kald og kontrollerende kranglefant, uten humor eller sjarm. Men også som en framsynt strateg, en ideologisk sjakkspiller, som ikke skyr noen midler. Foto: HAMID MIR / REUTERS / NTB SCANPIX
KALD STRATEG: Al-Qaidas leder Ayman al-Zawahiri (62), beskrives som en kald og kontrollerende kranglefant, uten humor eller sjarm. Men også som en framsynt strateg, en ideologisk sjakkspiller, som ikke skyr noen midler. Foto: HAMID MIR / REUTERS / NTB SCANPIXVis mer

(Magasinet): Det er to år siden Ayman al-Zawahiri festet blikket på kameralinsa foran seg og begynte å snakke - og med dét bekreftet at han sto på terskelen til å bli verdens mest ettersøkte mann:

Terrororganisasjonen al-Qaidas nye leder etter Osama bin Laden, som var blitt drept ei uke i forveien.

Dusøren på 25 millioner dollar, til den som måtte lykkes i å ta al-Zawahiri til fange, forble uendret.

Den hadde stått siden det ble klart at al-Qaida sto bak angrepene 11. september 2001, et angrep der al-Zawahiri antakelig var en av hovedarkitektene.

Al-Zawahiri, som denne uka fylte 62 år, skal sørge for at den splittede og svekkede terrororganisasjonen fremdeles skal sette sin mørke agenda i en verden i flux.