Verdens mest forhatte arkitektur

- Har ødelagt moderne byer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

DRABANTBYEN PÅ AMMERUD i Oslo ble bygget fra 1966 og utover. En rekke blokker som den på bildet over, rekkehus og atriumshus ble laget hovedsakelig i regi av OBOS.

Men de store grå betongblokkene, bygget i modernistisk stil, møtte raskt kritikk: I Ammerudrapporten fra 1970, skrevet av Torbjørn Hansen og Anne Sæterdal, kom anklager om at de nye boligområdene var barnefiendtlige, psykisk nedbrytende og livløse.

Bilder av de store blokkene ble et symbol på menneskefiendtlig fremmedgjøring.

MODERNISTISK ARKITEKTUR har feilet, og stilen ødelagt amerikanske storbyer, hevder sosiologen Nathan Glazer i en ny essaysamling, «From a cause to a style».

Han mener denne typen arkitektur, som ble bygget i stor skala i tiårene etter krigen, har ført til at mange bymiljøer som burde vært bevart har blitt revet.

- Modernismen var en bevegelse med mye større intensjoner enn å erstatte dekorerte tak med flate tak, og kurver og kruseduller med rette linjer. Den representerte et opprør mot historisisme, ornamenter og overdrevne former som ble laget for de rike. Modernistene ville bygge for folket, skriver Glazer.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer