Verdens viktigste byer

Reiselysten? Fram til nyttår skal vi presentere 20 storbyer fra boka «Verdens viktigste byer» av reiseguruene Jens Aksel Riisnæs og Ragnar Hatlem.

    Første by ut: AMSTERDAM

HAR DU PLANER om en helgetur til København eller Lisboa? Eller kanskje noen uker i New York, Sydney eller St. Petersburg? Nå får du en mulighet til å lære mer om reisemålet. Tre dager i uka fram til nyttår vil Dagbladet.no presentere 20 av de 52 storbyene i reiseguiden «Verdens viktigste byer - 52 magiske reisemål». Boka er en guide til hver enkelt av storbyene, som er presentert med historie, kart, bilder og skildringer. I tillegg får du informasjon om severdigheter og kulturaktiviteter i den aktuelle byen, samt lesetips for deg som vil vite mer. DET BEREISTE TOSPANNET bak boka er NRKs reiseguru Jens Aksel Riisnæs og lærebokforfatter Ragnar Hatlem. De ønsker å smitte andre med sin egen reisefeber, og har plukket ut 52 byer de synes er viktigere enn alle andre byer. - Når vi har kalt en by viktig, så legger vi i det at byen har hatt en betydning for flere enn borgerne som bor der. Det kan være at byen har vært eller er et politisk maktsentrum, som for eksempel Washington og Moskva. Et annet aspekt har vært byens økonomiske betydning, som er årsaken til at for eksempel New York er med i boka, sier Riisnæs. - Estetikk har også vært viktig, dèt er Praha et eksempel på, mens Jerusalem er viktig på grunn av religion, fortsetter han. I tillegg har forfatterne lagt vekt på at byene er historisk interessante, at de er spektakulære, at det er noe å lære der, og at stedene har kulturell betydning. Men det er mange byer i verden, og de syntes ikke det var enkelt å snevre lista inn til bare 52 finalister. - Nei, det var vanskelig. Det er jo et personlig valg, og siden vi har norsk bakgrunn, så har vel byene nærmest oss et fortrinn, sier Riisnæs. «VERDENS VKTIGSTE BYER» guider leseren gjennom metropoler som New York, Hongkong, Washington, Bangkok, Damaskus og Kyoto - i tillegg til mer tradisjonelle reisemål som Paris, Barcelona, Roma, Wien, London, Edinburgh og Berlin. De som ikke har lyst å møte naboen på storbyferie, kan på sin side hente inspirasjon i kapitlene om Varanasi, Fès, Cuzco eller Kiev. Jens Riisnæs har selv gitt avkall på et tradisjonelt liv med månedslønn og fire ferieuker, for å kunne bo i en koffert. Han har besøkt de fleste land i verden, og rapporterer jevnlig hjem i NRKs reiseprogrammer. Men han har likevel ikke glemt hvor han er fra. - Jeg kaller meg en heilnorsk kosmopolitt. Det synes jeg er et godt uttrykk, humrer han. ETTER MANGE ÅR på reisefot har Jens A. Riisnæs funnet sine egne perler på bykartet. Han har tidligere satt opp disse listene for Magasinet:

    Byer jeg har lært mest av: Singapore Hongkong Shanghai Mest kunst og kultur: Firenze Roma Paris Imponerende arkitektur: Amsterdam Venezia St. Petersburg Best shopping: Beijing (merkeklær) London (bøker) Esfahan (tepper)
- Og hvis du må velge èn favoritt blant alle verdens byer? - Istanbul. Byen overtok etter Roma som romerrikets hovedstad, og er den eneste av den gamle sivilisasjons byer som lever i beste velgående i dag, fortsetter Riisnæs. Ifølge reiseeksperten er den beste foreberedelsen før en storbytur ei god håndbok og et oversiktlig kart. - Kart er det siste du bør spare penger på. Og les gjerne en roman som legger handlingen til stedet man har valgt, føyer han til.
    Disse byene vil bli presentert på Dagbladet.no: AMSTERDAM (17. november) BANGKOK (19. november) BARCELONA (21. november) BERLIN (24. november) BUDAPEST (26. november) BUENOS AIRES (28. november) DUBLIN (1. desember) HELSINKI (3. desember) KAIRO (5. desember) KRAKÓW (8. desember) KØBENHAVN (10. desember) LISBOA (12. desember) LONDON (15. desember) NEW YORK (17. desember) PARIS (19. desember) PRAHA (22. desember) ROMA (24. desember) ST. PETERSBURG (26. desember) SYDNEY (29. desember) VENEZIA (31. desember)
solvi.glendrange@dagbladet.no

Portugal: Lisboa. Foto: Scanpix
Australia: Verdens mest berømte operahus ligger i Sydney. Foto: Scanpix
Danmark: Langs idylliske Nyhavn i København. Foto: Scanpix
The big apple: Ferja til Staten Island har lagt Manhattan og New York bak seg. Foto: Scanpix
Kanalbyen: Amsterdam. Foto: Henning Lillegård
Thailand: Bangkok. Foto: Scanpix