Maten er glassklar: Hvem trenger tallerken, kniv og gaffel? Verrine med melon, røykelaks og reddik gir konsentrerte smaker i et lite glass. Foto: Mette Randem
Maten er glassklar: Hvem trenger tallerken, kniv og gaffel? Verrine med melon, røykelaks og reddik gir konsentrerte smaker i et lite glass. Foto: Mette RandemVis mer

Verre er bedre

Bare ett glass til, så er jeg mett.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

||| - Men vi har jo ikke fått kniv og gaffel! Ikke tallerken heller.

Det gikk opp for meg rimelig seint i et nesten evigvarende måltid. Ikke ved første rett, som var en vidunderlig og merkelig kombinasjon - røykelaks med en kule sorbé av hvit laks og et lett potetskum, servert i et glass. Heller ikke ved andre eller tredje rett, som var variasjoner over krabbe og risotto, også servert i glass. Det var først fem-seks retter etter, da hovedretten, et stykke lammekjøtt, også ble servert i et glass, at jeg skjønte at det var noe spesielt på gang.

Hvor trenden begynte, er usikkert. For meg var det helt klart på restauranten Petrossian i Paris en dag i 1999. Det fasjonable stedet til kaviarimportørene var på den tid under ledelse av den geniale og eksentriske dessertkokken Philippe Conticini, som hadde fått det for seg at maten måtte frigjøres fra det tradisjonelle dekketøyet.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet på PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.
  • Abonnementet har ingen bindingstid. Du kan si det opp når som helst.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn