- Vestlig kritikk driver folket i armene på Mugabe

3,5 millioner har flyktet, økonomien kollapset og valget rigget.

RYKTET GÅR: Spar-supermarkedet har brød til bare 7 millioner zimbabwiske dollar stykket. Folk strømmer til butikken, men i løpet av den tiden det tar dem å nå dit er prisen steget til 25 millioner. Det er ikke mer enn tre norske kroner, men likevel mer enn en lærer tjener på en uke.

Slik beskriver nyhetsbyrået AP en typisk scene fra Zimbabwes hovedstad Harare, der økonomisk kollaps, varemangel og hyperinflasjonen på nærmere 150 000 prosent har gjort situasjonen desperat for befolkningen.

- Hvordan kan vi ha råd til dette? utbryter en kvinne, og kundene med store seddelbunker forlater butikken skuffet og sinte.

LØRDAG går Zimbabwes befolkning til valg.

84 år gamle Robert Mugabe, som vant det første valget etter uavhengigheten fra Storbritannia i 1980, har sittet 28 år ved makten, og mange venter at han skal vinne nok en gang ved hjelp av fusk, korrupsjon og manipulasjon.

Av befolkningen på 12 millioner har 3,4 millioner mennesker flyktet, 3 millioner av dem til nabolandet Sør-Afrika. Forventet levealder var i 2006 37 år for menn og 34 år for kvinner, det laveste i verden.

AIDS-epidemien har rammet landet hardt, i tillegg til det økonomiske sammenbruddet som har ført til at BNP per innbygger er falt fra 200 amerikanske dollar i år 2000 til ni dollar i dag.

DEN MASSIVE vestlige kritikken mot statslederen ser ikke ut til å svekke Mugabes tillit hos befolkningen i både eget og andre afrikanske land. De fleste statslederne i regionen er svært varsomme med å uttale seg kritisk om presidenten.

HAR STØTTE: Kollapsen i Zimbabwe setter sitt preg på velgerne, men Mugabes nyter fremdeles respekt i deler av egen og nabolandenes befolkning. Foto: Howard Burditt/Reuters
HAR STØTTE: Kollapsen i Zimbabwe setter sitt preg på velgerne, men Mugabes nyter fremdeles respekt i deler av egen og nabolandenes befolkning. Foto: Howard Burditt/Reuters Vis mer

- «Hver gang Blair eller Brown åpner munnen, driver de folk i armene på Mugabe», sto det i den regjeringstro søndagsavisen Dominga i Mosambik før det europeisk-afrikanske toppmøtet i desember.

Det at den tidligere kolonimakten uttaler seg kritisk øker hans oppslutning blant afrikanerne, forklarer professor i medievitenskap Helge Rønning på telefon fra nabolandet Mosambik. Professoren er i Mosambik for å forske på situasjonen for mediene i landet.

- Mugabe betraktes med enn viss grad av tvetydighet i det sørlige Afrika, men samtidig er det slik at hele det afrikanske kontinentet er dypt bekymret for hvordan han driver politikken i landet. Men hvis du snakker med folk på gaten ses Mugabe ofte som den som har stått opp mot den tidligere kolonimakten England, og som en talsmann for de fattige svarte, sier Rønning.

- NABOLANDENE til Zimbabwe har alle landreformer på agendaen, som de ikke klarer å følge opp. Svært få er fornøyd med sementeringen av landeierskap hos noen få rike, og mange småbønder ønsker seg mer land. Det slår veldig godt an at Mugabe har kastet ut de hvite farmerne, sier stipendiat ved NUPI, Øyvind Eggen, til Dagbladet.no.

Eggen har jobbet i nabolandene Botswana, Sør-Afrika og Malawi.

Han forklarer at spesielt at antikolonialismen binder de sørafrikanske landenes lederskap sammen.

BBCs Afrika-korrespondent Peter Biles forklarer det slik:

- Du må forstå lojalitetsbåndene som definerte kampen for uavhengighet i det post-koloniale Afrika for å forstå hvorfor Robert Mugabe fortsatt behandles med så mye respekt, på tross av at landet kollapser rundt ham og at det i all hovedsak er hans egen skyld. I henhold til afrikansk tradisjon skal han ikke kritiseres offentlig uansett hva de andre statslederne tenker, forklarer Biles til BBC.

- Vestlig kritikk driver folket i armene på Mugabe

- Mugabe har fremdeles heltestatus som opprørsleder i brede lag av folket, sier Rønning.

BESKYLDNINGENE OM rigging av valget har versert lenge. De andre kandidatene betraktes av mange som den mest seriøse utfordringen for Mugabe siden 2000. Utfordrerne, Morgan Tsvangirai (55) og Simba Makoni (57), går nå sammen for å forsøke å unngå at fusk ødelegger sjansene deres.

Ifølge AP har Tsvangirai oppfordret velgerne til å bli i valglokalet etter stemmegivning for å passe på stemmesedlene sine, og bedt offentlig ansatte å hjelpe til.

- Mugabe kan ikke rigge valget alene. Ikke la deg bruke til noe skammelig, var oppfordringen hans til funksjonærene i landet på et valgmøte torsdag.

Valgobservatører fra USA og EU er nektet adgang under valget, det samme er en rekke internasjonale medier.

Målingene er usikre, men det ser ut til at Tsvangirai leder foran Mugabe med Makoni på sisteplass. Det er foreløpig ikke rapportert om alvorlige voldsepisoder i forbindelse med valget.


IFØLGE DEN
sørafrikanske

forfatteren Heidi Holland

bærer Mugabe et ekstremt stort nag til spesielt Tony Blair. Da Mugabe startet landreformen i 2000 og de store farmene ble overført fra hvite zimbabwere til svarte, mistet han trolig kontrollen over situasjonen. Presidenten har senere blitt anklaget for å gi eiendommene til sine egne støttespillere. Landbruket kollapset i kjølvannet av overtakelsene, og det foregikk omfattende vold og plyndring.

Labour-regjeringen gjorde det tidlig klart at de ikke kom til å støtte reformene videre, på grunn av misbruk av tidligere midler:

- Mugabe ble rasende. Han var nesten på gråten da han fortalte at Blair \'til og med vendte(«poisoned») prins Charles og dronningen mot meg\', forteller Holland til Guardian om intervjuet hun gjorde med Mugabe.

- Det er vel og bra for Storbritannia å forakte Mugabe. Men det er de som må snakke med ham for å få denne krisen til å ende, konkluderer Holland.

Presidenten møter kritikk både fra opposisjonen og utlandet med å beskylde dem for å stå i ledtog med det imperialistiske Vesten og forsøke å stjele midlene i landet.

- Han kaller opposisjon for spydspisser for Vesten, og det blir oppfattet som noe folk tror på, sier Rønning.

FLERE ANALYTIKERE har pekt på faren for voldelig uro og destabilisering dersom Mugabe taper valget på lørdag.

- Jeg tror Mugabe vil vinne, men ved hjelp av fusk. Krisen i landet kan trolig bare kan løses ved et kompromiss mellom Mugabe og opposisjonen, sier Rønning.

Denne artikkelen er skrevet av Magasinets nettredaksjon, og ikke publisert i papirutgaven. Har du spørsmål eller kommentarer, send dem til oss på e-post.

GA BORT BILER: Mugabe gjør alt for å vinne velgere, men opposisjonen står sterkt.
VANSKELIG FREMTID: Forventet levealder var i 2006 37 år for menn og 34 år for kvinner, det laveste i verden.
VOLDSOM LANDREFORM: Krigsveteraner fikk eiendom under overføringene av land fra hvite til svarte farmere. Reformen som startet i 2000 har ført til kollaps i landbruket, og presidenten er anklaget for vold og korrupsjon.
ABSURD INFLASJON: En mann holder et brød sammen med en 10 millionerdollarseddel i Harare 17. mars i år. Inflasjonen i landet er på 150 000 prosent.
LEDER PÅ MÅLINGENE:</B> Opposisjonsleder Morgan Tsvangirai og «Movement for Democratic Change» kjemper for å unngå valgfusk.
PRESIDENTKANDIDAT: Simba Makoni var tidligere finansminister under Mugabe.
FLYKTNINGER: Over 3 millioner mennesker har reist fra Zimbabwe. Her drikker en liten gruppe menn kaffe på busstasjonen i Johannesburg i Sør-Afrika - de skal hjem for å stemme ved valget.