- Vi ble holdt fanget i Den røde moské

Shamim Fatima ble kidnappet og truet til å «tilstå» bordell-virksomhet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

– FLERE TITALLS islamister slo inn døren vår. Kvinnene hadde bambuskjepper, det var kanskje førti av dem til sammen. De kom inn huset der jeg, datteren min, svigerdatteren min og hennes datter var.

Det sier 52 år gamle Shamim Fatima til Dagbladet.no. Vi snakker med kvinnen på telefon fra Islamabad, via tolk.

Hun ble sammen med de to andre kvinnene og det lille barnebarnet kidnappet av islamistene fra kvinneskolen Jamia Hafsa ved Den røde moske i mars i år.

- De dekket for øynene på datteren og svigerdatteren min, og holdt oss på forskjellige rom. De tok den lille datteren til svigerdatteren min fra henne, og sa at de ville endre navnet hennes fra Sheeznan til Aisha. Hun ble holdt fra moren i to dager, forteller Fatima. 

Hun ble tvunget til å «tilstå» at de hadde drevet et bordell, og måtte konvertere fra sjia- til sunni-islam.

Islamistene arrangerte en pressekonferanse der Fatima måtte lese opp et brev de selv hadde skrevet for henne. Hun måtte be om unnskyldning for sine feil og mangler, og at hun lovet, i Guds navn, å leve som en gudfryktig person i fremtiden.

I FLERE DAGER har ekstreme islamister barrikadert seg i en av Islamabads eldste moskér. Kampene mellom regjeringsstyrker og islamistene har så langt resultert i 16 drepte.

Imam Maulana Abdul Aziz har erklært jihad mot myndighetene i Pakistan, men ble arrestert da han forsøkte å snike seg ut av moskeen iført burka.

- Vi ble holdt fanget i Den røde moské

De siste rapportene går ut på at det er nærmere 1000 islamister igjen i moskeen, blant dem er også Azizs militante bror Abdul Rashid Ghazi.

– DE BANDT OSS med hvite tau, rundt halsen på oss. Mennene gjorde det, sier Fatima.

Hun forteller at islamistene ransaket huset, og tok med familiens penger, smykker og møbler tilbake til moskeen. Fatima og familien ble holdt fanget i koranskolen i tre dager. Kvinnene ved koranskolen er kjent for å opptre som religionspoliti med burka og bambusstokker.

- De krevde at myndighetene skulle løslate femten fengslede islamister for å sette oss fri. Og de hevdet at de ville ta parlamentet i Islamabad om sju år, at de ville bygge en stor styrke. Jeg så noen av de kvinnelige studentene trene militært, forteller Fatima.

Hun lever nå i skjul sammen med familien.

– Vi har skiftet låser, men våger oss ikke hjem. Vi har ikke fått igjen noe av det som ble stjålet. Dette har skapt et dårlig navn for oss. Ikke en gang nære slektninger av oss kom i min sønns begravelse, sier den ulykkelige kvinnen.

I FLERE MÅNEDER har studenter fra den religiøse kvinneskolen Jamia Hafsa drevet det som ser ut som en kampanje for å «talibanisere» Pakistan. Målet er å få innført den strengeste form for islamsk lov.

De har tatt i bruk militante virkemidler som kidnapping og tortur, samt selvoppnevnte sharia-rettsaler med imamer som dommere og jury.

Jamia Hafsa-skolen er en del av Islamabads røde moské, den eldste og største av sitt slag i hovedstaden.

Den har lenge vært en smeltedigel for radikale ideer og har flere religiøse skoler med tusenvis av studenter. Moskéen har tidligere vært populær hos landets elite, og blitt tilgodesett av både statsministere, generaler og presidenter.

MEN DET ER lenge siden 80-årene hvor mujahedinenes kamp mot den sovjetiske invasjonen i Afghanistan gjorde «jihad», hellig krig, til et akseptabelt emne i den muslimske verden. I dag er moskéen beleiret av pakistanske myndigheter og mange drept og såret.

– Moskéen har mye penger, de har kjøleskap i alle rom, til og med frukt og mineralvann som ikke er så vanlig for mange i Pakistan. De har mye makt, sier Fatima.

Hun forteller at familien nå er utsatt for trusler. Lokale medier støttet moskéen og skrev at hun var et dårlig menneske etter kidnappingen.

FATIMA ER IKKE den eneste som har blitt holdt fanget av islamistene.

Jamia Hafsa-islamistene okkuperte et barnebibliotek sentralt i Islamabad i mai, og holder fremdeles til der. Flere av kvinnene bar Kalashnikov-rifler under aksjonen som var en protest mot rivingen av moskéen Masjid Ameer Mamzah.

De nekter å oppheve okkupasjonen inntil de blir lovet at alle seks moskéene som har blitt revet i området vil bli gjenoppbygget. Fra sin base i det okkuperte barnebiblioteket har kvinner fra skolen utført flere aksjoner i byen.

ETTER AT president Musharraf tok side med USA i «krigen mot terror» har moskéen vært i sentrum for flere opprop om å få presidenten drept. En av talene i moskéen ble holdt av lederen for Jaish-e-Mohammad, en fundamentalistisk gruppe som senere har stått bak flere mislykkede attentater mot Musharraf.

Maulana Abdullah, den tidligere lederen for moskéen, ble drept i et attentat på slutten av 90-tallet.

Siden har den vært drevet av hans to sønner Abdul Aziz og Rashid Ghazi. Brødrene knyttes til terror og de har selv uttalt å ha gode forbindelser til al-Qaida ledere, inkludert Osama Bin Laden. Uttalelsene er riktignok fra før 11. september 2001, mens jihad enda var en del av Pakistans offisielle politikk.

I dag benekter både Jamia Hafsa skolen og Den røde moské å ha forbindelser til organisasjoner som al-Qaida.

ETT DØGN ETTER at han ble arrestert, har nå Abdul Aziz  bedt sine tilhengere om å overgi seg.

- Beleiringen er så massiv at vi bør gi opp, sier han til pakistansk TV.

Ifølge lederen er 600 av de militante kvinnene igjen i moskéen.

Denne artikkelen er skrevet av Magasinets nettredaksjon, og ikke publisert i papirutgaven. Har du spørsmål eller kommentarer, send dem til oss på mail.

STORMET HJEMMET MED KJEPPER:</B> Shamim Fatima og barnebarnet Sheeznan ble sammen med datter og svigerdatter kidnappet av islamistene fra kvinneskolen Jamia Hafsa ved Den Røde Moske i Islamabad.
- OVERGI DERE: - Beleiringen er så massiv at vi bør gi opp, sa Imam Maulana Abdul Aziz på pakistansk TV torsdag.
LEVER I SKJUL:</B> Fatima tør ikke reise hjem igjen, etter å ha blitt utsatt for trusler.
BARRIKADER: Islamistene holder stand mot pakistanske sikkerhetsstyrker.
MILITANTE KVINNER: I flere måneder har studentene ved den religiøse kvinneskolen Jamia Hafsa drevet en kampanje for å «talibanisere» Pakistan. Målet er å få innført den strengeste form for islamsk lov.
OVERGIR SEG: Politite arresterer to radikale islamister foran Den Røde Moské torsdag.
- BLE TATT FRA MOREN: De tok datteren til svigerdatteren min fra henne, og sa at de ville endre navnet hennes fra Sheeznan til Aisha. Hun ble holdt fra moren i to dager, forteller Fatima.
SMELTEDIGEL: Den Røde Moske har lenge vært en smeltedigel for radikale ideer og har flere religiøse skoler med tusenvis av studenter.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer