- VI HAR NOK KOMMET til en grense. Det er ikke plass til veldig mye mer kognitiv stimulans i livene våre, og nesten alle får en god utdannelse i dag. Årsakene for de stadig høyere IQ-skårene de siste årene forsvinner med andre ord, forklarte professor James R. Flynn til Die Zeit i et intervju tidligere i år.
Flynn er mannen bak den såkalte Flynn-effekten, som beskriver en stigning i gjennomsnittlig IQ-skår. Sagt med andre ord: Flynn oppdaget i at vi fram til for noen år siden skåret stadig høyere og høyere på IQ-tester.
BETYR DET AT vi er smartere enn foreldrene og besteforeldrene våre?
- Jeg tror at det er en genuin økning i intelligens i den forstand at vi er blitt flinkere til å håndtere problemløsningssituasjoner, sier professor i psykologi og en av landets fremste IQ-forskere Jon Martin Sundet til Dagbladet.no.
Sundet har forsket på data fra Forsvarets sesjoner i Norge mellom 1950 og 2002. I Norge må alle unge menn melde seg på sesjon for måling, veiing og testing, så professoren er i forskerhimmelen hva datamengde angår. Sundet blir gjerne sitert i internasjonal forskning, også av IQ-helten Flynn selv.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger