Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Mer
Min side Logg ut
Du leser nå Dagbladet Pluss

- Vi er ikke en matnasjon med kulinarisk selvtillit før vi spiser torsk til jul

Denne jula slår Andreas Viestad et slag for fisken som bygde landet

JULEMIDDAG: Nytrukket torsk med bacon, på en seng av kålrabistappe.
JULEMIDDAG: Nytrukket torsk med bacon, på en seng av kålrabistappe. Vis mer

Tradisjonelt var julaften en fastedag. Ikke en stappe-seg-så-full-av-svinekjøtt-for-å-feire-fødselen-til-en-liten-jødisk-gutt-i-Betlehem-for-over-totusen-år-siden-dag, slik det har blitt. Men dette betyr ikke at man ikke spiste.

Snarere tvert imot. Fasten innebar at man skulle avholde seg fra å spise kjøtt, og det var virkelig ikke noe problem her til lands, hvor vi kan smykke oss med sjømat i verdensklasse. Ærlig talt! Fisk til jul? Er det godt nok? Det korte svaret er «ja». Tror du meg ikke? La meg si det sånn: Italienerne spiser torsk til jul. Og det som er bra nok for dem, bør være bra nok for oss. I hvert fall ettersom torsken de spiser er norsk.

De siste tiåra har matnasjonen Norge begynt å finne seg sjæl. Vi har gitt slipp på den provinsielle flauheten over å leve nettopp her, i et iskaldt og grisgrendt land nær verdens ende, og ikke lenger sør hvor endene er feite og både mennesker og natur er mer dannet enn her i Ultima Thule. De siste åra har norske kokker vunnet konkurranser og fått michelinstjerner. Restauranter som før konkurrerte i hvor lite av maten de serverte kom fra Norge, skryter nå av hvor kortreiste og lokale alle ingrediensene er.

Prøv Pluss for 1 krone

Få tilgang på egne premiumartikler, videodokumentarer, eAvisa og Magasinet.

1 UKE

PRØV PLUSS

1 kr

(Fornyes automatisk til 55,-/uke)

KJØP 1 UKE

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 UKE 1 kr Fornyes automatisk til 55,-/uke

*Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris (55,-/uke) etter tilbudsperioden. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper. Fremtidige betalinger trekkes fra ditt registrerte betalingskort.

1 MÅNED

99 kr

(Fornyes automatisk til 99,-/måned)

KJØP 1 MÅNED

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 MÅNED 99 kr Fornyes automatisk til 99,-/måned

*Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris (99,-/måned) når perioden utløper. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper. Fremtidige betalinger trekkes fra ditt registrerte betalingskort.

1 ÅR

LES LENGRE - BETAL MINDRE

795 kr

(Fornyes automatisk til 795,-/år)

KJØP 1 ÅR

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 ÅR 795 kr Fornyes automatisk til 795,-/år

Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris (795,-/år) når perioden utløper. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper. Fremtidige betalinger trekkes fra ditt registrerte betalingskort.

  • Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris etter tilbudsperioden . Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

visa card Betal trygt med Visa eller Mastercard.

VELKOMMEN TIL

Dagbladet Pluss

Takk for at du har kjøpt tilgang på Dagbladet Pluss
For å se alt du har tilgang til med ditt abonnement
anbefaler vi at du tar en titt på denne velkomstsiden


Du har allerede et gyldig abonnement.

For å se alt du har tilgang til med ditt abonnement, anbefaler vi at du tar en titt på denne velkomstsiden


Kjøpet ble avbrutt

Du valgte å kansellere kjøpet. Din konto ble ikke belastet. Vil du prøve igjen?