INTERESSEKONFLIKT: Striden om de oljerike områdene sør for demarkasjonsgrensen fra 1991, kan føre til en ny væpnet konflikt i Irak. Ifølge det amerikanske militæret, utgjør konflikten mellom kurderne og de arabiske irakerne en større trussel mot stabiliteten i Irak enn  konflikten mellom sunnier og sjiamuslimer. Dette bildet viser oljearbeidere i Kirkuk, et av de omstridte områdene. FOTO:AFP PHOTO / MARWAN IBRAHIM/SCANPIX
INTERESSEKONFLIKT: Striden om de oljerike områdene sør for demarkasjonsgrensen fra 1991, kan føre til en ny væpnet konflikt i Irak. Ifølge det amerikanske militæret, utgjør konflikten mellom kurderne og de arabiske irakerne en større trussel mot stabiliteten i Irak enn konflikten mellom sunnier og sjiamuslimer. Dette bildet viser oljearbeidere i Kirkuk, et av de omstridte områdene. FOTO:AFP PHOTO / MARWAN IBRAHIM/SCANPIXVis mer

- Vi har aldri vært nærmere krig

Den mest stabile regionen i Irak kan bli arnestedet for en ny voldsbølge.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

DA DEN SEKTERISKE VOLDEN raste som verst i Irak etter 2003-invasjonen, var det et område hvor livet fortsatte nesten som vanlig: Irakisk Kurdistan. Den oljerike regionen i nord ble i svært liten grad rammet av borgerkrigen mellom sunni- og sjiamuslimene.

Nå ser det imidlertid ut som om trenden har snudd. Mens Irak rykker stadig nedover Foreign Policy Magazines rangering av verdens mest dysfunksjonelle stater, og USA har overlatt sikkerhetsansvaret til den irakiske hæren, advarer tenketanken International Crisis Group (ICG) mot en ny, potensielt destruktiv konflikt mellom den føderale regjeringen og det kurdiske lokalstyret.

- Ikke siden den amerikansk-ledede invasjonen i 2003 har Iraks selvstyrte kurdiske region og den irakiske staten vært nærmere krig, erklærte den kurdiske statsministeren Nechirvan Barzani den 15. juli i år, ifølge Washington Post.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Fornyelse skjer til ordinære priser.
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn