MED LOVEN I HÅND: Arbeidsrettsadvokat Helga Aune mener det er på høy tid at vi gjør noe med au pair-ordninga. -  Veldig mange utfører arbeid som hushjelper, og de ser også på seg selv som hushjelper. Da skal arbeidsrettslige regler også gjelde for dem, sier hun. Foto: Lars M. Holand / Dagbladet
MED LOVEN I HÅND: Arbeidsrettsadvokat Helga Aune mener det er på høy tid at vi gjør noe med au pair-ordninga. - Veldig mange utfører arbeid som hushjelper, og de ser også på seg selv som hushjelper. Da skal arbeidsrettslige regler også gjelde for dem, sier hun. Foto: Lars M. Holand / DagbladetVis mer

- Vi kan ikke lenger late som alle au pairene er her på kulturutveksling

Mener au pair-ordningen legger til rette for sosial dumping.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

La oss for et øyeblikk glemme moralsk indignasjon over at et par tusen familier, mange av dem øvre middelklasse-familier i og rundt hovedstaden, har au pair fra Filipinene som hjelper til med husvask, barnepass og henting av unger i barnehagen.

La oss glemme at noen av au pairene blir utnyttet og i de verste tilfellene utsatt for grove overgrep og menneskehandel. La oss glemme at i mange tilfeller er både familiene og au pairene selv storfornøyd med ordningen.

Det er ikke det saken handler om for Helga Aune. Aune er jurist med arbeidsrett og diskriminering som ekspertfelt, og for henne handler sommerens debatt om au pair-ordningen om jus. Eller som hun sier selv «lovdesign»: Hvordan samfunnet lager lover, regler og direktiver for å beskytte enkeltmennesker, sikre et arbeidsliv med like konkurransevilkår, og hvordan systemet i tilfellet med au pairer har sviktet.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • *Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: Uke kr 45,- Måned kr 79,- Kvartal kr 199,- År kr 729.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.
  • Abonnementet har ingen bindingstid. Du kan si det opp når som helst.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn