- Vi kan ikke velge oss en ny personlighet, men vi har alltid muligheten til å ta et valg

Å treffe det beste valget er mer komplisert enn du tror.

UBESLUTTSOM?: Den beste løsningen er den hvor utfallet har størst fordeler og minst ulemper. ILLUSTRASJON: Lisa Aisato
UBESLUTTSOM?: Den beste løsningen er den hvor utfallet har størst fordeler og minst ulemper. ILLUSTRASJON: Lisa Aisato Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Har du lett eller vanskelig for å bestemme deg? Svaret ser ut til å avhenge av hvor viktig du synes det er å finne en optimal løsning. Pleier du stort sett å akseptere «første og beste» løsning som dekker det grunnleggende behovet, eller søker du å maksimere valgene på en måte som ivaretar flest mulige krav og ønsker på én gang?

Vi befinner oss alle på en skala mellom disse to ytterpunktene, ifølge den amerikanske psykologiprofessoren Barry Schwartz. I sin mye omtalte bok «The Paradox of Choice» fra 2004, hevder han at vi mennesker enten er «maximizers» eller «satisficers». Det siste ordet bygger på en sammenslåing av de to ordene tilfredsstille (satisfy) og rekke til (suffice). Maksimalister gir maks innsats når man skal ta en beslutning, minimalister slår seg til ro med å gjøre det som er tilstrekkelig (minimum). Schwartz har utviklet en egen psykologisk test som måler akkurat dette personlighetstrekket.

Med Dagbladet Pluss kan du dykke ned i en verden av eksklusivt innhold som berører, beriker og begeistrer

Kom tett på de sterke historiene. Bli med på innsiden og bak fasaden. Ta gode valg i hverdagen ved hjelp av våre tips, tester og guider.

29,-

1 uke

(Fornyes automatisk til 29,-/uke)

79,-

1 måned

(Fornyes automatisk til 79,-/mnd)
Billigst

179,-

3 måneder

(Fornyes automatisk til 179,-/kvartal)

Du kan si opp når som helst.
Her finner du bruker- og abonnementsvilkår.

Trygg betaling med:

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer