- Vi omtaler statsråden som Sjefen

Hva gjør egentlig en politisk rådgiver? Vi fulgte Hadia Tajik (23) på jobb.

OSLO (Dagbladet.no:)

- UFF, JEG VET ALDRI HELT hva jeg skal svare på spørsmål om hva jeg gjør. Jeg er i møter, håndterer papir, tar telefoner, diskuterer med statsråden... Litt forskjellig. Hovedansvaret mitt er å følge opp de rødgrønne politikerne på Stortinget som jobber med arbeid og inkludering - og sørge for at de får god oppfølging fra departementet, sier Hadia Tajik.

Vi sitter på kontoret til 23-åringen fra Strand i Rogaland som i desember ble ansatt som politisk rådgiver for arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen.

Vi skal følge henne gjennom en helt vanlig dag i departementet, en arbeidsdag i et yrke få av oss kjenner noe særlig til.

- Når folk får vite hva jeg jobber med, vil de alltid vite mye om sjefen, sier Hadia smilende.

- «Pølse-Hanssen, hvordan er han», liksom. Det kan bli litt slitsomt.

IFØLGE HADIA SER DAGEN som ligger foran oss ut til å bli en behagelig og ganske vanlig arbeidsdag for en politisk rådgiver i arbeids- og inkluderingsdepartementet.

Programmet ser slik ut:

- Vi omtaler statsråden som Sjefen

08.00-09.00: Lese gjennom dagens dokumenter og forberede meg til dagens møter.

09.00-09.15: Møte med Presse- og kommunikasjonsseksjonen for gjennomgang av dagens mediebilde.

10.00-12.30: Behandling av St.meld.nr. 6 (2006-2007) om seniorpolitikk (på Stortinget).

12.30-13.15: Kontaktmøte med SHdir (internt møte).

15.00-16.00: Møte ang. framdriften i Pensjonsreformen (internt møte).

16.00-utover: Forberede et foredrag jeg skal holde for LO-medlemmer i Skien den 31. mai.


07.30: DAGEN BEGYNNER TIDLIGERE ENN PLANLAGT.
Bjarne Håkon skal være med i en radiodebatt på Kanal 24. Hadia noterer flittig mens sjefen debatterer asylpolitikk med FrPs Siv Jensen.

- Internt i departementet har det blitt til at vi omtaler statsråden som Sjefen eller Han. Med stor bokstav, sier hun med et smil.

- Det høres kanskje litt komisk ut for en utenfra.

«Jeg vet at Sjefen har det veldig hektisk, så jeg pleier å samle opp 5-10 ting jeg lurer på hvis jeg først skal sjekke noe med Ham», sier hun for eksempel. Men det er langt fra noen høytidelig stemning i korridorene på departementet.

Og Hadia smiler gjenkjennende, som til en gammel venn, når ministerens namdalsdialekt brummer debattpoenger gjennom PC-høyttalerne.

- Det var vel greit, konkluderer hun når debatten er over.

- Jeg er veldig fornøyd med at han bruker begreper som «grunnleggende menneskerettigheter», mens Siv snakker om «kontroll» og at asylsøkere «ferdes fritt i samfunnet vårt». Hun snakker om en «tilstrømming». Du kan jo se for deg hvilke falske bilder det skaper hos lytterne.

23 ÅR OG RÅDGIVER FOR statsråden i et departement som er så stort at svenskene har hele tre departementer for å dekke samme ansvarsområde.

- Hvordan føles det å skulle gi råd til en som har vært i politikken siden før du ble født?

- Fordelen er at jeg har levd et annet liv enn ham, og kan ha andre tilnærminger. Ei ung jente fra Distrikts-Norge - med foreldre fra Pakistan - har et annet tankesett enn en mangeårig stortingsrepresentant og statsråd i Oslo. Jeg kan stille kritiske, annerledes spørsmål og prøve å generere nye tanker hos ham, forklarer Hadia.

- Og kanskje stiller jeg dumme, åpenlyse spørsmål som ingen andre her stiller, men som av og til kan være helt avgjørende.

09.15: ETTER KJAPP GJENNOMLESNING AV DAGENS AVISER og et litt begivenhetsløst møte med kommunikasjonsavdelingen, er det tid for møte med politisk ledelse.

Noen minutter ut i møtet kommer en medarbeider inn på statsrådskontoret og henvender seg til sjefen sjøl.

«Statsministeren vil snakke med deg», lyder beskjeden.

- Statsministern? Ja væll. Dokk får snakk om nå ainna imens da, sier Hanssen på vei ut av kontoret.

Når han kommer tilbake diskuterer forsamlingen et problematisk innslag i Dagsrevyen i helga. Når møtet går mot slutten snur statsråden seg mot sekretæren sin:

- Æ må te tainnlægen med ungen klokka ett. Men hvis det går rætt ad undas i Stortinget, så seinne æ dæ ein æss-æmm-æss, og så ringe du tainnlægen? Flott.

NOEN AV MEDARBEIDERNE i departementet snakker nærmest i stortingsmeldinger. Til forskjell fra Hanssens trivelige talemåte, består embetsspråket av særegne begreper og formuleringer, med forkortelser og innskutte bisetninger som språklige krydderurter.

- Det e løye\' kor fort ein venne seg te\' det, smiler Hadia forståelsesfullt etter møtet. Etter et halvt år har hun klart å orientere seg i jungelen av forkortelser, og attpåtil begynt å legge seg til det samme språket selv.

Hadia passer inn i departementet som hånd i hanske. Nestleder i AUF-lokallag, journalistjobber, studier i menneskerettigheter og jus. CV-en til Hadia er tross hennes unge alder perfekt for en karriere som politisk rådgiver.

Men hun bedyrer at hun ikke har planlagt å komme hit. Og at hun ikke er noen broiler.

- Jeg trodde - og tror fremdeles - at jeg kommer til å ende opp som journalist til slutt. Selv om det kanskje høres naivt ut, ønsker jeg å bidra til et bedre samfunn framfor å ha personlige ambisjoner innen politikken, og her har jeg mulighet til å påvirke.

10.00: HADIA TAR PLASS I DIPLOMATLOSJEN i Stortinget. Ironisk nok er den aktuelle saken en stortingsmelding om seniorpolitikk i arbeidslivet - det argumenteres med at nyutdannede, energiske arbeidstakere ikke nødvendigvis har mer å by på enn eldre, erfarne folk.

Og der sitter Hadia på 23 år og lytter - som en av de viktigste brikkene i departementet.

- Stort aldersspenn er viktig, og kanskje spesielt i en statsrådsseksjon som vår, sier hun etterpå.

- Vi har forskjellige erfaringer, og det skaper dynamikk på kontoret.

Hadia trives med å være i Stortinget. Når det har vært mye å gjøre en dag, kan atmosfæren i salen hjelpe henne med å roe seg ned, la informasjonen synke inn, kanskje bla gjennom noen papirer.

Nå spiser hun proteinsjokolade og leser presseklipp mens replikkordskiftene foregår i det staselige rommet i rødt og gull.

12.45: TILBAKE PÅ KONTORET. Farrisflaska er rød, plantene grønne, men utsikten fra det rødgrønne rådgiverkontoret er en lite spennende, grå murvegg. I hylla liver en pyntestjerne opp blant ringpermene. «På tide å sette Bjørheimsbygd på kartet», har en sambygding fra Strand skrevet på stjerna.

- Grunnen til at jeg går så «casual» kledd i dag, er at jeg ikke har noen formelle møter. Men jeg har en finere jakke hengende i skapet, som en nødløsning, forteller Hadia.

En stilig streetwear-jakke fra Adidas ligger igjen på kontoret når Hadia går i et par interne møter vi ikke får være med på. Det samme gjør lipglossen, kaffekoppen fra Stockfleths og en gammel utgave av The Independent.

I bokhylla står Johs. Andenæs, Pierre Bourdieu og Koranen.

16.00: DAGENS MØTER ER UNNAGJORT, OG BJARNE HÅKON GÅR HJEM. Men Hadias dag er ikke over ennå.

- Jeg blir sittende utover kvelden og forberede et foredrag jeg skal holde i Skien. At jeg sitter lenge i dag, får jeg igjen for senere, forklarer hun.

- Du trives bra i jobben?

- Jeg liker at jeg ideologisk er helt på linje med sjefen min, og at jeg får brukt samfunnsengasjementet mitt. Jeg vil ikke si jeg har én hjertesak, men det som ligger nærmest er vel «like muligheter for alle». På tvers av mye. Hudfarge, seksuell legning, inntekt og så videre.

- Hva syns du er mest moro?

- Selv om jeg blir veldig nervøs og får løs mage og alt det der på forhånd, trives jeg godt når jeg får holde foredrag jeg har forberedt ordentlig. Og selv om det til daglig er kollega Arnhilds ansvarsområde, liker jeg å reise med statsråden. Jeg lærer mye av å studere hvordan han jobber og takler ulike situasjoner.

- Hva har vært mest spennende?

- Jeg gikk jo bokstavelig talt rett fra lesesalen - jeg var ikke ferdig med eksamen engang - til å ha 350 personer jeg kan be om å gjøre ting for meg. I begynnelsen startet jeg hver telefonsamtale med «beklager at jeg maser, men...». Det gikk ganske kort tid før jeg fikk høre at det måtte jeg slutte med. «Det er meningen, det er derfor vi er her».

- Det e\' løye kor fort ein venne seg te\' det.

Denne artikkelen er skrevet av Magasinets nettredaksjon, og ikke publisert i papirutgaven. Har du spørsmål eller kommentarer, send dem til oss på mail.

PROBLEMLØSERNE: Hadia og kollega Arnhild Holstad i møte med ledelsen i statsrådsseksjonen. På møtet avklares alt fra problematiske tv-innslag til statsrådens tannlegetimer.
FERSK: Hadia har jobbet som politisk rådgiver i AID siden desember i fjor.
07.30: Følger radiodebatt på Kanal 24. Debatter og nyhetssaker er viktige å få med seg, de kan sette agendaen for hele dagen.
PÅ TALERSTOLEN: Hadia følger statsrådens tale i Stortinget fra diplomatlosjen. - Som statsråd er det fort gjort å danne grupper rundt seg som bare bygger opp lederen, sier Hanssen. - Men det er viktig at sånne som Hadia kan si «Ja, jeg hører hva du sier, statsråd, men har du tenkt gjennom følgende?».
LITE HØYTIDELIG: Hanssen forventer at Hadia har kontroll på hvordan en sak blir oppfattet ute blant folk, og at hun framstår som humørfylt, interessant og sosialt intelligent. Lipgloss og gatemote tyder på at hun ikke er noen grå eminense ...
NØDLØSNING: ... men i tilfelle uventede, formelle møter har Hadia en penjakke hengende på kontoret.
PÅ SJEFENS KONTOR: Minister Hanssen er godt fornøyd med sin politiske rådgiver: - Hun kan hjelpe til med å få en krevende sak til å framstå som en god politisk sak utad.
FØLGER SJEFEN: Iblant reiser Hadia med statsråden rundt om i landet, men i dag går ikke ferden lenger enn til Stortingssalen.
LANG DAG: Hadias arbeidsdag slutter ikke før langt utpå kvelden - to dager senere skal hun holde et viktig foredrag for LO-medlemmer i Skien.
POLITISK HODE: - Det er fantastisk mye kunnskap i et departement, sier Bjarne Håkon Hanssen. - Men Hadia må være mer politiker enn ekspert. Hun stiller kritiske spørsmål og tenker gjennom standpunkt og vinklinger, sier statsråden.
UNG, MEN ERFAREN: Tross hennes unge alder viser Hadias CV erfaring fra flere aviser, journalist- og jusstudier og mange ulike verv.
VIKTIG BRIKKE: Bjarne Håkon Hanssens departement er det eneste med to politiske rådgivere. Hadia Tajik (23) er en av dem.
TIDSFORDRIV: Ikke alle replikkvekslingene på Tinget fenger like mye. Da kan en stresset rådgiver roe ned og oppdatere seg på dagens aktuelle presseklipp.
09.00: Møte med presse- og kommunikasjonsseksjonen. Dagens mediebilde gjennomgås.
09.15: Nytt møte: Med statsråden, statssekretærer, departementsråd og rådgiverkollega Arnhild Holstad.
12.30: Kontaktmøte med Sosial- og helsedirektoratet.