- Vi trenger en kjønnsfrigjøring

- Menn må være avantgarde, mener feministen.

Trenger mannen seksuell frigjøring? Diskuter her

- AT MAN IKKE er kåt så ofte som man ønsker, at man kommer for tidlig med den kvinnen man helst skulle ønske man var utholdende med, at man ikke klarer å elske 17 ganger på en natt, det er noe de fleste opplever, og som bør snakkes om, sa John Nikolaisen, spesialist i klinisk sexologi, i Dagbladet.no i går.

Vi stilte spørsmålet om mannen trenger seksuell frigjøring, og Nikolaisen mener det finnes menn som sliter, skammer seg, og trenger å åpne seg og få muligheten til å være friere.

Mange Dagbladet.no har snakket med mener menn trenger en form for seksuell frigjøring, men det er svært delte meninger om på hvilken måte.

HANNAH HELSETH, sosiolog og politisk redaktør i feministmagasinet Fett, mener man ikke bare trenger en mannlig seksuell frigjøring:

- Jeg tror at vi trenger en kjønnsfrigjøring. Fra de ekstremt trange kjønnsrollene vi har, og de strenge reglene for hva som er greit å gjøre. Det handler om frigjøring fra et slags machoideal, om å nedlegge henne, tilfredstille så mange damer med din kjempepenis som mulig. Dette er en pornomyte, som man må gå inn og snakke om, sier hun til Dagbladet.no.

Helseth etterlyser menn som kan gjøre den samme frigjøringsjobben som kvinner gjorde på 70-tallet:

- Menn må være avantgarde! Hun fortsetter:

- Den veldig orgasmefokuserte sexen er litt patetsisk. Det er ikke 13 orgasmer og evig ståpikk som er det eneste målet med en seksuell handling. Vi må åpne feltet. Idealet om å være far er noe helt annet i dag enn for 20 år siden. Og kjønnsrollene i arbeidslivet har endret seg. Men det som endres aller seinest, er sex - og oppvasken. Der er det snakk om treige mekanismer, sier hun.

- Det ligger en utfordring for feminister i dette. Vi kan ikke bare diskutere menn som noe fælt og problematisk. Eller lage et likestillingspolitisk rammeverk som sex skal forstås gjennom. Folk har alltid gjort som de ville på soverommet, dette dreier seg ikke om å vedta en lov, mener Helseth.

ANDERS SLÅTSVEEN har jobbet som ungdomsarbeider, lærer og rektor i en årrekke. Han mener det som først og fremst er problemet, er at man i dag skammer seg over å være mann. I motsetning til Helseth som vil bygge ned kjønnsrollene, vil han gjenreise maskuliniteten:

- Det er mest press mot de unge guttenes seksualitet. De skal være hingster, ha stor kuk, og være opptatt av kvinners frigjøring samtidig. Det er tøft, det er hardt, og det er vel også nærmest umulig. Det er et problem at gutter er omgitt av en femikultur på alle kanter, de er omgitt av alenemødre, kvinner i barnehagen og på skolen. Gutten lærer ingenting om å være mann. Og det å være mann dreier seg om å være en omsorgsperson, om å være stolt av å være mann, og være trygg, sier Slåtsveen til Dagbladet.no.

- En seksuell frigjøring i dag, må dreie seg om å tørre å være mann, en mann som har egne krav, og setter sine egne premisser, fortsetter han.

Femininisering av samfunnet, og feminisme, er noe av problemet, ifølge Slåtsveen.

- Menn lever i en tvang - mellom det feminine samfunnet og en falsk maskulinitet. Den falske maskuliniteten handler om å være supertøff, men det er ikke det det dreier seg om. Det verste med de unge guttene som ikke klarer å være menn, er at de ikke klarer å fungere som oppdragere for barn og unge, mener han.

DAGBLADET.NOS egen journalist, Maria Børja, har vært med å skrive boken Rosa prosa, som handler om jenters kåthet. Hun mener det ville vært positivt med en tilsvarende guttebok:

- Jentene som skriver i boka har fått en del spørsmål om ikke det nå kommer en «Rosa prosa» for gutta. Den kan jo ikke vi lage, det må guttene gjøre selv, men jeg vil gjerne lese flere historier om gutters seksualitet og kåthet.

Børja tror gutter er lei av historien om den superkåte, pågående gutten. Jentene krever i dag å kunne være kåte og aktive seksuelle subjekter uten å bli kalt horer. Kanskje gutta samtidig ønsker å slippe unna forventningen om at de alltid skal ha lyst eller alltid være den som tar initiativet, spør hun.

- Det virker som om kjønnsrollene der jenter må passe seg for ryktet sitt, og gutta skal ut å erobre, fremdeles lever. Dessverre. Men ting er i bevegelse. Jeg tror flere alternative fortellinger kan føre til at folk i større grad tenker selv og finner fram til sin egen seksualitet, uavhengig av kjønnsroller. Det vil jo være frigjørende for både gutter og jenter.

NOE AV DET mest negative i unge gutters samværsformer, og det som er mest preget av strenge regler, er angsten for homofili. Det er både Slåtsveen og Helseth enige om:

- Jeg har diskutert mye seksuell trakassering med veldig unge gutter. Det verste de kan være er å være homo - det er spikeren i kista. Det sammenlignes med samme tap av verdighet som det å kalles hore for jenter. Trakasseringen blant 14-åringer handler om å bevise at man er mann, gjennom å bevise at man ikke er homo, sier Helseth.

- Hvis det å være homofil fikk være en naturlig del av det å være mann, og det maskuline, ville dette vært enklere, mener Slåtsveen.

Han tror bildet av den homofile mannen som noe veldig feminint, er noe av problemet.

- Du er mann når du er trygg, kan gi folk en klem, snakke om det som er vanskelig på en mannemåte, og stå for å være homofil, sier han.

Denne artikkelen er skrevet av Magasinets nettredaksjon, og ikke publisert i papirutgaven. Har du spørsmål eller kommentarer, send dem til oss på mail.

DISKUTERER MANNENS SEKSUALITET: Se dybdeintervju på video med tidligere ungdomsarbeider, lærer og rektor Anders Slåtsveen (t.h.), sosiolog og redaktør i det feministiske magasinet Fett, Hannah Helseth, og spesialist i klinisk sexologi John Nikolaisen.