KOSMISK STRÅLING: Forklarer ikke klimaendringene i særlig grad, mener Pål Prestrud ved senteret for klimaforskning i Oslo, Cicero: - Direkte målinger av kosmisk stråling og solstråling viser at det ikke har vært noen netto endring de siste 30-40 år, og det må til dersom kosmiske stråling skal kunne forklare den sterke globale oppvarmingen i denne perioden, skriver han. FOTO: REUTERS/Nasa/ESA Soho
KOSMISK STRÅLING: Forklarer ikke klimaendringene i særlig grad, mener Pål Prestrud ved senteret for klimaforskning i Oslo, Cicero: - Direkte målinger av kosmisk stråling og solstråling viser at det ikke har vært noen netto endring de siste 30-40 år, og det må til dersom kosmiske stråling skal kunne forklare den sterke globale oppvarmingen i denne perioden, skriver han. FOTO: REUTERS/Nasa/ESA SohoVis mer

- Vi trenger et klimapanel

For å unngå at små forskningsmiljøer dominerer med kjepphestene sine, skriver Pål Prestrud i Cicero.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

MAGASINET HAR oversatt og publisert en artikkel fra den danske Weekendavisen kalt «Den direkte forbindelse» om hypotesen om kosmisk stråling som mulig forklaring på den globale oppvarmingen. Artikkelen inneholder flere faktafeil og utelater viktig informasjon som taler mot hypotesens gyldighet.

LA MEG INNLEDNINGSVIS understreke at jeg finner hypotesen interessant og mener den må forskes på for å få avklart dens gyldighet.

Det påstås i artikkelen at FNs klimapanel (IPCC) har konkludert med at «... den globale oppvarming på 0,8 grader celsius gjennom det siste århundre ikke har noe med sola å gjøre». Det er feil. IPCC har tvert i mot foretatt en grundig vurdering av foreliggende publisert materiale om den direkte påvirkning fra sola, og har konkludert med at endringer i solaktivitet det siste århundre sannsynligvis står for 10-15 prosent av den globale oppvarmingen i denne perioden.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: Uke kr 45,- Måned kr 79,- Kvartal kr 199,- År kr 729.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.
  • Abonnementet har ingen bindingstid. Du kan si det opp når som helst.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn