Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Mer
Min side Logg ut

- Vi vil ha en egen stemme

- Vi jobber for at politikerne skal snakke med oss, ikke over oss, sier prostituerte Karolina.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Les også:

Arbeidskontoret formidler prostituerte

- Jeg jobber frivillig

«Hun kikket på klokka»

BERLIN (Dagbladet.no): Karolina Leppert jobber for å bedre de prostituertes situasjon i Tyskland. Hun leder «Bundesverband sexuelle Dienstleistungen» (BUSD) -Landsforeningen for seksuelle tjenester - en frivillig organisasjon som driver med lobbyvirksomhet. BUSD ble opprettet av bordelleiere og selvstendige prostituerte i mars 2002.

Organisasjonens lokaler  ligger i Prenzlauer Berg, en av de hippeste bydelene i Berlin. Her bor stort sett studenter og unge familier. Og de gamle, de som alltid har bodd her, i Øst-Berlin, fra lenge før muren falt. Kontoret ligger i første etasje i en vanlig bygård i et boligområdet, et par gater unna cafélivet.

HUN ER SELV prostituert og driver sitt eget domina-studio. Hun jobber som den dominerende parten i en sado-masochistisk akt.

- Vi vil at prostitusjon skal bli oppfattet realistisk av medmennesker og av politikere: vi er en fargerik bransje, men vi er ikke nødvendigvis alle kriminelle. Det er sikrere for de prostituerte å ha lov til å være ansatt på et bordell enn å måtte stå på en bortgjemt parkeringsplass.

Alle som jobber i BUSD arbeider frivillig og uten lønn. Og alle har kveldsjobb på bordeller rundt om i Berlin. Kontoret er stort, men slitt. Rett på den hvite murveggen har noen skriblet forslag til slagord og logo for organisasjonen med rød tusj, tegninger av blondestrømper, høye hæler og korsetter. Klassiske symboler på prostitusjon. Noen har tagget på vinduet ut mot gaten. Ingen har tatt seg bryet med å fjerne det. På inngangsdøren henger en plakat med navnet til organisasjonen. Over plakaten har noen klistret en provisorisk lapp hvor det står: «Dette er et kontor. Vi har et telefonnummer og åpningstider. Her tilbys ingen seksuelle tjenester».

- Vi vil være en del av den tyske økonomien. Vi er mange som kan betale skatt. Vi vil at prostituerte skal få det bedre økonomisk og sosialt.

HUN SER STRENGT over bordet. Hun har knallrød leppestift, en nesten gjennomsiktig bluse med dyp utringning og et svært godt språk. Der andre tyskere gjerne tar snarveier med grammatikken, er hun nesten overdrevent nøyaktig med bøyningene. Ordforrådet er elegant. Leppert er vant til å snakke med pressen og politikere, og hun virker overbevisende og har autoritet.

- Mange prostituerte vil underholde mannen sin økonomisk. Eller de støtter barna mens de studerer. Det hadde de ikke lov til tidligere, fordi barna eller mannen da ble definert som halliker, fordi de tok imot penger tjent på prostitusjon. Etter den nye loven kan de nå ta imot pengene.

Hun blir avbrutt av mobiltelefonen.

- Beklager, sier hun, jeg må ta den.

Hun snakker kort og bestemt, og forklarer mannsstemmen i den andre enden at han må ha en avtale. Han kan ikke bare komme og banke på hos henne. Når hun er i domina-studioet sitt vil hun ha ro, hun vil kunne konsentrere seg om jobben, sier hun.

100 Euro. Det er prisen for en halvtime S/M-sex. Hun opplyser kunden om at han skal sette av en hel time. Med en prat før og etterpå. Men selve runden i studioet, som hun kaller det, varer 30 minutter. Hun jobber ikke med stoppeklokke, forteller hun. Leppert er forretningsmessig. Hun legger på.

- Jeg gjør reklame for studioet mitt. Men helt enkelt. Jeg synes alt dilldallet og det overdrevne sexy bare er tull. Jeg skriver bare «autentisk kvinnelig dominans».

Leppert har holdt på i åtte år.

- Jeg blir ikke rik av det, humrer hun, men det hadde jeg ikke forventet heller.

I 2002 BLE DEN NYE LOVEN INNFØRT. Hun og organisasjonen hun leder er relativt fornøyd med den. Nå er det tillatt å drive bordeller og hvor prostitusjon arbeids- og sosialrettslig ble likestilt med andre serviceyrker. Det betyr at kvinnene kan registrere seg som profesjonelle prostituerte, betale skatt og får sosiale goder som sykepenger og pensjon.

- Men vi er ikke helt i mål. For eksempel blir det regulert hvor mange utesteder, bensinstasjoner, boliger og så videre som skal være hvor i et distrikt. En by kan ikke ha for mange bensinstasjoner, og politikerne vil ikke tillate bråkete diskoteker i boligområder. Problemet er at «bordell» ikke er en egen genre. Når jeg leier en leilighet eller et hus og skal oppgi hva som skal drives der, må jeg oppgi «utested». Da sier de ofte nei til søknaden, og jeg må lyve og kalle det noe annet. Men det er ikke i nærheten av så mye bråk fra et bordell som fra et diskotek. Et bordell kan være helt diskret og stille. Jeg vil at vi skal kunne kalle barnet ved dets riktige navn når vi leier et hus eller en leilighet; et bordell er et bordell.

OPP EN TRAPP. Den vanligste formen for bordell i Berlin er helt vanlige leiligheter innrettet med soverom for kundene, forklarer hun. De er i vanlige bolighus, og de er gjerne naboen din. Mange vil aldri merke at det blir drevet et bordell i bygården. Når en kvinne leier seg en leilighet og driver bordell derfra, kan det være en mindre belastning for naboene enn et legekontor, mener Leppert.

- Og det er ille når prostitusjon blir ghettofisert, når de prostituerte blir tvunget til å oppholde seg bare ett sted, gjerne utenfor byen. Slik er det i München. Da har kvinnen ingen mulighet til å hente seg en matbit, det finnes ingen toaletter, de har ingen å prate med og det kan være farlig der ute alene med horekunden.

Prostitusjon er juridisk likestilt med andre serviceyrker. Leppert vil likevel ikke at arbeidskontorene skal kunne formidle jobber på bordeller til arbeidsløse kvinner, selv med dels skyhøye arbeidsledighetstall i landet.

- Noen prostituerte ønsker at arbeidskontorene skal behandle yrket vårt som alle andre. Men jeg mener at prostitusjon ikke er et yrke som alle andre. Det er ingen vanlig jobb. Akkurat som ikke alle kan bli kunstner, kan ikke alle bli prostituert.

Denne artikkelen er skrevet av Magasinets nettredaksjon og ikke publisert i papirutgaven. Har du spørsmål eller kommentarer, send dem til oss på mail.

BORDELL I EN VANLIG LEILIGHET: Dette er lovlig i Tyskland.
JOBBER FOR PROSTITUERTES RETTIGHETER: Det er ille når prostitusjon blir ghettofisert, når de prostituerte blir tvunget til å oppholde seg bare ett sted, gjerne utenfor byen, mener Leppert.
- EN FARGERIK BRANSJE: - Vi vil at prostitusjon skal bli oppfattet realistisk av medmennesker og av politikere: vi er ikke nødvendigvis alle kriminelle, sier Karolina Leppert.