Viestad sier stopp

Nei! Det går ikke an å bruke grøtris i risotto. Viestad svarer leserne.


HVER LØRDAG
skriver Magasinets matelsker Andreas Viestad om mat i Magasinet. Du kan finne alle artiklene hans samlet i nettutgaven vår. Du kan også se Viestad live på Dagbladet TV.

Mat opptar alle, og det finnes ingen fasiter. Leserne våre er alltid flinke med å sende Viestad tilbakemeldinger. Og nå åpner vi for at leserne kan stille Viestad spørsmål her på nettet, det kan du gjøre nederst i denne saken. Hver uke velger han ut spørsmål fra leserne som han svarer på. Denne uka dreier det seg om viktige valg i forhold til restauranter.

RISOTTO UTEN RISOTTORIS?

Hei Andreas
Jeg beklager å "plage" deg med trivielle spørsmål som dette, men står plutselig overfor en liten utfordring. Jeg har havnet på ferie i Alta og tenkte jeg skulle servere en bedre middag til vertskapet mitt. Da jeg har en viss dreis på risotto, mente jeg at jeg hadde en plan. Som falt i grus da jeg oppdaget at matforretningene her ikke har arborioris.

Men jeg går ut fra at det er mulig å lage en anstendig risotto med annen type ris. Og da kjæm spørsmålet. Hvilken ris bør jeg anvende? Grøtris? Helt alminnelig langkornet?

Dette er noe jeg ville sette pris på å finne ut av.

Med vennlig hilsen
Terje

Kjære Terje

Risotto er en av de viktigste og beste rettene jeg vet om og akkurat nå befinner jeg meg i Roma, nær ekspertisen. Derfor sendte jeg spørsmålet ditt videre til en gruppe italienere. Deres svar var et høyt og enstemmig:

- NO!

- IMPOSSIBILE!

- INSANA!

Når det er sagt har jeg selv havnet i liknende situasjoner selv noen ganger. Jeg har klart å få til et bra alternativ ved å bruke grøtris. De første par gangene var resultatet så-som-så, altfor klissete og bløtt. Jeg har eksperimentert med å skylle risen, og det blir bedre. Dessuten har grøtris en tendens til å bli – Hva skal jeg si? – grøtete over tid. Dette blir bedre hvis du sper risottoen med kokende vann, noe som er lurt, men ikke strengt tatt nødvendig når du bruker arborioris eller annen risottoris. Ellers går det an å lage en norsk risottovarient med byggryn.

Andreas

<B>SVARER LESERNE:</B> Andreas Viestad.
GRØTRIS?</B> Går det an i risotto?