Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Mer
Min side Logg ut

Viestads verstinger

Tre-på-topp og tre-på-bånn i restaurantnorge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

HVER LØRDAG skriver Magasinets matelsker Andreas Viestad om mat i Magasinet. Du kan finne alle artiklene hans samlet i nettutgaven vår. Du kan også se Viestad live på Dagbladet TV. I siste episode laget han aioli.

Mat opptar alle, og det finnes ingen fasiter. Leserne våre er alltid flinke med å sende Viestad tilbakemeldinger. Og nå åpner vi for at leserne kan stille Viestad spørsmål her på nettet, det kan du gjøre nederst i denne saken. Hver uke velger han ut spørsmål fra leserne som han svarer på. Denne uka dreier det seg om viktige valg i forhold til restauranter.

UTKANTNORGES BESTE OG DÅRLIGSTE?

Hei Andreas

Jeg leste nettopp om igjen saken din om bearnés (for det er vel ikke lov å si bearnaise lenger?), der du
slakter Restaurant ”Kjøkkenet” i Svolvær.

Jeg var i Lofoten i sommer og endte opp med et liknende måltid. Men to av de jeg spiste sammen med hadde litt problemer etterpå. (Hvis du skjønner hva jeg mener.)

Jeg går ut fra at du spiser mye ute og ofte har ”fornøyelsen” av å spise på restauranter av tvilsom kvalitet. I den anledning lurer jeg på om du har en 3-på-topp og 3-på-bånn liste over norske restauranter, helst utenfor Oslo.

Birgit, Sandefjord

Kjære Birgit

Jeg er veldig skeptisk til slike lister. De er subjektive, ofte ondsindige, aldri helt rettferdige. Men det får heller være. Slike lister kan også være morsomme, derfor tar jeg utfordringa. Jeg lot meg nok sjarmere av at du trakk fram min gamle kjærlighet, Restaurant ”Kjøkkenet”.

Som du ser har Svolvær også en på topp-tre-lista. Dessverre, som du ser, ligger alle mine favoritter i byer. Det er ikke bare fordi jeg er bymenneske, for de siste åra har jeg reist mye rundt i fylkene.

Men la meg begynne med tre på topp (utenfor Oslo):

1. Restaurant Credo, Trondheim

2. Craig’s kjøkken, Stavanger

3. Du Verden, Svolvær

Tre på bånn (utenfor Oslo)

1. Restaurant ”Kjøkkenet”, Svolvær

2. Vertshuset Røros, Røros

3. Bølgen & Moi

Det må bemerkes at det er en stund siden jeg har vært på Vertshuset Røros, og det gjorde såpass inntrykk at jeg sverget aldri mer å sette mine føtter, langt mindre min munn, der igjen. Så det kan altså hende at de har forbedret seg.

Det må også bemerkes at det er ulike elementer som kvalifiserer de forskjellige restaurantene: ”Kjøkkenet” toppet lista med sin unike kombinasjon av mat og service, mens hos Bølgen & Moi (i flere byer) har maten vært varierende, fra god (sjelden) via akseptabel (ofte) til forferdelig (av og til), mens servicen, med et par hederlige unntak, har vært helt, helt jevn – det man på legevakta refererer til som en ”flatliner”. En gang har jeg også blitt kasta ut – helt edru, midt på dagen. Det sikrer pallplass.

Andreas

PS: Det er fortsatt lov å si bearnaise. Det er bare ikke korrekt bokmål å skrive det. Men man trenger jo ikke alltid å være korrekte.

YNDLING UTENFOR OSLO:</B> Viestad er begeistret for Credo i Trondheim.
ENGASJERT:</B> Andreas Viestad gir deg restaurantlista.
Hele Norges coronakart