Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Mer
Min side Logg ut

Viet til vin i 300 år

Vinfamilien Torres satset på stordrift for mer enn 130 år siden, men først i 1942 satset den på flaska.

Her kan du lese hele testen av Torres-vinene på Vinmonopolet
BODEGAS MIGUEL TORRES
, Spanias største familieeide vinprodusent, ble etablert i 1870 av Miguel Torres Vendrell, oldefar til Miguel Agustin Torres (66) som leder vinhuset i dag.

Hovedkvarteret ligger i Vilafranca del Penedès i Catalonia, 55 kilometer fra Barcelona. Årsproduksjonen er på 33 millioner liter vin - av det eksporteres 60 prosent til 140 land.

Norge mottar bare tre prosent av den vinen Torres eksporterer, men likevel er Norge ett av de 10 viktigste markedene for Torres.

DE SVERGER TIL FLASKE. Helt fram til 1940 ble Torres’ viner bare solgt i bulk.

Første vin levert på flaske med Torres-etikett var Coronas i 1942.

Torres har siden den gang holdt seg til flasker - Miguel A. Torres nekter å levere vin i pose og kartong («Bag-in-Box»). Som et kompromiss leverte Torres for et par år siden vin på en 200 cl flaske inni en kartong, men den ble ingen suksess.

FØRSTE EKSPANSJON utenfor Spania fant sted da Torres kjøpte 1000 mål med vinmarker i Curicó i Chile i 1979.

I 1982 ekspanderte Torres også til Sonoma i California, USA. Her ble det plantet Chardonnay, Pinot Noir og Parellada i 1986, og i 1991 kom den første vinen på markedet.

Eiendommen i California drives av Miguel Torres’ søster Marimar Torres (62) som har bodd i USA siden 1975.

TORRES TOK OVER vinfirmaet til sin gode nabo Jean León da grunnleggeren døde 1995. I dag leder Miguel Torres’ sønn Miguel jr. (33) Bodega Jean León i samarbeid med Jaume Rovira som har laget Jean Leon-vinene siden starten i 1969.

I 2004 ervervet Torres vinmarker i Ribera del Duero (vinen «Celeste» kommer herfra) og i fjor kom første årgang (2005) av «Salmos» fra Torres’ vinmarker i Priorat, laget av Miguel Torres’ datter Mireia (38) som ble ferdig utdannet ønolog (vindyrker) i 1996. Norges kvote av Salmos 2005 er dessverre utsolgt.

Torres har også sikret seg vinmarker i Toro og Jumilla, men foreløpig er det ikke kommet viner fra disse områdene.

MILJØBEVISSTE TORRES er i ferd med å installere 12 000 kvadratmeter solcellepaneler i tilknytning til vinproduksjonsanlegget i Penedès.

Solcellepaneler er tydeligvis ikke så energieffektive.

Til tross for den betydelige størrelsen vil disse solcellepanelene i det solrike Spania greie å levere bare 11 prosent av den strømmen anlegget trenger.

Det går bedre med soloppvarming av vann - solcellepaneler forsyner anlegget med 70 prosent av det varme vannet som trengs.

Mer miljø

Vinhusets miljøsatsing stopper ikke der:

• Torres’ firmabilflåte skal også bli mer miljøvennlig: Alle de 115 bilene vil i tur og orden bli byttet til biler med hybriddrift.

• I løpet av de neste 10 åra vil Torres bruke 5 millioner euro på nyplanting av skog i Spania, som et bidrag til kampen mot økende CO2-nivå i atmosfæren. I likhet med andre vekster «spiser» også vinplantene CO2, så Torres vinmarker er absolutt miljøvennlige.

• Torres har vanntanker på fem millioner liter til å ta vare på regnvann, og de har også et system for å resirkulere vann.

Vinene

Vinmonopolets prislister inneholder for tida 22 viner fra Torres. Nykommeren Salmos 2005, som vi synes er den beste av dem, er utsolgt og kommer ikke tilbake før til høsten, og da som årgang 2006.

De vanlige Torres-vinene er masseproduserte, lytefrie og lette å like, men fruktigheten mangler spennende smaksnyanser.

De fleste vinene som produseres i mindre kvanta, er for dominert av eikesmak fra fatlagring.

Men noen høydepunkter finnes det.

Her kan du lese hele testen av Torres-vinene på Vinmonopolet.

Prestisje

I tillegg har vi vurdert to prestisjeviner som ikke listeføres i Norge, men som likevel kan skaffes ved at man får betjeningen på polutsalget til å henvende seg til importøren Torres & Partners Norway.

Grans Muralles 2001

Torres, Conca de Barberà, Spania

Spesialbestilling kr 395,00 Vinen er laget av de tradisjonelle katalanske druesortene Monastrell, Garnacha Tinta, Garró, Samsó og Cariñena. Solbærsødme og et toasted fatpreg som er fint integrert med bærsødmen. Fyldig smak med god fruktkonsentrasjon og hint av lakrissjokolade, fin ettersmak av tørkete frukter med et tørt trepreg i avslutningen. Det ble laget bare 14 927 flasker av denne vinen.

Reserva Real 2000

Torres, Penedès, Spania

Spesialbestilling kr 750,00 Drueblandingen er hovedsakelig Cabernet Sauvignon, med en liten andel Merlot og Cabernet Franc. God solbærfrukt med et fint avstemt fatpreg i duften. Bløt og fyldig smak med stor smaksrikdom, og en syrefrisk ettersmak med modne tanniner i avslutningen. Flott å drikke nå, men vil nok utvikle enda større kompleksitet med 10-15 års lagring. Produksjonen av denne vinen begrenset seg til 7571 flasker. Man må opp på dette nivået for å matche Gran Coronas Black Label (Mas la Plana) fra ’70-tallet, men dessverre er det blitt så mye dyrere. For eksempel var Gran Coronas Black Label 1977 en flott vin som kostet 100 svenske kroner på Systembolaget den gang.

ANBEFALER: Toppsjefen i vindynastiet Torres, Miguel A. Torres, foretrekker tre liter vin på flaske framfor kartong. Pappvin stritter han imot så lenge han kan.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media