Vietnam åpner arkivene

Vietnamesiske myndigheter åpner for at USA får undersøke hva som skjedde med de 1882 amerikanske soldatene som fremdeles er savnet etter Vietnamkrigen.

I 1975 dro de siste amerikanske soldatene ut av Vietnam. På dette tidspunktet var det ni år siden USA gikk aktivt inn i krigen på sør-vietnamesisk side. Landet hadde brukt enorme summer på krigføringen, men de menneskelige tapene var enda større. På begge sider. Mellom to og tre millioner vietnamesere ble drept. Til sammen hadde tre millioner amerikanere tjenestegjort i landet. 58 000 av dem kom hjem i likposer. Mer enn 300 000 ble skadd, mange av dem for livet. Noen familier fikk imidlertid aldri svar på hva som skjedde med sønnen, ektemannen eller faren deres. De ble arkivert som savnet - missing in action. I DAG er fremdeles 1882 amerikanske soldater erklært savnet etter Vietnamkrigen. I løpet av de 28 årene som har gått siden krigens slutt, har det ikke vært mulig å finne ut hva som egentlig skjedde med dem. Ingen av soldatene er registrert som krigsfanger, men det amerikanske forsvaret mener at noen amerikanere kan ha blitt sittende som fanger i Vietnam også etter at krigen tok slutt. Like etter krigens slutt ble hundrevis av krigsfanger utlevert fra begge sider. Ifølge de offisielle vietnamesiske kildene ble ingen sittende som krigsfanger i landet etter dette. Amerikanske militære og overlevende soldater mener imidlertid at et ukjent antall soldater var fanger også etter at landet trakk seg ut av krigen. NÅ KAN mysteriet med de savnete soldatene gå mot en løsning. Amerikanske myndigheter har gått til det uvanlige skritt å be Vietnam om lov til å leie inn noen av landets pensjonerte etterretningsoffiserer. USA ønsker at de skal gå gjennom hemmeligstemplete vietnamesiske dokumenter, som kan inneholde opplysninger om hva som skjedde med soldatene. Vietnam vil nå gi amerikanerne delvis innsyn i tidligere topphemmelige kilder, melder CNN. - Hanoi har i utgangspunktet sagt seg villige til å gjøre dette. Detaljene rundt dette er langt fra klare, med de har gitt en positiv reaksjon, sier Larry Greer, som er talsmann for Pentagon-avdelingen som behandler saker om savnete soldater. Ifølge CNN diskuterer nå de to landene kommer hvordan arbeidet skal gjøres. Det er ikke klarlagt hvor mange vietnamesiske offiserer USA skal leie inn, eller hvordan de eventuelt skal betales. Dersom de klarer å komme til enighet innen kort tid, mener Pentagon at arbeidet med de vietnamesiske kildene kan ta til allerede i år. - Vi utforsker ideer sammen med vietnameserne. Det viktigste er å få tilgang til etterretningsmateriale som vi hittil ikke har hatt tilgang til, sier Greer til Reuters.

    solvi.glendrange@dagbladet.no

Krigens ofre: En mann tar avtrykk av et navn ved den store minneveggen i Washington. På denne veggen står 58 229 navn på døde og savnete soldater inngravert.
Venter på redningen: Bildet fra Vietnam i 1967 viser en amerikansk sanitetssoldat som ser opp mot skyene. Han venter på helikopteret som skal evakuere en skadd medsoldat.