SINSENKRYSSET I OSLO: I 1985 var det 50 rundkjøringer i Norge, i dag er det nær tre tusen. De skaper flyt, de sparer tid og de redder liv. <br>Foto: Ivar Ekseth / NTB Scanpix
SINSENKRYSSET I OSLO: I 1985 var det 50 rundkjøringer i Norge, i dag er det nær tre tusen. De skaper flyt, de sparer tid og de redder liv.
Foto: Ivar Ekseth / NTB ScanpixVis mer

Vik for meg

En liten regelendring var alt som skulle til.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Jo, i dag noen ord om en oppfinnelse som vi alle nyter godt av, som skaper flyt i hverdagen, som sparer oss for tid og irritasjon, ja, som hvert år berger liv, men som blir altfor lite satt pris på, for slik blir det med alt vi omgir oss med, vi tar dem for gitt. Derfor disse ordene om rundkjøringen.

Første gang jeg så en rundkjøring var i England i 1980. Det var den første sommeren av mange, da familien la ferien til De britiske øyer, og det var fordi min far skulle lære seg engelsk. Denne første turen gikk til kystbyen Poole i Dorset, der vi ble innlosjert i et pensjonat langt utenfor sentrum. Den eneste grunnen til at vi bodde der, var prisen. Det var billig.

Mens far gikk på kurs, ruslet resten av familien rundt i parken som lå tvers overfor pensjonatet. Jeg var fugleinteressert, og fotograferte stokkender og kanadagjess, men etter et par dager hadde jeg fotografert det som var. Dagene ble lange, og hun som drev pensjonatet spurte en dag om ikke mor ville låne hennes lille Ford Escort. Da kunne vi kjøre inn til sentrum, eller til Bournemouth for å bade, og så fikk vi sett noe mer av vakre Dorset enn denne lille parken.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Fornyelse skjer til ordinære priser.
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn