HALSHOGD: I 1979 ble skjellettene av to halshogde menn gravd opp ved Tissø i Sjælland (se hvor på bildet under). Her var det en storgård i vikingtida, og det er her arkeologene nå har funnet spor etter menneskeofring. Disse to mennene døde på 1000-tallet, tidspunktet er omdiskutert. De avkappede hodene var lagt mellom ofrenes bein. Over var det lagt en stor stein, som ble fjernet da graven ble åpnet. Les mer om de to mennene i denne PDFen Foto: Kalundborg Museum
HALSHOGD: I 1979 ble skjellettene av to halshogde menn gravd opp ved Tissø i Sjælland (se hvor på bildet under). Her var det en storgård i vikingtida, og det er her arkeologene nå har funnet spor etter menneskeofring. Disse to mennene døde på 1000-tallet, tidspunktet er omdiskutert. De avkappede hodene var lagt mellom ofrenes bein. Over var det lagt en stor stein, som ble fjernet da graven ble åpnet. Les mer om de to mennene i denne PDFen Foto: Kalundborg MuseumVis mer

- Vikingene ofret mennesker

Oppsiktsvekkende arkeologiske funn av menneskeknokler.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

ALLEREDE ER DET VELKJENT at vikingene sloss, horet og drakk (også tagget de griseri på veggene). De begikk også æresdrap for å gjøre opp, dog ikke av kvinner. Nå har danske arkeologer fra Nationalmuseet funnet ut at de drev med menneskeofring.

- Like inn til vi fikk de første kirkebyggene i Skandinavia ble det faktisk foretatt ofring av mennesker. Dette kaster et nytt lys på vikingtiden, sier Lars Jørgensen til Dagbladet.no. Han er seniorforsker og arkeolog ved Nationalmuseet i Danmark.

UTGRAVNINGENE ved Tissø på Vestsjælland startet opp på midten av 90-tallet, da en privatperson fant sølvmynter der. Jakten på sølvskatten pågikk i ni år. Forskerne skjønte etter hvert at de jaktet på noen enda større.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Fornyelse skjer til ordinære priser.(*Ukepris er 55 kr/uke)
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn