- Vikingene ofret mennesker

Oppsiktsvekkende arkeologiske funn av menneskeknokler.

HALSHOGD: I 1979 ble skjellettene av to halshogde menn gravd opp ved Tissø i Sjælland (se hvor på bildet under). Her var det en storgård i vikingtida, og det er her arkeologene nå har funnet spor etter menneskeofring. Disse to mennene døde på 1000-tallet, tidspunktet er omdiskutert. De avkappede hodene var lagt mellom ofrenes bein. Over var det lagt en stor stein, som ble fjernet da graven ble åpnet. Les mer om de to mennene i denne PDFen Foto: Kalundborg Museum
HALSHOGD: I 1979 ble skjellettene av to halshogde menn gravd opp ved Tissø i Sjælland (se hvor på bildet under). Her var det en storgård i vikingtida, og det er her arkeologene nå har funnet spor etter menneskeofring. Disse to mennene døde på 1000-tallet, tidspunktet er omdiskutert. De avkappede hodene var lagt mellom ofrenes bein. Over var det lagt en stor stein, som ble fjernet da graven ble åpnet. Les mer om de to mennene i denne PDFen Foto: Kalundborg Museum Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

ALLEREDE ER DET VELKJENT at vikingene sloss, horet og drakk (også tagget de griseri på veggene). De begikk også æresdrap for å gjøre opp, dog ikke av kvinner. Nå har danske arkeologer fra Nationalmuseet funnet ut at de drev med menneskeofring.

- Like inn til vi fikk de første kirkebyggene i Skandinavia ble det faktisk foretatt ofring av mennesker. Dette kaster et nytt lys på vikingtiden, sier Lars Jørgensen til Dagbladet.no. Han er seniorforsker og arkeolog ved Nationalmuseet i Danmark.

Med Dagbladet Pluss kan du dykke ned i en verden av eksklusivt innhold som berører, beriker og begeistrer

Kom tett på de sterke historiene. Bli med på innsiden og bak fasaden. Ta gode valg i hverdagen ved hjelp av våre tips, tester og guider.

Du kan si opp når som helst.
Her finner du bruker- og abonnementsvilkår.

Trygg betaling med:

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer