Vil bygge by fri for kriminalitet

Kristian Nordberg (78) har en drøm han vil realisere. Derfor kjøpte han halve Kirkenes.

AV ALLE STEDER mellom Lindesnes og Nordkapp, har Weidemann-samler og investor Kristian Nordberg funnet ut at det ideelle stedet for drømmebyen er Kirkenes.

Derfor har han kjøpt gruvekadaveret A/S Sydvaranger for 102 millioner kroner. Derfor har han kjøpt flere sentrale, store bygninger i Kirkenes.

Nå eier han den mest sentrale tomta nær sentrum, høyden der det gamle pelletsverket i dag ruver stygt og forfallent. Her skal han bygge sin drømmeby med 1000 innbyggere.

- Familie og venner tror at det har rablet for meg. Men jeg vet at den nye norske økonomien vil ha sin base i nordområdene. Derfor er dette en framtidssatsing, sier Kristian Nordberg til Dagbladet.no.

HAN TAR IMOT I EN av stuene i den store murvillaen på fornemme Frogner i Oslo. På veggene henger original Jakob Weidemann-kunst. Kristian Nordberg har en av de største samlingene av Weidemann-bilder i Norge. Han var en nær venn av kunstneren.

- Det bildet skal til Nidarosdomen, forteller Nordberg og peker mot et av Weidemanns hovedverk som nesten fyller veggen fra golv til tak.

- Men å bygge en by der kriminalitet ikke forekommer, det finnes kanskje enklere oppgaver for en 78-åring?

- Mine arkitekter henter ideer fra en dansk og en engelsk by. Der har de langt på vei fått det til. I denne byen skal menneskene bry seg om hverandre, være glade i stedet og omgivelsene, sier 78-åringen.

HAN MENER DE SOM BOR der skal ha gode jobber og trygg økonomi i et høyteknologisk samfunn med sunne basisverdier.

- Jeg kan ikke forandre menneskers sjel. Men jeg kan hjelpe til slik at utgangspunktet for å bygge et samfunn på god moral og etikk blir bedre. Det må gå an. Min tid er snart over, men å være med og skape et slikt samfunn ville være en god avslutning, sier Nordberg.

I mange år har han reist i det stille til Finnnmark. Han har grublet over prosjekter og ideer. Men aldri snakket høyt om sine visjoner. I fjor reiste han med den transsibirske jernbanen for å få et inntrykk av de enorme områdene, og ressursene som han vet finnes der. Salget av Sydvaranger kom som en gave.

- Kanskje ligger en fjerdedel av de gjenværende olje- og gassreservene i nordområdene. Midtøsten er et herjet av strid og konflikt. Seilingstiden med tankskip fra Kirkenes til USA er åtte dager, fra den persiske gulf tar det 30 døgn. I nord vil det bli en voldsom aktivitet, og Kirkenes vil bli et sentrum, mener Nordberg.

LOKALT HAR MANGE murret over salget av arvesølvet til en ukjent mann fra Frogner. Nordberg respekterer skepsisen.

- Noen tror kanskje at jeg bare er en grådig mann som skal stikke et ukjent antall millioner i lommen og forsvinne. Fortjeneste er ikke min drivkraft. Jeg kunne ha lent meg tilbake i godstolen og brukt tida på å følge sportssendinger på TV. Det er ikke aktuelt, jeg ville ha blitt ødelagt, sier Nordberg.

Han ønsker å skape noe.

- Jeg kommer til å stå på til jeg segner om. Formen er på topp. Hver vinter går jeg 1000 kilometer på ski. Som 70-åring gikk jeg over Grønland sammen med 30-åringer. Vi slet i motvind og 40 kuldegrader. Det var en flott opplevelse, forteller Kristian Nordberg.

Egentlig er han overrasket over at ikke andre sentrale norske investorer var oppmerksomme på Sydvaranger-godbiten og heiv seg med i anbudsrunden. Tre lokale investorgrupper nådde ikke opp i konkurransen.

- Ingen fra Oslo City åpnet en kjeft, merkelig. Men etterpå har de vært på døra her og vil være med, samtidig som de innrømmer at de ikke hadde vært våkne i timen. Jeg må ha med andre partnere, og vil snart velge de jeg vil ha med på laget, sier Nordberg til Dagbladet.no.

PLANENE HANS ER store og vil kreve investeringer på 2,5 milliarder kroner. Han lover å starte opp igjen gruvedriften sammen med et av verdens største gruveselskap. Det blir miljøvennlig utvinning av jernmalm i Bjørnevatn, men ingen larmende transport til pelletsverket i Kirkenes som i gamle dager.

- Hensynet til natur og miljø er viktig for meg. Jeg vil gråte i min grav dersom vi gjør noe som ødelegger naturen, understreker Kristian Nordberg.

For ei tid siden kjøpte han brannstasjonen i Kirkenes. Der vil han bygge et firestjernes hotell med 250 rom. Like ved vil han ha et senter med handel, opplevelse og kultur.

- I dag kommer turistene med hurtigruta til Kirkenes og tar taxi til flyplassen for å reise hjem til USA, Japan og europeiske land. Håpløst. Tenk å få oppleve vidda, samekulturen, naturen, sjøfiske, elverafting - tenk å sitte i en sauna på et flott hotell og se ut på nordlyset. Mulighetene i nord er enorme.

- I dag står russere for 30 prosent av all handel i Kirkenes. Det vil bli mer. En dag vil jernbanen bli forlenget fra Nikel til Kirkenes. Da åpner det seg flere tusen kilometer med jernbanelinjer østover og sørover. Alt dette er ikke drømmer, det er realiteter om få år, det sier også både statsministeren og utenriksministeren, påpeker Kristian Nordberg.

I MÅNEDENE og årene framover skal han pendle Oslo-Kirkenes. Han skryter av kontakten med lokale politiske myndigheter i Finnmark. Nordberg kom inn som en fremmed, han la fram sine planer i kommunestyret og bare tre stemte imot forslaget om å selge bedriften til den aldrende Oslo-mannen.

For gruveselskapet i Sør-Varanger er noe mer enn en tidligere arbeidsplass for flere generasjoner. Innbyggernes kultur og identitet er knyttet til malmen og dynamittsalvene i Bjørnevatn. Gruvene trygget norsk bosetting i grenseland mot den tidligere supermakten Sovjetunionen. Gruvedriften var også politisk motivert.

Derfor er det mye av lokalsamfunnets sjel og historie som følger med på handelen. Kristian Nordberg sier at han er ydmyk overfor disse verdiene.

- I 1949 reiste jeg sjøl til Svalbard og krøp i lave gruveganger i Svea. Jeg har alltid vært fascinert over nordområdene. Finnmark ble nedbrent av tyskerne. Innbyggerne måtte rømme eller ble tvangsevakuert. Da freden kom, reiste de med en gang tilbake og startet med gjenoppbyggingen. Det står det enorm respekt av. Nå står en ny epoke foran finnmarkingene, mulighetene er enorme, jeg er privilegert som får være med på starten av denne spennende utviklingen, sier Kristian Nordberg.

Denne artikkelen er skrevet av Magasinets nettredaksjon og ikke publisert i papirutgaven. Har du spørsmål eller kommentarer, send dem til oss på mail.

ame@dagbladet.no

VIL BYGGE BY UTEN KRIMINALITET: Kristian Nordberg (78).
<B>SOLGT FOR 102 MILL: Sydvaranger AS.
WEIDEMANN-SAMLER: </B> Kristian Nordberg samler på bilder.
<B>SOLGT PÅ AUKSJON: I 1997 var det auksjon på anleggsutstyret til Sydvaranger AS.
SYDVARANGER 1944: Før tyskerne trakk seg tilbake fra Kirkenes og Sør-Varanger, satte de fyr på kullageret til A/S Sydvaranger. Lokalbefolkningen prøvde å slukke brannen, men klarte det ikke. Bildet viser frivillige som arbeider i den brennende kullhaugen.