Vil lære av saken

Verken barneministeren eller Utenriksdepartementet vil gjøre noe for de to barna som er fanget i Libanon, utover å lære av saken.

MELLOM TO LOVVERK: Mandag starter rettsforhandlingene om foreldreansvar for de norske barna opp igjen i Libanon. Foto: Anton Ligaarden
MELLOM TO LOVVERK: Mandag starter rettsforhandlingene om foreldreansvar for de norske barna opp igjen i Libanon. Foto: Anton Ligaarden Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

• LES: Det store sviket

(Dagbladet): Denne helgen skriver Magasinet om et norsk søskenpar som i 2011 var vitner til at pappa drepte mamma. For to år siden fikk barna utreiseforbud fra Libanon under en juleferie, fordi mors og fars familier slåss om foreldreansvaret i en lokal, religiøs domstol.

Den tette oppfølgingen barna fikk i Norge, opphørte da de ble tatt ut av landet. Barnevernstjenesten, som har ansvaret for dem, valgte å henlegge saken. Nå sier etaten at den må vurderes på nytt, fordi barnevernet kan ha et større lovpålagt ansvar for barna enn først antatt. Barneminister Solveig Horne (Frp) har lest reportasjen, og kommenterer den i en e-post til Magasinet: «Det berører sterkt når barn er involvert i en så dramatisk sak der de har mistet sin mor under tragiske omstendigheter.» Horne understreker at hun ikke kan gå inn i den konkrete saken, men at det er viktig å lære av den: «Jeg arbeider med å finne løsninger på systemnivå for saker der barn med et beskyttelsesbehov har tilknytning til flere land.» Hun mener at saker som denne reiser mange kompliserte problemstillinger, og skriver videre: «Det er viktig at alle berørte arbeider for å finne gode og varige løsninger til barnas beste, og at barna blir hørt i denne prosessen.»  - Gråter og blør neseblod Mandag starter rettsforhandlingene om foreldreansvar for barna opp igjen i Libanon. Barna bor i dag hos slektninger på morssiden, og de forteller at domstolen jevnlig har sendt en mann for å hente barna til samvær med den andre familien. - Hver gang bryter nevøen min sammen i gråt. Han skjelver og blør neseblod, forteller onkelen. Kommunikasjonsrådgiver Veslemøy Lothe Salvesen i Utenriksdepartementet bekrefter at barna har rett til konsulær bistand i forbindelse med rettssaken. På spørsmål om hvorfor de ikke har fått det, svarer hun dette i en e-post: «Ambassaden kan ikke intervenere i rettssaken som pågår i Libanon om hvem i barnas familie som skal ha ansvaret for dem.»  - Ikke opp til UD Videre skriver Salvesen at utenrikstjenesten ble kjent med barnas fastlåste situasjon da onkelen deres kontaktet den norske ambassaden i Beirut i august. I etterkant skrev ambassaden et brev til onkelen, adressert «To whom it may concern». I dette anbefaler ambassaden at barna tilbakeføres til Norge. Ifølge Salvesen skulle brevet «understreke at barna er norske statsborgere, og legge til rette for at de skal kunne reise ut av Libanon.» Brevet, som er datert 11. august 2014, inneholder for øvrig en feil. Ambassaden skriver at barnas onkel og tante har foreldreansvaret for barna i Norge. Dette mistet de i april 2013 i Oslo tingrett. Hvorfor ambassaden ikke dobbelsjekket opplysningene onkel presenterte, før de ble inkludert i et offisielt brev, ønsker ikke Salvesen i UD å svare på. Om UDs videre rolle i saken, skriver Salvesen dette: «Det er barnevernet og barnas verge som må vurdere om norske myndigheter bør foreta seg mer i saken.»

Har du en aID-konto? Logg inn her
Du kan nå betale med

Med Dagbladet Pluss kan du dykke ned i en verden av eksklusivt innhold som berører, beriker og begeistrer

Kom tett på de sterke historiene. Bli med på innsiden og bak fasaden. Ta gode valg i hverdagen ved hjelp av våre tips, tester og guider.

29,-

1 uke

(Fornyes automatisk til 29,-/uke)

79,-

1 måned

(Fornyes automatisk til 79,-/måned)
Billigst

179,-

3 måneder

(Fornyes automatisk til 179,-/kvartal)

Du kan si opp når som helst.
Her finner du bruker- og abonnementsvilkår.

Trygg betaling med:
ArtboardCreated with Sketch.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer