Vil snik-psychobilly-fisere Norge

- Folk må gi litt mer faen og ha det gøy.

I KVELD BEGYNNER dokumentarfilm-festivalen Eurodok på Filmens hus i Oslo.

Og en av filmene som åpner ballet, er Gunnar Knutsens «Psychobilly Weekend - The Movie».

Psychobilly er en musikksjanger som blander 50-talls amerikansk rock 'n' roll med 70-talls punk - i en salig samrøre med blod, skrekk, sex, drikking og humor.

- Dette er en kul sjanger som har fått liten oppmerksomhet i Norge. Her hjemme er psychobillyen i ferd med å dø ut etter at mange av de gamle gutta har gått vekk fra sjangeren, forteller filmskaperen til Dagbladet.no.

Og selv om psychobilly er stort i utlandet har ikke så mange nye band kommet til i Norge, forteller Knutsen.

PRIMUS MOTOR: Pscyhobilly-elsker Tore Hauge er mannen bak festivalen dokumentarfilmen handler om.Foto: GUNNAR KNUTSEN
PRIMUS MOTOR: Pscyhobilly-elsker Tore Hauge er mannen bak festivalen dokumentarfilmen handler om.Foto: GUNNAR KNUTSEN Vis mer

- Bebe Schoenfeldt fra The Rejects har slutta med psychobilly, og det kjente bandet The Transplants har nå blitt til The better men than you som spiller garasjerock.

LIKEVEL ER DET håp i miljøet, for eksempel gjennom det lovende bandet Döden, som vi møter i filmen.

Dokumentaren fokuserer på minifestivalen Psychobilly Weekend som ble arrangert av ildsjelen Tore Hauge i Oslo i mai i fjor.

- Psychobilly-folka vil heller redde lørdagskvelden enn å redde verden. Vi trenger sånn musikk, også. Folk må gi litt mer faen, og ha det litt mer gøy en lørdagskveld, sier Gunnar Knutsen.

- Hvorfor ville du lage film om dette miljøet?

- Fordi jeg har lyst til å snik-psychobilly-fisere Norge, hehe. Neida, men menneskene bak er veldig fascinerende, og jeg mener psychobilly er en skremmende undervurdert musikksjanger.

- Hva er så fascinerende med psychobilly?

PREMIERE: Dokumentarfilmen har premiere på Eurodok-festivalen i Oslo i kveld.Foto: GUNNAR KNUTSEN
PREMIERE: Dokumentarfilmen har premiere på Eurodok-festivalen i Oslo i kveld.Foto: GUNNAR KNUTSEN Vis mer

- Det er rock 'n' roll, og det er moro. Hvorfor skal alt være så nyskapende hele tida? Ikke alle kan være Tommy Tokyo, som jeg for øvrig syns er skremmende kjedelig musikk.

KNUTSEN MENER at psychobilly-tilhengerne ikke har noen funksjon eller innflytelse i Musikk-Norge i det hele tatt, men håper filmen hans kan bidra til å rette litt på inntrykket av sjangeren.

- Jeg vil prøve å sette fokus på den gode rocken, og på hvor fet musikk dette egentlig er, sier han.

GAMMEL PSYCHOBILLY: Bebe Schoenfeldt er en av de gamle heltene fra sjangeren som har beveget seg videre til nye musikkuttrykk.Foto: GUNNAR KNUTSEN
GAMMEL PSYCHOBILLY: Bebe Schoenfeldt er en av de gamle heltene fra sjangeren som har beveget seg videre til nye musikkuttrykk.Foto: GUNNAR KNUTSEN Vis mer

I filmen snakkes det mye om fettsleiker, klær og fordums psychobilly-helter, men filmskaperen syns ikke miljøet er eksklusivt og lukket av den grunn.

- Det er åpent nok, like åpent som alle andre musikkmiljøer. Og når det gjelder fettsleikene, har vi noen som er skalla også! Det går fint det, men det er mange flotte jenter som kler seg opp, selvfølgelig.

Det skal på en måte være sånn i et slikt miljø, mener Knutsen.

NY PSYCHOBILLY: Eller billycore, som bandet Döden selv kaller det de spiller. Psychobilly er en blanding av 50-talls rockabilly og senere punkrock.Foto: GUNNAR KNUTSEN
NY PSYCHOBILLY: Eller billycore, som bandet Döden selv kaller det de spiller. Psychobilly er en blanding av 50-talls rockabilly og senere punkrock.Foto: GUNNAR KNUTSEN Vis mer

- Man må gjøre litt ut av det. Du kan ikke like rockabilly og gå rundt i grilldress, avslutter han.

Denne artikkelen er skrevet av Magasinets nettredaksjon, og ikke publisert i papirutgaven. Har du spørsmål eller kommentarer, send dem til oss på e-post.