Ville bruke atomvåpen

Tidligere Nazi-generaler fikk et ord med i laget da Norge skulle forsvares mot Sovjet. De anbefalte bruk av atomvåpen på Nordkalotten.

GRENSELAND: Sersjant Tharaldsen ved Storskog. Norge var eneste NATO-land med direkte grense mot Sovjet. Foto: Isfront/Gyldendal norsk forlag
GRENSELAND: Sersjant Tharaldsen ved Storskog. Norge var eneste NATO-land med direkte grense mot Sovjet. Foto: Isfront/Gyldendal norsk forlag Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| FIRE TYSKE FORSVARSTOPPER kom i 1949 til Norge under falsk identitet. Norges etterretningssjef Vilhelm Evang ville dra nytte av deres erfaringer etter å ha slåss mot Den røde hær under krigen. I en måned jobbet de fire tyskerne med å utrede hvordan Norge kunne forsvares mot et sovjetisk angrep.

- Grunnen til at tyskerne ble hentet inn var trolig stor krigsfrykt og hastverk. Men det skjedde i stor hemmelighet, det var bare fire år etter krigen, og opinionen ville vært i harnisk om det ble kjent, sier forfatter og Nordlys-journalist Asbjørn Jaklin som nå gir ut boka «Isfront - den kalde krigen i nord».

Med Dagbladet Pluss kan du dykke ned i en verden av eksklusivt innhold som berører, beriker og begeistrer

Kom tett på de sterke historiene. Bli med på innsiden og bak fasaden. Ta gode valg i hverdagen ved hjelp av våre tips, tester og guider.

29,-

1 uke

(Fornyes automatisk til 29,-/uke)

79,-

1 måned

(Fornyes automatisk til 79,-/mnd)
Billigst

179,-

3 måneder

(Fornyes automatisk til 179,-/kvartal)

Du kan si opp når som helst.
Her finner du bruker- og abonnementsvilkår.

Trygg betaling med:

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer