Ville gi bort Danmark til tyskerne

Men danskekongen Christian IX fikk nei takk.

BESØKTE DEN DANSKE MINORITETEN: Kronprinsesse Mary på besøk i Flensburg i Tyskland i fjor vår. Fortsatt bor det en stor dansk minoritet i det som i dag heter Schleswig-Holstein. Danmark har fortsatt også en tysk minoritet på sin side av grensen. Foto: EPA/KAY NIETFELD
BESØKTE DEN DANSKE MINORITETEN: Kronprinsesse Mary på besøk i Flensburg i Tyskland i fjor vår. Fortsatt bor det en stor dansk minoritet i det som i dag heter Schleswig-Holstein. Danmark har fortsatt også en tysk minoritet på sin side av grensen. Foto: EPA/KAY NIETFELDVis mer

|||NYHETEN ER OVER HELE DANMARK i dag.

I den nye boka «Dommedag Als» av forfatteren Tom Buk-Swienty kommer det fram at danskekongen i 1864 forsøkte å gi bort Danmark til Tyskland i et desperat forsøk på å holde landet samlet.

Det var den danske avisen Politiken som først hadde nyheten om boka som kommer i neste uke. I etterkant har en rekke andre medier skrevet om den oppsiktsvekkende saken.

Gi bort-forsøket er kommet fram i lyset etter at dronning Margrethe åpnet tilgangen på tidligere hemmelige papirer i Det kongelige arkivet. Det dreier seg om daværende konge Christian IXs private arkiv om 1864-krigen og fredsforhandlingene etterpå.

BAKGRUNNEN VAR det som kalles Den andre slesvigske krig mellom Danmark mot Østerrike og Preussen (som senere ble dagens Tyskland) fra 1. februar til 20. juli 1864. Konflikten sto om de tyske hertugdømmene Holsten og lille Lauenburg, som Danmark hersket over, og mellomsonen Slesvig, som var delt mellom tysk- og danskvennlige innbyggere, men styrt fra København.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Tilgang til hele papiravisa og Magasinet på PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisbelønte reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag

UKE

PRØV NÅ!

0 kr

(0 kr per dag)

KJØP UKE

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

UKE 0 kr per uke. 0 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris (55kr/uka) når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

MÅNED

99 kr

(3,33 kr per dag)

KJØP MÅNED

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

MÅNED 99 kr per måned. 3,33 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

3 MÅNEDER

249 kr

(2,77 kr per dag)

KJØP 3 MÅNEDER

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

3 MÅNEDER 249 kr per kvartal. 2,77 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

6 MÅNEDER

449 kr

(2,49 kr per dag)

KJØP 6 MÅNEDER

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

6 MÅNEDER 449 kr per 6 måneder. 2,49 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når gratisperioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

  • Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris.
  • * Fornyes til normalpris etter tilbudsperioden (55kr/uka).
  • Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.