Ville gjøre opp drap med 100 kameler

Dansk imam har satt fart i innvandringsdebatten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

NOEN HATER INTEGRASJONS-
MINISTEREN.
02.45 onsdag i forrige uke ble den danske integrasjonsministeren Rikke Hvilshøj utsatt for et attentatforsøk.

I en mail til dansk presse tok en som kalte seg «Grænseløse Beate» på seg skylden for å ha satt fyr på bilen til Hvilshøj, mens hun, ektemannen og de to barna sov i huset like ved.

I mailen avsendt fra en nettkafé på Nørrebro ble «rasistisk flyktningepolitikk» angitt som motiv. Huset til Hvilshøj i Roskilde ble hardt rammet, og brannen beskrives som et mordforsøk. To vinduer og en dør ble blåst ut av kraften av flammene. Familien kom seg unna uten skader på grunn av brannalarm og flaks.

Mailen ble sporet til en 34-år gammel mann som nå er arrestert. Mannen erkjenner ikke straffskyld. Undersøkelser tyder på at bilen ble antent ved hjelp av sprit, og at den eksploderte da flammene kom i kontakt med bensinen.

DET POLITISK MOTIVERTE angrepet har i ettertid blitt fordømt, men ikke entydig av alle. Noen av deltakerne i debatten har uttrykt en slags forståelse for angrepet. De skylder på den strenge innvandrings- og flyktningepolitikken til regjeringen.

Det synspunktet støtter ikke Karen Jespersen, den tidligere innenriksministeren og sosialdemokraten er en av dem som følger integrasjonsdebatten i landet tettest.

- Danskene skal være hjelpsomme og imøtekommende, men det viktigste er at innvandrerne pakker ut kofferten fra sitt gamle hjemland og blir aktive borgere i det moderne veldferdsdanmark, sier Karen Jespersen til Dagbladet.no. 

Kommentatoren har engasjert seg etter hendelsene den siste tiden, og hadde et innlegg i Berlingske Tidende på lørdag, «Da blodpenger kom til ære og verdighet.»

- Vi skal holde fast på de verdier vårt samfunn bygger på, av hensyn til innvandrere og av hensyn til danskene og det danske samfunnet. De danske verdiene må ikke settes over styr, slik at man får kulturelle og etniske parallellsamfunn, mener Jespersen.

TIDLIGERE I ÅR, i slutten av mai gikk en gruppe unge muslimske menn til angrep på en dørvakt ved kafé Rust på Nørrebro. Ifølge Berlingske Tidende ser det ut til å ha vært en straff for noe dørvakten hadde gjort tidligere.

Dørvakten var bevæpnet og skjøt overfallsmennene, selv sier han det var i nødverge. En ble drept og en skadet. De to var brødre og tilhører en familie som er godt kjent for politiet. Den sårede broren ble innlagt på sykehus men «befridd» av en gruppe maskerte menn.

Dørvakten og familien fryktet hevn.

Det var da Nørrebros omdiskuterte imam Abu Laban kom med forslaget: Han fryktet blodhevn og mente dørvaktens familie skulle betale erstatning til den dreptes familie, blodpenger, slik Koranen foreskriver. Han foreslo en betaling på 200 000 danske kroner. Og slik kom han fram til det tallet:

«Med et grovt overslag tilsvarer det den omregnede dagspris på 100 kameler, som er det som profeten Muhammed foreskriver,» sa han ifølge Berlingske Tidende.

Forslaget var muligens godt ment, men det ble det ingenting av. Saken endte i en såkalt fredsavtale. Dørvakten og familien har gått med på å flytte og aldri komme tilbake til byen.

Det som det i stedet ble noe av er debatten om muslimske regler skulle få gjelde i Danmarks rettssystem og om en mislykket integreringspolitikk må ta skylda for attentatforsøket på ministeren.

NÅ HAR DEBATTEN EKSPLODERT. Hendelsen på Nørrebro og attentatforsøket mot integrasjonsmininsteren har ført til en brennhet debatt i danske medier.


De fleste politikerne tok tidlig avstand fra blodpengeforslaget til imamen
. Andre stemmer uttrykker større forståelser  for forslaget og dessuten at angrepet på integrasjonsministeren kom.

 • Professor i strafferett Vagn Greve og lektor Anette Storgaard, Syddansk Universitet, sa til Jyllands-Posten at det er tanker i den islamske tradisjon som kan være velegnet til å stoppe konflikter. De mener alternative muslimske forslag bør bli en del av dansk rettspraksis.
 • Palestinernes «ambassadør» i Danmark støtter tiltaket. Det samme gjør en tidligere dommer, som understreker at det ikke fantes noe alternativ og at meglingen førte til at ingen flere ble drept.
 • Skatteministeren måtte ut i Politiken for å slå fast at blodpenger i tilfelle måtte skattlegges.
 • Politiken brakte sitater fra nettstedene modkraft.dk og indymedia.dk der det i forumene ble uttrykt støtte til gjerningsmannen som slo til mot integrasjonsministeren.
 • I en leder skriver samme avis at blodpenger ikke er så dumt som det høres ut. «Men se bort fra blodet, kamelene og henvisningene til livet i 600-tallets Arabia, og se i stedet imamens forslag som en mulig måte å fremme forsoning mellom offer og gjerningsmann.»
 • BTs lederskribent mener også at imamens utspill fortjener skryt for å skape forsoning.

  Avisen fremholder at det er vanskelig å forstå at dette skal bringe dansk jus tilbake til steinalderen så lenge dette var et frivillig tilbud, og at familiene i samarbeid med domstolene kunne møte gjerningsmannens familie og sammen avtale en bot.

 • SF og De radikale var også åpne for forslaget.
 • Jyllandsposten aviser å innføre elementer av muslimsk skikk i Danmark
 • Formann for Mellemfolkeligt Samvirke, Søren Hougaard, kritiserte i en pressemelding regjeringens integreringspolitikk, som han kalte «forfeilet» Senere gikk han ut og tok avstand fra attentatet mot integrasjonsministeren i en ny pressemelding, fordi andre debattanter var kraftig provosert. De mente hans utspill fikk det til å virke som politikken måtte ta skylden for attentatet, som for eksempel:
 • Jyllandsposten som svarte i sin leder. «Når en imam uttaler seg forståelsesfullt om både steining og avhugging av lemmer som straff, velger toneangivende kretser å gå inn i en diskusjon i stedet for straks utvetydig å ta avstand fra en slik bestialsk, uverdig tankegang, som den siviliserte verden har forlatt for mange hundre år siden.
 • I kommentaren «Gidder vi beholde demokratiet vårt?» forsetter Berlingske Tidende sin argumentasjonsrekke. Kommentatoren mener vi forsvarer våre demokratiske verdier bare halvhjertet.
 • - Endelig skjer det noe som har et pust av revolusjonær ånd, het det på debattforumet på Indymedia om attentatforsøket på integrasjonsministeren.
 • - Så lenge det ikke tas et oppgjør med flyktningepolitikken, vil kan slike anslag egentlig ikke komme overraskende på noen, sa Patrick McManus i organisasjonen  Oprør.
 • - Fet aksjon, sier en jente Berlingske Tidende har møtt på Nørrebro.
 • Du kan delta i debatten i webloggen

Denne artikkelen er skrevet av Magasinets nettredaksjon og ikke publisert i papirutgaven. Har du spørsmål eller kommentarer, send dem til oss på mail.

FØLGER INTEGRERINGSDEBATTEN: Sosialdemokratenes tidligere innenriksminister Karen Jespersen er redd for parallelsamfunn i Danmark om integreringen ikke lykkes.
KJEMPET MOT BROSTEINSKASTING: Politistyrker i krigsutrustning har ofte slåss mot brosteinkastenden innvandrerungdom på Nørrebro. Her politi og ungdom i fredelig passiar.
FREDAGSBØNN I MOSKEEN: Her samles troende i moskeen til bønn i imamen Abu Labans moske i København. De fryktet blodhevn etter gjengoppgjøret i slutten av mai. I stedet flyttet dørvakten som drepte ut av byen.
ATTENTATFORSØKET: Integrasjonsminister Rikke Hvilshøjs bil ble totalt utbrent etter attentatforsøket forrige uke.
DEMONSTRERTE I I HELGA: Flere danske organisasjoner demonstrerte søndag mot den islamistiske organisasjonen Hizb ut-Tahrir på Nørrebro i København. Det var Venstres Ungdom som som sto for arrangementet hvor også SFs ungdom og Socialistisk Ungdomsfront deltok.
MOTINNLEGG: Samtidig holdt Hizb ut-Tahrir i Danmark et åpent møte i Nørrebrohallen under titlen "Det vestlige angreb mod Islam: Sejr eller Nederlag for Vesten". Her fra kvinneinngangen til hallen.
NØRREBRO: En problemfylt bydel i København. I 2002 kastet noen egg i hodet på den danske statsministeren på besøk her. Anders Fogh Rasmussen skulle overrekke en sjekk til til «Kirkens Korshærs» varmestue i Korsgade.
KOM FRA DET UTEN SKADER: Hvilshøj og familien klarte seg bra, en mistenkt attentatmann er fengslet. Etter attentatet har innvandringsdebatten blitt ekstremt opphetet i vårt naboland.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer