Ville innføre fascisme i USA

Landets rikeste familier mente diktatur ville løse problemene under depresjonen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

PLANEN VAR Å KUPPE DET HVITE HUS. Året var 1933, og amerikanske forretningsmenn langt ute på høyresida fryktet at politikken til president Roosevelt ville føre til kommunisme.

Presidenten måtte fjernes, og en plan om kupp ble påbegynt. Kuppmakerne mente fascisme kunne løse problemene rundt den store depresjonen. Blant initiativtakerne som ønsket seg Hitler og Mussolini sin ideologi i USA, var medlemmer fra flere av landets mest berømte familier, hevder BBC i en ny dokumentar. Kanalen har spurt seg om hvorfor en så stor trussel mot det amerikanske demokratiet er blitt glemt.

DEN HØYT DEKORERTE krigshelten Smedley D. Butler fikk seint i 1933 besøk av Wall Street-mekleren Gerald P. MacGuire. Han hevdet å kunne skaffe opp til 300 millioner dollar, nesten 5 milliarder i dagens valuta, for å gjennomføre kuppet som skulle avskaffe demokratiet i USA.

Over flere møter skisserer MacGuire en plan om å innsette Butler i en ny toppstilling i regjeringen. Presidenten skulle reduseres til en symbolsk figur.

På et av møtene hadde MacGuire med seg forretningsmannen Robert S. Clark. Han sa seg villig til å bruke halvparten av formuen sin på 30 millioner dollar. På møtet presenterte kuppmakerne planene sine: De ønsket Butler til å lede en veteranhær på 500.000 mann. Hæren skulle brukes til å avsette presidenten.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer