Du leser nå Dagbladet Pluss

Ville tilstander

Skikkelig ruccola skal ha atferdsproblemer

Ugress på bordet: Ruccola skal være litt sinna i smaken, da smaker den utrolig godt med for eksempel grillede kjøttrester.
Ugress på bordet: Ruccola skal være litt sinna i smaken, da smaker den utrolig godt med for eksempel grillede kjøttrester.Vis mer

Da nordmenn begynte å betale for ugress, må det ha markert en ny fase i vårt forhold til maten. Dette slo meg i hvert fall da jeg skulle luke i kjøkkenhagen min, og oppdaget at ugresset som vokste ved siden av bedet var ruccola. De ruccolaplantene jeg dyrker, med innkjøpte frø i innkjøpt jord fra hagesenteret, trives bare sånn passe bra og er som regel gjennomhullet etter stadige jordloppeangrep. Ruccolaen som vokser i grusen ved siden av - sådd av planten selv, overvintrede frø som spirer uten jord og annen vanning enn den som er sølt når bedene har fått sitt - er saftig og fin, med glatte, tjukke blader som vokser flere centimeter hver dag.

Mens ruccola egentlig er et ugress, en plante som trives med litt dårlig vær og litt dårlig behandling, har den blitt til symbolet på noe helt annet. De siste hundre åra har vi gått fra et bondesamfunn, der grønnsaker var slikt man spiste fordi man måtte, via fremmedgjorte konsumenter som spiser mat som er så behandlet at man knapt kjenner den igjen, til der vi er i dag - velstående romantikere på jakt etter en smak av noe ekte. Og der spiller ruccolaen en liten, men viktig rolle.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

    Du er nå inne på en Dagbladet Pluss-artikkel. Den kan du få tilgang til med et abonnement på Dagbladet Pluss.

    Dagbladet Pluss er enda mer av virkeligheten. Redaksjonen vår jobber hver dag for å gi deg kvalitetsartikler du bare må lese. Vi har satt dagsorden i over 150 år og er stolte av den prisbelønte journalistikken vår. Med et Dagbladet Pluss-abonnement får du både ferske premium artikler hver dag og tilgang til hele arkivet vårt. Det vil si alle avisene helt tilbake til 1869! Les Dagbladet Pluss på alle plattformer - både desktop, mobil og tablet - når du vil, hvor du vil.

6 MÅNEDER*

UT ÅRET

60 kr

(0,33 kr per dag)

KJØP 6 MÅNEDER*

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

6 MÅNEDER* 60 kr per 6 måneder. 0,33 kr per dag.

*Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper (449 kr/6 månader) , men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

1 UKE*

PRØVEPERIODE

0 kr

(0 kr per dag)

KJØP 1 UKE*

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 UKE* 0 kr per 1 uke. 0 kr per dag.

*Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper (55 kr/uke) , men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

1 MÅNED

99 kr

(3,33 kr per dag)

KJØP 1 MÅNED

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 MÅNED 99 kr per 1 måned. 3,33 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

3 MÅNEDER

249 kr

(2,76 kr per dag)

KJØP 3 MÅNEDER

Kjøp nå
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

3 MÅNEDER 249 kr per 3 måneder. 2,76 kr per dag.

Abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

  • *Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris etter tilbudsperioden (449,-/6 måneder; 55,-/uke)
  • Abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.