Ugress på bordet: Ruccola skal være litt sinna i smaken, da smaker den utrolig godt med for eksempel grillede kjøttrester.
Ugress på bordet: Ruccola skal være litt sinna i smaken, da smaker den utrolig godt med for eksempel grillede kjøttrester.Vis mer

Ville tilstander

Skikkelig ruccola skal ha atferdsproblemer

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Da nordmenn begynte å betale for ugress, må det ha markert en ny fase i vårt forhold til maten. Dette slo meg i hvert fall da jeg skulle luke i kjøkkenhagen min, og oppdaget at ugresset som vokste ved siden av bedet var ruccola. De ruccolaplantene jeg dyrker, med innkjøpte frø i innkjøpt jord fra hagesenteret, trives bare sånn passe bra og er som regel gjennomhullet etter stadige jordloppeangrep. Ruccolaen som vokser i grusen ved siden av - sådd av planten selv, overvintrede frø som spirer uten jord og annen vanning enn den som er sølt når bedene har fått sitt - er saftig og fin, med glatte, tjukke blader som vokser flere centimeter hver dag.

Mens ruccola egentlig er et ugress, en plante som trives med litt dårlig vær og litt dårlig behandling, har den blitt til symbolet på noe helt annet. De siste hundre åra har vi gått fra et bondesamfunn, der grønnsaker var slikt man spiste fordi man måtte, via fremmedgjorte konsumenter som spiser mat som er så behandlet at man knapt kjenner den igjen, til der vi er i dag - velstående romantikere på jakt etter en smak av noe ekte. Og der spiller ruccolaen en liten, men viktig rolle.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Fornyelse skjer til ordinære priser.(*Ukepris er 55 kr/uke)
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn