Vin hele Dan

Dan Lystad er norgesmester blant vinkelnere. Om ti dager smaker han seg gjennom nordisk mesterskap i Helsingfors.

Beskriv din beste vinopplevelse? - Jeg er kanskje litt bortskjemt på det området, men har noen spesielle anledninger i minnet.En av de beste var sammen med to gode venner på en restaurant i Firenze hvor vi smakte:Mersault «Le Rouget» 1996 Coche Dury, Richebourg 1989 Meo-Camuzet, Massetto 1996 Tenuta del Ornelaia, Barolo «Monfortino Riserva» 1985 Giacomo Conterno, Barbaresco «Riserva, Falletto de Serralunga Red Label» 1978, Bruno Giacosa.Kort sagt: En uforglemmelig kveld sammen med mennesker som vet å verdsette vin. Og en italiensk vinkelner av høy klasse. Er det en spesiell vin du kunne ønske å smake? {ndash}Det er mange viner jeg kunne ha tenkt meg. En av dem er Mouton Rothschild 1945. Den har vi faktisk noen flasker av på Le Canard, hvor jeg jobber, men til tross for at de ville koste 30000{ndash}40000, er ingen til salgs. Det ville nemlig koste en kvart million å kjøpe flaska tilbake på auksjon! Men jeg kan jo håpe at en annen kan åpne en slik en gang. En annen av verdens største bordeauxer er Ch. Latour 1928. Screaming Eagle 1994 kommer fra en helt annen verden, Napa Valley i USA, og den kommer aldri til Norge. Hvor mye tid bruker du på å holde deg oppdatert på vin? {ndash}Jeg ville gjerne hatt mer tid, men bruker ca. 70{ndash}80 timer i måneden. Jeg vant NM i vinter, men regner det som umulig å vinne i EM eller VM, fordi nivået er høyt, og vin er et kostbart studium, særlig med den alkoholpolitikken vi har i Norge. En ulempe for meg er også at jeg kommer fra et ikke-vinproduserende land. Drar du på vinferie? {ndash}Så ofte jeg har mulighet til det, reiser jeg på studietur til vindistrikter i Italia, Spania og Frankrike, og jeg kunne gjerne reist mye mer. Jeg er spesielt glad i viner fra Champagne. Man lærer aller mest av å være fysisk til stede og se hvordan vinproduksjonen foregår. Hvorfor er vin viktig? {ndash}Vin er medisin for kropp og sjel. Det er ren nytelse og en interessant reise i drikkens verden. Hva er nordmenns vanligste vintabber? {ndash}Nordmenn tenker altfor mye kvantum i stedet for kvalitet. Beste rødvin uansett prisklasse: Côte Rôtie Ch. d\'Ampuis 1997 , vare nr. BU 32970, kr 533.En vin helt i verdenstoppen, laget av en av verdens beste vinmakere, Marcell Guigal. En kraftpakket vin som passer godt til norsk vilt og kraftige retter. Vinen er elegant med massiv fruktkonsentrasjon og har et lagringspotensial på minimum 10{ndash}15 år. Beste hvitvin uansett prisklasse: Krug 1988 varenr. BU 33007, ca. kr 1321. En champagne helt utenom det vanlige. Dette er champagne på sitt aller beste. Mineralrik, frisk og konsentrert, med deilige små bobler som varer leeeenge. Beste rødvin under hundre kroner: La Vieille Ferme 1999 varenr. 30726, kr 99,10.En saftig, deilig vin fra Sør-Rhône med saftige bærtoner og god struktur. Herlig. Beste hvitvin under hundre kroner:Lurton Sauvignon de Bordeaux 2000 , varenr. BU 45392, kr 99,90.En frisk og deilig vin fra Bordeaux som kan drikkes alene og sammen med lette fiskeretter, mens vi venter på våren. Tips, råd eller meninger om vin? Bli med i vindebatten! toril.grande@dagbladet.no