Vin i seilene

Enten du befinner deg i båten eller på land: Her får du gode vintips til den deilige sommermaten.

Årstida innbyr til frisk luft, hygge, god mat og vin. De tre første kan du skaffe deg helt gratis. Vinen må du som oftest hente på Polet. Det koster (ofte for mye) penger. Til gjengjeld har de mye godt å by på til glasset.

Det er få ting i sommerlivet som smaker bedre enn kreps, hummer, krabbe, kongekrabbe, kamskjell og fisk sammen med god vin og gode venner.

Helst hvitt

De fleste av oss drikker hvite viner til sjømaten. De hvite bør alltid ha en frisk, spenstig frukt, ja, som et hardangereple. Jo fyldigere og rikere sjømat du spiser - desto fyldigere vin bør du drikke til.

Selvsagt må du ikke bare drikke hvitvin til sjømaten. Til mager fisk, som for eksempel torsk og breiflabb, kan du gjerne ta fram den røde.

Rødvinene bør ha minimalt med garvestoffer og ha frisk fruktighet.

Samspill

Sjømaten kan inndeles i disse tre kategorier:

Foto: JØRN H. MOEN
Foto: JØRN H. MOEN Vis mer

•Lett: Alle skjell og skalldyr.

•Middels: Kreps og enkle, flate fisker.

•Kraftig: Kraftige hvite fisker, laks, hummer og krabbe.

Juster gjerne smaken med hjelp av majones og sauser. Og: husk sitron!

Når sjømat og vin kombineres, bør målet være å finne et samspill der mat og drikke framhever hverandre på en positiv måte.

Da er det bare å håpe på at helgeværet landet rundt innbyr til båtliv og opphold på skjær og svaberg.

Uansett: Sjømaten og vinen svikter deg ikke.

MUSSERENDE

Claude Cazals Blanc de Blancs Grand Cru Cuvée Vive, extra Brut

Champagne, Frankrike Varenr.: 44477 (B) Poeng: 88 Pris: 275,-


Duft:
Rik og fruktig, sjø, mineral og gult epleskall. Smak: Tørr, intens fruktsmak. Laaaaang. Konklusjon: Et av de beste champagnekjøpene på Polet, for de lett viderekomne.

Passer til: Middels fyldig sjømat.

I Borboni Asprinio, Brut Campania,

Italia Varenr.: 49300 (B) Poeng: 82 Pris: 149,90

Duft: Eple, sitron og mandel.

Smak: Mineralsk stramhet i smaken

..Konklusjon: Så utrolig tørr. Drikkes ved 6 gr.

Passer til: Lett sjømat.

HVITVIN

Matrot Meursault 2002 Burgund, Frankrike Varenr.: 33163 (B) Poeng: 91 Pris: 299,90


Duft:
Svak honning, ferskenskall, mineraler og syrlige limebiter.

Smak: Fyldig rik syrlig frukt og ettersmaker for motorveien.

Konklusjon: Dette må du prøve. Helt fantastisk.

Passer til: Kraftig sjømat.

Niederhauser Steinberg Riesling Trocken Grosses Gewächs 2005 Nahe,

Tyskland Varenr.: 10235 (B) Poeng: 90 Pris: 234,70

Duft: Energisk frukt med fantastisk struktur og bredde.

Smak: Du er midt i vinmarken. Eksplosjon av mineral, frukt, syre og sødme.

Konklusjon: Dette er meget bra. Lagres lett i 15 år.

Passer til: Kraftig sjømat.

Kesselstatt Ockfener Bockstein Riesling Kabinett 2005 Mosel,

Tyskland Varenr.: 20862 (BU) Poeng: 87 Pris: 149,90

Duft: Bare tyske Rieslinger kan få denne duften. Fantastiske kombinasjoner av syre, sødme, mineral og frukt.

Smak: Anelse sødmeanslag, god lengde, syrlig avslutning.

Konklusjon: Dyrt ja, men er verdt alle kronene.

Passer til: Kraftig sjømat.

Domaine Martin Bourgogne Blanc 2007 Burgund, Frankrike Varenr.: 10280 (B) Poeng: 83 Pris: 128,-

Duft: Fyldige, rike, stramme hardangerepler.

Smak: Syrlig inngang med bred fruktig balansert smak.

Konklusjon: Brocard lager noen av de reneste og mest delikate chardonnayer.

Passer til: Middels sjømat.

Reichsrat von Buhl Riesling Trocken 2007 Phalz,

Tyskland Varenr.: 20972 (B) Poeng: 81 Pris: 105,-

Duft: Utviklet fin aroma av steinfrukt, eple og gress.

Smak: Syrlig, tørr, stram, herlig.

Konklusjon: Godt kjøp, 2007 meget bra årgang.

Passer til: Lett sjømat.

Plaimont Côtes de Gascogne 2007

Sørvest, Frankrike Varenr.: 20014 (B) Poeng: 74 Pris: 82,-

Duft: Gress, grønn aromatisk.

Smak: Sausevinen til Bagatelle på 90- tallet holder som drikkevin også.

Konklusjon: Syrlig, frisk og tørr. Godt kjøp.

Passer til: Lett sjømat.

Villa Raiano Fiano di Avellino 2006 Campania, Italia Varenr.: 10141 (B) Poeng: 86 Pris: 159,80

Duft: Mineralsk syrlighet, god fylde, anis og røkt kjøtt.

Smak: Tørt, syrlig, spenstig.

Konklusjon: Fiano-druen i Campania gir noen av de mest mineralske viner i Europa. Passer til: Kraftig sjømat.

Rolly Gassmann Sylvaner 2005

Alsace, Frankrike Varenr.: 34825 (B) Poeng: 78

Duft: Harmonisk duft med appelsin, mango og ananas.

Smak: Anelse restsødme og meget rik Sylvaner.

Konklusjon: Fyldig vin, drikkes ved 8 gr.

Passer til: Middels fyldig sjømat.

Twin Island Sauvignon Blanc 2007 Marlborough,

New Zealand Varenr.: 20776 (B) Poeng: 74 Pris: 129,90

Duft: Rike solbær og stikkelsbærdufter fra New Zealand.

Smak: Rik og fyldig vin, veldig fruktig.

Konklusjon: Anelse for dyr, ellers bra vin.

Passer til: Lett sjømat.

RØDVIN

Domaine la Bastide Syrah 2005 Languedoc-Roussillon, Frankrike Varenr.: 33332 (B) Poeng: 79 Pris: 99,90

Duft: Skogsbær, pepper og anis.

Smak: Rikt preget vin. Modne tanniner, men stramme nok til å være matvin også Konklusjon: Syrah som gir full valuta for pengene.

Passer til: Kraftig sjømat.

Chateau Lamargue 2005 Rhône, Frankrike Varenr.: 30550 (BU) Poeng: 78 Pris: 89,90

Duft: Skog, urter, friskt treverk og syrlig bjørnebær.

Smak: Harmonisk balansert, saftig vin.

Konklusjon: 2005 er også bra andre steder.

Passer til: Kraftig sjømat.

Beneventano Rosso Vigna Ottieri 2006 Campania, Italia Varenr.: 46589 (B) Poeng: 76 Pris: 104,90

Duft: Kirsebær, moreller og krydder.

Smak: Stram, syrlig og frisk. Anelse bitter i avslutningen.

Konklusjon: Har du vendt deg til italienske viner er dette bra.

Passer til: Middels sjømat.