Vin som passer til pizza

Er det enkleste egentlig det beste?

Det finnes to typer vin som passer til pizza: Den vinen som passer aller best er den man best kan karakterisere som «dårlig vin». Den perfekte pizzaen – den som er bakt i en 500 grader varm vedfyrt ovn, med en skorpe som er så hard at den skraper opp ganen din, servert på papptallerken på en pizzeria i Napoli – skal spises i all hast, og vinen som skal følger med bør helst være kald, tynn og gjerne ganske sur. Det handler om temperament mer enn nytelse i en borgerlig forstand.

Men på samme måte som det er vanskelig å få den superautentiske pizzaen til å flytte seg fra Sør-Italia til Norge uten at noe skjer med smaken, er det verken mulig eller ønskelig å ta den ekte, skvipete bordvinen med seg hjem. Det som er en duggende karaffel med sjarmerende rustikk vin ved Middelhavet, kan lett virke som et angrep på sansene ved et norsk bord.

Derfor må man ty til den andre typen vin – den gode. Og da har man valget mellom temperamentsfulle viner fra Sør-Italia, enkle bordviner, eller – med fare for å ta fokus fra pizzaen – flotte, vellagrede, aristokratiske viner som ikke er redd for noen ting.

Epicuro Nero d’avola Merlot 2005

En enkel, deilig vin med fin bærsmak. Dette er noe av det nærmeste man kommer en god, ukomplisert bordvin, uten at den begynner å bli vanskelig å ha med å gjøre. Vinen er en blanding av den sicilianske nero d’avoloadruen, som gir søritaliensk temperament og temmelig mye sødme, og den franske merlotdruen (se neste vin). Bør drikkes litt avkjølt.

Kr 83. V.nr: 20948, fullsortiment – på alle store pol

Sandiliano Merlot 2004/2006
Når melotdruen brukes i store, flotte bordeauxviner er den komplisert, krevende og urteaktig. Når den brukes i mindre ambisiøse viner, som i denne vinen fra Nord-Italia, er det først og fremst fordi den også har en evne til å være nesten alt for nesten alle, og i denne enkle vinen har den først og fremst en god, generisk «rødvinssmak» som gjør den til en deilig, myk og ikkekrevende drikkevin. Det kan høres ut som en tvilsom anbefaling, men jeg synes ikke at alle viner på død og liv skal prøve å late som om de har noe å si annet enn «Hei, dette er hyggelig kveld og en god middag. Nå, se og drikk meg!»

Kr 82,50. V.nr: 20007, hovedsortiment – på alle store og mellomstore pol.

Borgogno Barolo Classico Riserva 1996

En drøm av en vin! Kjempedyr? Ja, men det er ikke ofte det er mulig å kjøpe en elleve år gammel barolo på polet i Norge. Dette er en vin som er tøff nok til å møte en pizza eller annen rustikk italiensk mat med oppreist rygg, og som er interessant nok til å bli sittende oppe og prate med lenge etter at maten er spist opp, og som ender opp med å tanke på lange etter at den er drukket opp. En fest i munnen der alle er invitert! Utrolig god i dag, men skulle du glemme den igjen i kjelleren i ti år vil den ikke skade av det heller.

Ta en liten smak av den med en gang du åpner den, og hell den over i en karaffel. Bare å oppleve hvordan den endrer smak fra slurk til slurk er verd er verd en studie – og penga.

Kr 359. V.nr: 46639, bestillingsutvalg – bestill på 04560, vinmonopolet.no eller ditt lokale pol.

avi@dagbladet.no