Vin til dessert

En god middag må avsluttes med dessert, og måltidet får en ekstra hyggelig avslutning når passende drikke forsterker smaksopplevelsen.

DET ER MYE mer enn portvin og madeira som egner seg til dessert, men skikkelig søte må de være! Testens beste allroundviner viste seg å være Royal Tokaji Aszú 5 Puttonyos 1996 og Proidl Trockenbeerenauslese. De fleste vinene er hentet fra Polets røde prislister, men vi har med noen få bestillingsviner også fordi disse kan finnes i polutsalgenes lokale tilleggsutvalg. Mange av vinene er på halvflasker og er derfor relativt høyt priset, men husk at disse vinene er så mektige at ett glass er nok for de fleste, så man kan regne med at ei halvflaske holder til fem personer. Totalt 21 viner ble vurdert, og her er de 10 vi fant å kunne anbefale. Vin til bringebær med vaniljeis: Proidl Senftenberger Riesling von Urgestein Trockenbeerenauslese 2000 37,5 cl, Østerrike, B34362, kr 229,90Kanonvin som imponerer fra først til sist! Mandarin, fersken, rosiner og honning i duft og smak. Velbalansert sødme med litt brent karamellsmak, meget elegant munnfølelse og behagelig syrlighet i ettersmaken. Vin til karamellpudding: Royal Tokaji Aszú 5 Puttonyos 1996 50 cl, Ungarn, 7631, kr 199,00Syrlig trepreg, appelsinskall og honning i duften. Frisk smak med et brent preg, fin syretørrhet i ettersmaken. Alambre Moscatel de Setúbal 20 years 37,5 cl, Fonseca, Portugal, 30355, kr 187,00Kraftig brentpreg og stor fruktsødme i duften. Fiken, rosiner, nøtter og søtlig krydder i smaken, muskatellpreget er ikke så framtredende. Lang ettersmak. Vin til sjokoladepudding med vaniljesaus: Mas Amiel 2000, Maury Frankrike, 30911, kr 186,00 Et brent sviskepreg og mokka i duften. Fyldig smak med elementer av gelésjokolade, kirsebær og plommer. Fin syretørrhet og lett snerp i ettersmaken. Vin til riskrem med bringebærsaus: Recioto della Valpolicella Casotto del Merlo 2000 50 cl, Campagnola, Veneto, Italia, B39547, kr 132,00Friskt solbærpreg i duften. Litt brent bærpreg i smaken, og brukbar syretørrhet i ettersmaken. Men en tawny portvin ville nok passet enda bedre til riskremen. Late Harvest Sauvignon Blanc 1999 37,5 cl, Concha y Toro, Chile, B6945, kr 63,00Frisk, aprikospreget duft. Middels fylde, bra syre og litt bitter, marmeladeaktig ettersmak. Vin til fruktsalat: Muscat de Beaumes-de-Venise Frankrike, 5777, kr 167,60Kraftig muskatpreg i duften, meget søt og tung smak med litt kjernebitterhet i ettersmaken. Vin til multekrem: Domaine Cauhapé Jurançon Symphonie de Novembre 1999 Frankrike, B33436, kr 199,30Fatpreget i duft og smak går bra i forhold til bitterheten i multekjernene. Litt brent rosinaktig smak, og oppfriskende syrlighet i ettersmaken. Lenz Moser Prestige Trockenbeerenauslese 2000 37,5cl, Østerrike, 2418, kr 127,00Søtlig duft av honning og aprikos. Mektig smak med stor fylde, frisk ettersmaken i all sødmen. Vin til blåmuggost: Castelnau de Suduiraut 1997, Sauternes Frankrike, 30609, kr 239,00Innslag av aprikos, fersken og honningmelon i duft og smak. Ganske slank og elegant, med frisk syrlighet i ettersmaken. bly@dagbladet.no Er du interessert i vin? Besøk vårt vinforum. Her kan du dele din kunnskap, dine tips og meninger med andre vininteresserte.

<HLF>Dessert:</HLF> Fruktsalat. Foto: Scanpix