Vindunderlig!

Et måltid uten vin er som en dag uten sol, heter det i et fransk ordspråk. Dagbladets Bjørn Lyng tipser om de beste vinene til grillmaten.

HVITVINER TIL GRILLET LAKS Vi antok at eiket chardonnay ville passe best til grillet laks, og har plukket ut sju viner i denne kategorien til testen. Terningkastet er en avveining både av hvordan vinen smaker alene og hvor godt den passer til maten. Vinene er fortrinnsvis hentet fra fullsortimentet, bare unntaksvis fra bestillingsutvalget. Santa Carolina Chardonnay Reservado 2000 Chile, 2423, kr 96,80 Blomsteraktig, eikepreget duft med melonsødme. Velbalansert smak med fint integrert eikesødme og sitrusfriskhet som passer veldig bra til fisken. Koonunga Hill Chardonnay 2001 South Eastern Australia, 2581, kr 105,00Førsteinntrykket er litt lukket, men vinen utvikler seg positivt i glasset. Grapefrukt og toast i smaken, elegant balanse mellom fruktsødme og syrlighet, vellaget vin med lang ettersmak som går bra opp i fiskesmaken. Cloudy Bay Chardonnay 2000 Marlborough, New Zealand, B31402, kr 248,00Aprikos, honning og krydret eikepreg i duften. Stilig smak med diskret fruktsødme og fin sitrussyrlighet, lang og behagelig ettersmak. Meget god alene, og matcher også maten bra. Fetzer Sundial Chardonnay 2000 California, USA, 5786 kr 129,90Eikepreg, melon, stikkelsbær og gress i duften. Gule plommer i smaken, litt for lite syrlighet og relativt kort ettersmak. Oxford Landing Chardonnay 1999 Yalumba, South Australia, B31918, kr 89,90Utviklet fatpreg, smørmalt og mineraler i duften. Melon og pære i smaken, frukten bærer ikke helt, for søt til maten, og med en ettersmak som blir fort borte. Zonnebloem Chardonnay 2000 Stellenbosch, Sør-Afrika, 5766 kr 97,80Kraftig eikepreget duft med innslag av toast, kaffe og mineraler. Blomsteraktig førsteinntrykk av smaken, deretter tropiske frukter, toast og røyk. Besk avslutning som ikke passet så bra til maten. Lindemans Bin 65 Chardonnay 2001 Karadoc, South Australia, 2545 kr 97,50Fatvanilje og tropiske frukter i duften. Bløtt smaksanslag, mye toastet eik, ettersmaken taper seg fort. HVITE OG RØDE VINER TIL GRILLET KYLLING Vinvalget her var smaksrik hvitvin med noe fatpreg og mineralkarakter, og unge røde viner med saftig bærsødme. Beringer Zinfandel 1999 California, USA, 13679, kr 123,50 Eikepreg, eukalyptus og morellsødme i duften. Fruktig og krydret smak med nyanser av lakris, grønn paprika og plommer. Tobakkstørrhet i ettersmaken fint blandet med bløte tanniner. La Vieille Ferme 2000, Domaines Perrin, Côtes du Ventoux, Rhône, Frankrike, 30726, kr 97,00Fersk og søtlig aroma med en varm og jordlig undertone. Saftig og bløtt smaksanslag, godt bærpreg og litt lakris i smaken, lett syrebitterhet i ettersmaken. Behagelig vin både med og uten matfølge. Muga Blanco 2000, Rioja, Spania, B45456, kr 109,90Søtlig krydret fatpreg og litt gjæraroma i duften, med søte gule epler først i smaken. Syrligere totalinntrykk nå enn sist vi smakte denne vinen, fruktigheten er nok i ferd med å svekkes. Litt harpiksaktig bitterhet i ettersmaken. Terriero Sangiovese 2000, Casa Girelli, Puglia, Italia, 11972, kr 83,70 Lærpreget, søtlig krydret duft. Bløt morellfrukt og noe animalsk i smaken, men litt for stilkbitter avslutning. Prisen har gjort et betydelig hopp fra kr 76,30 i april. Fetzer Valley Oaks Zinfandel 1999, California, USA, 2166, kr 129,90Litt småråttent, utviklet duftpreg. Moden, syltetøyaktig plommesmak, slapp og litt besk ettersmak. Agramont Viura Chardonnay 2000, Bodegas Principe de Viana, Navarra, Spania, 13302, kr 87,70 Mineralsk duftpreg som minner om våt ull og våt stein. Syrespiss smak, tørr og litt for vegetal/besk ettersmak. HVITE OG RØDE VINER TIL GRILLET SVINEKJØTTDe samme vinene som ble testet til kyllingen ble også prøvesmakt til svinekjøtt. Beringer passet best der også. Beskrivelse av vinene står i forrige avsnitt. Beringer Zinfandel 1999 California, USA, 13679, kr 123,50 Fetzer Valley Oaks Zinfandel 1999 California, USA, 2166, kr 129,90 Terriero Sangiovese 2000 Casa Girelli, Puglia, Italia, 11972, kr 83,70 La Vieille Ferme 2000Domaines Perrin, Côtes du Ventoux, Rhône, Frankrike, 30726, kr 97,00 Muga Blanco 2000 Rioja, Spania, B45456, kr 109,90 Agramont Viura Chardonnay 2000 Bodegas Principe de Viana, Navarra, Spania, 13302, kr 87,70 RØDE VINER TIL GRILLET LAM Til lammet hadde vi valgt ut antatt bløte viner, gjerne med litt søtlig krydderpreg av fatlagring. Château Musar 1995 Gaston Hochar, Bekaa Valley, Libanon, 10053, kr 242,00Varmt og eksotisk duftpreg med animalsk tilsnitt. Søtlig krydret og bløt smak med eikevanilje, solbær og lakrissødme. Tørket tobakk og syrlig trepreg i ettersmaken. Søtlig totalinntrykk som matcher lammekjøttet veldig bra. Gran Feudo Reserva 1996 Bodegas Julian Chivite, Navarra, Spania, B6848, kr 105,80Fatpreget og litt brent duft med elementer av toast, dill, tobakk og solbærblader. Moden smak med fatsødme og tørket frukt med syrlig ettersmak. God matvin. Château Coufran 1999 Haut-Médoc Cru Bourgeois, Bordeaux, Frankrike, 34637, kr 144,00Eikearoma, lær, tobakk og solbær i duften. Tørr og litt kjernebitter smak med for lite frukt, relativt kort ettersmak. Prisnedslag på kr 22,80 fra april er ikke nok. Periquita 1999 Fonseca, Terras do Sado, Portugal, 670, kr 86,00Moden duft med lærpreg, tørkete frukter og tobakk. Søtlig krydret smak med en animalsk undertone. Syretørr, men litt kort ettersmak. Marqués de Caceres Crianza 1998 Rioja, Spania, 1372, kr 102,30 Svakt krydret duft av gamle fat. Tyttebærsyrlig, tørr smak, for magert totalinntrykk med lett syrlighet i ettersmaken. Montecillo Crianza 1998 Rioja, Spania, 1705, kr 98,50Rustikt, søtlig duftpreg med nyanser av eik, jordbær og sopp. Lite frukt gjør smaken for vassen, ettersmaken er tynn og syrlig. RØDE VINER TIL STORFEKJØTTHer er førstevalget rødvin med kraft, fylde og fasthet som snerper godt i ettersmaken. Casillero del Diablo Cab. Sauvignon 2000 Concha y Toro, Valle de Maipo, Chile, 2605, kr 99,00Frisk duft av solbærbladgrønt, solbær, lakris og tjære. Fyldig og smaksrik vin med solbærkarakter, fin syretørrhet og modne tanniner. Nottage Hill Cab. Shiraz 2000 BRL Hardy, South E. Australia, B2729, kr 115,00Søtlig fatpreg og urteaktig duft. Moden plommesødme i smaken, typisk australsk preg av eukalyptus, fin syrlighet i ettersmaken. Château Verdignan 1995 Haut-Médoc Cru Bourgeois, Bordeaux, Frankrike, 34636, kr 147,50Vegetalt og jordlig duftpreg med paprika, lær og tobakk. Utviklet vin med stram og tørr smak, ettersmaken er hard og stilkbitter. Santa Rita Reserva Cab. Sauvignon 2000 Valle de Maipo, Chile, 6523, kr 119,90Jordaroma, paprika, plomme, vanilje, lakris og lær i duft og smak. Kompleks duft og smak, men passer likevel ikke så godt til maten, litt for bløt og søt, mangler fasthet. Torres Mas la Plana Cabernet Sauvignon 1996Penedés, Spania, 2818, kr 227,40Solbær, paprika, toast og tobakk i duften. Ganske tørr smak med umodne tanniner, stilkbitter ettersmak med mye snerp. Bør lagres til større modenhet, men vi er tvilende til om dette vil bli skikkelig bra. Fetzer Reserve Cab. Sauvignon 1989 Sonoma, California, USA, B34718, kr 249,00Brent duftpreg med streif av toast, tjære og velhengt kjøtt. Utviklet og ganske tørr solbærsmak, litt for bitter ettersmak. Prisen ble satt ned fra kr 336,60 til kr 199,00 ved årsskiftet, men nå er den beklageligvis blitt satt opp igjen til kr 249,00. Fetzer Valley Oaks Cabernet Sauvignon 1999California, USA, 6796, kr 129,90Trepreget og vegetal duft. Moden smak av plomme, solbær og anis, med tobakkstørrhet og lett syrlighet i ettersmaken. Litt for tam i forhold til maten. bjorn.lyng@dagbladet.no Interessert i vin?Her kan du diskutere med likesinnede!

<HLF>Vinsmakerne:</HLF> Bjørn Lyng (t.v.), Eirik Hauge, Heidi Solberg, Morten Smith, Steinar Wrangsund, Thor Aamodt og Sten Holt. Foto: OLA SÆTHER
Foto: ROBERT S. EIK