Vintur til Køben

Etter å ha trafikkert skipsleia mellom København og Oslo i 139 år, fant det danske rederiet DFDS ut at det var på tide å satse mer på vin.

VI TOK ET DYPDYKK i Crown of Scandinavias vinutvalg, og i vintabellen har vi konsentrert oss om noen av vinene som selges i båtens taxfree-butikk. De oppgitte butikkprisene er i danske kroner.

Båten byr imidlertid på bedre viner enn disse. Dem finner du ved å oppsøke båtens vinbar. Vinbaren er en hyggelig oase, eneste ulempen er at det er tillatt å røyke der.

Heldigvis var det ikke røykfylt da vi prøvesmakte viner, for sigarettrøyk og vinsmaking er en dårlig kombinasjon. Det finnes røykfrie soner ombord i båten, og vinbaren burde være en av dem.

Men vinkelneren forklarte røyketillatelsen med at det selges sigarer i vinbaren. Slike stinkadorer umuliggjør seriøs vinsmaking! 

HER FINNES MANGE av verdens store vinnavn, og vi nevner i fleng: Château Mouton Rothschild 1999 (serveringspris kr 1699, polpris kr 1489,40), Château Haut-Brion 1996 (kr 1589, polpris kr 1825,20), Château Montrose 1996 (kr 699), Château Haut-Bailly 1996 (kr 529), Usseglio Châteauneuf-du-Pape 2003 (kr 495), Solaia 2000 (kr 955), Tignanello 2001 (kr 695, polpris kr 419,90), Guado al Tasso 1999 (kr 695), Vega Sicilia Valbuena 2001 (kr 599, polpris kr 758), Flor de Pingus 2002 (kr 575), Torres Mas la Plana 2000 (kr 299, polpris kr 249), Mondavi Cabernet Sauvignon Reserve 1998 (kr 995, polpris kr 992), Dominus 1999 (kr 959), Almaviva 1999 (kr 795), Penfolds Grange 2001 (kr 1595, polpris kr 1200), Penfolds Yattarna 1999 («White Grange», kr 589), Laroche Chablis Grand Cru Les Blanchots 2002 (kr 479, polpris kr 469,90) og en 5 cl smaksprøve på kongen av dessertviner, Château d\'Yquem 1998, koster 175 kroner.

De danske prisene er vel å merke serveringspriser, men de er ikke mye høyere enn polprisene (i noen tilfeller lavere). Det fine er at man kan få 15 cl av disse vinene i et glass i vinbaren, og betale en femtedel av flaskeprisen.

På denne måten kan man i tillegg til å nyte et godt glass vin, også finne ut hvilken vin man liker best, og så be om å få kjøpe resten av den samme flaska til middag i restauranten etterpå. På utreise ble vår middagsvin Château Haut-Bailly 1996. På hjemreisen kom Rinaldi Barbera d\'Alba 2004 best ut blant de vinene vi prøvesmakte.

DET BURDE VÆRE MULIG å få kjøpt flere av de eksklusive vinene i taxfree-butikken, til en litt lavere pris enn hva det koster å få dem servert i vinbaren eller restaurantene.

Man burde også tilby samme service som Olav Lühr (hedres den som hedres bør) i Larvik Line gjorde før selskapet ble kjøpt opp av Color Line: Gjør vinlista tilgjengelig for publikum på forhånd, og ta imot forhåndsbestillinger på viner som ligger forsvarlig lagret på land og ikke tas om bord før den dagen kunden som har bestilt vinen, skal reise.