Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Mer
Min side Logg ut

Virkelighetens Indiana Jones

Forsvant i jungelen i 1925. Ville starte kultsamfunn som dyrket sønnen Jack.

HAN ER OMSPUNNET AV MYSTIKK, forsvant sporløst i den sør-amerikanske jungelen i 1925 - og skal ha vært inspirasjonskilden til Indiana Jones, som gjør comeback på kino i vår etter 19 års pause.

Nå kan det bli film om hans liv - og ikke kamuflert som Indy. Avisa Variety melder at Brad Pitt skal spille ham i filmen «Lost City of Z».

Oberst Percy Harrison Fawcett jobbet som landmåler, men var like mye en eventyrer.

Tidlig på året i 1906 ble han kalt inn til presidenten i Royal Geographic Society.

- Vet du noe om Bolivia, spurte presidenten.

- Nei, svarte Fawcett.

Presidenten var på jakt etter noen som kunne reise inn i jungelen mellom Bolivia og Brasil for å undersøke hvor grensen mellom de to landene skulle gå.

Jungelen inneholdt enorme områder med trær man kunne utvinne gummi av, og det var behov for en nøytral part som kunne markere hvilke områder som tilhørte hvilke land.

image: Virkelighetens Indiana Jones

Jobben ville være ekstremt farlig, i et landområde med mye sykdom og innfødte stammer som var kjent for sin hensynsløse opptreden mot fremmede. Lokalbefolkningen kranglet om rettighetene til gummitrærne, og truet med krig.

Fawcett sa ja til oppdraget på flekken.

TIDLIGERE HADDE FAWCETT vært på Sri Lanka, der han tjente i artilleriet i den britiske hæren. Han lærte landmåleryrket da han jobbet for den britiske hemmelige tjenesten i Nord-Afrika.

Og så fikk han altså muligheten til å leve ut eventyreren i seg for fullt da han fikk Bolivia-oppdraget i 1906.

Obersten ankom Sør-Amerika i juni samme år, og la i vei inn i jungelen. Han fant raskt ut at villmarksområdet i seg selv var en kjempeutfordring.

Pakkeslene gispet etter luft i den tynne lufta i fjellene, og etter lang tids marsj kom Fawcett til byen Cojiba. Der fikk han vite at dødeligheten i området var opp mot 50 prosent.

Han ble innblandet i episoder der lokale soldater trakk våpen mot hverandre, og en gang skal Fawcett ha tatt tak i en illsint offiser som dro revolveren sin mot ham - og vridd våpenet ut av hånda til offiseren i et voldsomt basketak.

Han møtte indianere som ble holdt som slaver på gummiplantasjene, og innfødte som skjøt mot ham med pil og bue.

Fawcett fikk en kjempeedderkopp i soveposen, flyktet fra vampyrflaggermus og ville okser - og ble angrepet av dødelig giftige slanger. En gang måtte en amerikaner i Fawcetts reisefølge ty til revolveren sin for å ta livet av en to meter lang slange som angrep med blottede huggtenner.

- Ikke lenge etter at vi ankom Sør-Amerika støtte vi på en kjempe-anakonda under elvebåten vår. Da den gled opp på elvebredden sendte jeg en kule gjennom ryggraden dens, tre meter under det forferdelige hodet til slangen, skrev Fawcett i dagboka si.

Han manglet nøyaktige måleredskaper, men anslo monsterslangen til å være 20 meter lang og over 30 centimeter i diameter.

DE TRE FØRSTE ÅRENE I SØR-AMERIKA arbeidet Fawcett med å måle opp området. Deretter trakk han seg tilbake fra militær tjeneste, og fortsatte ekspedisjoner inn i jungelen på egen hånd.

Finansiering fikk han blant annet fra britiske aviser.

Han dro hjem til England under første verdenskrig, men ble trukket tilbake til Sør-Amerika da krigen var over. Totalt gjorde han sju ekspedisjoner inn i villmarksområdene mellom 1906 og 1924.

Obersten studerte gamle nedtegnelser og hadde blant annet fått en steinfigur av forfattervennen H. Rider Haggard.

Fawcett tok med figuren til en synsk person som fortalte ham om et stort kontinent som strakk seg fra nordkysten av Afrika til Sør-Amerika. Kontinentet hadde ifølge den synske falt sammen i et inferno av vulkanutbrudd og flammer - lenge før sivilisasjonene i Egypt reiste seg.

- Forbindelsen mellom Atlantis og deler av det som nå er Brasil kan ikke underslås, og gir forklaring på mange problemer som ellers vil forbli uløste mysterier, skrev Fawcett.


Så, i 1925, la han ut på det som skulle bli hans siste ekspedisjon.

Det hadde alltid vært vanskelig for Fawcett å finne pålitelige reisekamerater, men nå var hans eldste sønn Jack blitt gammel nok til å være med.

SAMMEN MED SØNNEN og en av hans venner Raleigh dro han inn i den brasilianske jungelen i 1925.

Fawcett var overbevist om at det fantes en fortapt by av gull der inne, som han ga kodenavnet «Z».

Skulle det ende med at de tre ikke vendte tilbake fra jungelen, ville obersten at det ikke skulle sendes noe redningsteam etter dem. Det ville bare sette flere liv i fare, mente han.

29 mai 1925 fikk Fawcetts kone Nina det som skulle bli den siste beskjeden fra ham. Et telegram der han fortalte at han hadde sendt hjem mannskapet som assisterte ham, og at han ville fortsette alene sammen med Jack og vennen hans.

«Du trenger ikke være redd for at vi skal mislykkes», skrev obersten.

Det var det siste noen hørte fra ekspedisjonen.

De tre forsvant inn i jungelen, og ble aldri funnet igjen.

DET BLE LANSERT MANGE TEORIER om Fawcetts skjebne i etterkant. Eventyreren som tidligere hadde unnsluppet så mange farer i jungelen, kunne ha blitt tatt av dage av fiendtlige indianere, pirajafisk, kjempeslanger, sykdom eller sult.

En teori gikk ut på at Fawcett hadde mistet hukommelsen og levde som høvding for en stamme kannibaler.

En misjonær hevdet i 1933 å ha sett obersten i live, holdt som fange av en indianerstamme og tvunget til å gifte seg med høvdingens datter. Samme år ble det funnet et kompass man mente hadde tilhørt Fawcett.

Det manglet heller ikke på ekspedisjoner for å finne den forsvunnede oppdageren.

En ekspedisjon i 1951 fant beinrester som senere viste seg å ikke ha noen forbindelse med Fawcett.

Den danske oppdageren Arne Falk-Rønne dro inn i Mato Grosso-området på 60-tallet, og hevdet i en bok i 1991 at han hadde fått kjennskap til Fawcetts skjebne av lokalbefolkningen. Visstnok skulle obersten ha mistet gavene han hadde med til indianerne, blitt syk og deretter tatt av dage av Kalapalo-stammen.

Den samme indianerstammen tok medlemmene i en ekspedisjon i 1996 til fange, men slapp dem til slutt fri etter å ha truet dem på livet og stjålet utstyr for flere hundre tusen kroner.

I 2004 MELDTE DEN BRITISKE AVISA The Observer at en filmregissør hadde funnet tegn til at Fawcett planla å starte et kultaktig samfunn inne i den brasilianske jungelen.

Kulten skulle ifølge regissør Misha Williams dyrke sønnen Jack, flette sammen flere ulike trosretninger og basere seg på teosofisk filosofi.

- Funnene mine viser at flere bekjente av Fawcett sto klare til å reise ut og leve sammen med ham i et nytt, fritt samfunn, hevder Williams i intervjuet med Observer.

Regissøren har blant annet funnet en tegning av en erotisk amasonefigur som han mener skjuler kjernen i Fawcetts forsvinning. Figuren skal ifølge Williams bare vise seg for Fawcetts slektninger og de som forsøker å avdekke skjebnen hans i jungelen - den sirene-aktige figuren trekker til seg hvite menn i jungelen, hevder han.

Bladet New Yorker skrev i 2005 at en arkeolog mener å ha funnet den fortapte byen «Z».

Ifølge The Observer har 13 ekspedisjoner forsøkt å finne Fawcetts levninger og skjebne, uten å lykkes. Omkring 100 mennesker skal ha mistet livet i jakten på den forsvunnede oppdageren.

Svaret på hva som egentlig skjedde med den opprinnelige Indiana Jones, ligger dermed fremdeles skjult et sted inne i Amazonas.

Denne artikkelen er skrevet av Magasinets nettredaksjon, og ikke publisert i papirutgaven. Har du spørsmål eller kommentarer, send dem til oss på e-post

ER DETTE LEVNINGENE? Etter at Fawcett forsvant i jungelen i 1925, har mange ekspedisjoner forsøkt å finne ut av hans skjebne. Totalt 13 prosjekter har mislykkes, og 100 mennesker har mistet livet i jakten på ham, ifølge The Observer. Her viser den brasilianske aktivisten <a href="http://en.wikipedia.org/wiki/Villas_Boas_brothers">Orlando Villas Boas</a> fram det han hevder er levningene etter den forsvunnede eventyreren.
INDY TILBAKE PÅ LERRETET: 22. mai er det klart for en ny film med Harrison Ford som Indiana Jones. Percy Fawcett skal ha vært inspirasjonskilden til den populære filmfiguren.
OVERNATURLIG: I likhet med inspirasjonskilden havner Dr. Jones ofte i kontakt med det overnaturlige. I «Krystallhodeskallens rike» er året blitt 1957, og Indy kjemper mot KGB-agenter fra Sovjetunionen som forsøker å få tak i en mystisk krystallskalle - full av energi som stammer fra høyere makter eller utenomjordisk liv.
FAWCETTS FØRSTE REISE: I 1906 bega obersten seg inn i jungelen i Bolivia og Brasil for å måle opp grensen mellom de to landene. Der inne møtte han farer, ekstrem natur - og en mystikk som aldri slapp taket i ham
MONSTERSLANGEN: Fawcett fortalte om en kjempe-anakonda han drepte med et rifleskudd. I dagboka si noterte han at slangen var omkring 20 meter lang og godt over 30 centimeter i diameter.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media