Du leser nå Dagbladet Pluss

Virusvarsleren

Hvis ikke Margaret Chan (62) hadde vært så sykt forelsket i 1969, ville hun ikke blitt ansvarlig for at verden skal holde seg frisk.

Sjef for de dårlige nyhetene: Direktøren i Verdens helseorganisasjon advarer mot å tro at svineinfluensaen ikke er en alvorlig trussel.Foto: FABRICE COFFRINI/AFP
Sjef for de dårlige nyhetene: Direktøren i Verdens helseorganisasjon advarer mot å tro at svineinfluensaen ikke er en alvorlig trussel.Foto: FABRICE COFFRINI/AFPVis mer

||| Egentlig skal vi være glad for at Margaret Chan ikke er bedre kjent. For hvis hun blir et daglig tv-ansikt, er det fordi vi alle sammen kan dø. Hvis sjefen i Verdens helseorganisasjon (WHO) i tillegg står fram i mørke klær, bør vi ta på oss munnbindet og flykte til fjells.

Men akkurat i dag, like før hun skal varsle at pandemien har brutt ut, står hun der, en blid kineser, i sjuende etasje, med WHO-utsikt over Genèves friserte natur, og hilser oss på oss i blekrosa drakt. Når vi går ut igjen, etter 1 time, 10 minutter og 20 sekunder, har vi fått en leksjon i kjærlighet og død.

—Hva er det verste som kan skje oss?

—At svineinfluensaviruset gir fra seg evnen til å spre seg og fugleinfluensaviruset bidrar med dødeligheten. Til sammen danner de et nytt virus.