Du leser nå Dagbladet Pluss

Voksesmerter

Siste sladder fra åkeren

Helt fett: Nygrilla mais med smør i ulike varianter.
Helt fett: Nygrilla mais med smør i ulike varianter.Vis mer

Kan grønnsaker snakke? Hvis du setter deg ned i en maisåker en varm og solfylt sommerdag, ikke lenge etter et tungt regnskyll, kan du høre dem. Det er som om de hvisker og tisker seg i mellom. Hvis det kommer et vindpust, blir de overdøvet, og du hører ikke annet enn rasling med bladene. Så stilner vinden, og du kan igjen høre maisen hviske. Så, plutselig, er det som om en av dem kommer med et dempet, forskrekket rop, før noen hysjer på den. Og det blir helt stille et like øyeblikk. Slik fortsetter det, mens det forvokste graset vokser seg høyere og høyere, og ørene med mais sprenges av kolben inni som blir tjukk og saftig.

En maisåker har noe vakkert og skremmende over seg på samme tid. Rad på rad med altfor store planter, et uttrykk for en eksplosiv livsglede og samtidig en nærmest militær disiplin. Hvis radene krummer seg litt når de beveger seg ned en bakke, kan du miste synet av omverden. Og alt du ser og hører er mais som vokser, som hvisker og roper sitt hemmelige budskap — ikke til deg, ikke til hverandre — om sine håpløse, himmelstrebende ambisjoner.Slik fortsetter det til en vakker dag når det hele er slutt. Dette er en slik dag. Ørene henger tunge og tjukke, og det er klart for selvplukk på Ringi gård i Bærum.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

    Du er nå inne på en Dagbladet Pluss-artikkel. Den kan du få tilgang til med et abonnement på Dagbladet Pluss.

    Dagbladet Pluss er enda mer av virkeligheten. Redaksjonen vår jobber hver dag for å gi deg kvalitetsartikler du bare må lese. Vi har satt dagsorden i over 150 år og er stolte av den prisbelønte journalistikken vår. Med et Dagbladet Pluss-abonnement får du både ferske premium artikler hver dag og tilgang til hele arkivet vårt. Det vil si alle avisene helt tilbake til 1869! Les Dagbladet Pluss på alle plattformer - både desktop, mobil og tablet - når du vil, hvor du vil.

6 MÅNEDER*

UT ÅRET

60 kr

(0,33 kr per dag)

KJØP 6 MÅNEDER*

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

6 MÅNEDER* 60 kr per 6 måneder. 0,33 kr per dag.

*Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper (449 kr/6 månader) , men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

1 UKE*

PRØVEPERIODE

0 kr

(0 kr per dag)

KJØP 1 UKE*

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 UKE* 0 kr per 1 uke. 0 kr per dag.

*Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper (55 kr/uke) , men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

1 MÅNED

99 kr

(3,33 kr per dag)

KJØP 1 MÅNED

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 MÅNED 99 kr per 1 måned. 3,33 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

3 MÅNEDER

249 kr

(2,76 kr per dag)

KJØP 3 MÅNEDER

Kjøp nå
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

3 MÅNEDER 249 kr per 3 måneder. 2,76 kr per dag.

Abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

  • *Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris etter tilbudsperioden (449,-/6 måneder; 55,-/uke)
  • Abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.