Voksne ingen adgang

Før du blir stor er det bare ett sted du kan høre på din musikk, dekorere og få utløp for den du er. Vi ba tre tenåringer vise oss rommet sitt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert
    AZUCENA WILLBERG (18) Går i 3. klasse på Fagerborg videregående skole.

AZUCENA ER HALVT meksikansk og har bodd på sitt nåværende rom de siste elleve åra. For tre måneder siden malte hun veggene knall oransje.- Jeg blir lei meg av mørketida og må ha lys, forklarer hun og setter seg på senga. Rett foran henne henger et litografi av Frida Kahlo, Mexicos mest berømte kunstner.- Siden mamma er meksikansk, har vi reist til Mexico annethvert år siden jeg ble født, så det er klart den kulturen preger meg, sier hun og titter bort på den runde meksikanske hatten i hjørnet, kaktusene i hylla og de fargerike smykkene på kommoden. - Fordi jeg er i Norge hele tida, synes jeg det er deilig å kunne gå inn på rommet mitt og få følelsen av å være et annet sted.Bokhylla rommer flere bøker av Gabriel Garcma Marquez.- «Kjærlighet i koleraens tid» er den beste boka jeg har lest. Jeg er veldig glad i magisk realisme, hvor døden er noe helt vanlig, sier hun og forteller at hun godt kunne tenke seg å bli forfatter selv. Men før det har hun lyst til å studere filosofi og reise masse.- Ja, jeg vil til Kina, Vietnam-overalt.På døra henger en svær, rød plakat av Che Guevara.- Han er min helt. Selv om jeg ikke akkurat er kommunist, er jeg veldig idealistisk, sier hun og forteller at hun liker å tegne og høre på musikk når hun er på rommet sitt.- Jeg har ofte venner på besøk, og foreldrene mine lar meg alltid være i fred, sier Azucena, som føler at rommet hennes representerer den hun er.- Ungdom i dag har mye tid til å drive på med rommet sitt, det blir en form for selvrealisering. At jeg har fått lov til å uttrykke min identitet på dette rommet, synes jeg er veldig bra.

    NIELS HENRIK HAMRE (18) Går i 3. klasse på Fagerborg videregående skole, allmennfaglig linje.
NIELS HENRIK HAR BODD på rommet sitt de siste ni åra, og forteller at den største forskjellen fra det første rommet sitt er at han nå har et luftgevær på veggen.- Jeg pleier å ta det med opp til hytta til en venn av meg og skyte på diverse ting. Men jeg er ingen jeger, nei, det kan jeg ikke si, sier Niels Henrik, som også har mer eller mindre tapetsert den ene veggen med fotballbilder.- Jeg synes det er viktig å henge ting på veggen som representerer meg.- Så du spiller fotball?- Nei, jeg har aldri spilt selv, men vært fotballfan i over ti år, smiler han og forteller at det er Real Madrid og Lyn som er favorittlagene.- Det er skikkelig samhold blant Lyn-tilhengerne, og noen ganger reiser vi helt til Molde bare for å se en kamp, sier Niels Henrik, som ikke tilbringer altfor mye tid på rommet sitt. Når han gjør det, er det for å gjøre lekser, høre på musikk eller spille fotballspillet Championship Manager. Han har to datamaskiner, tv og stereoanlegg på rommet sitt og nevner internettsurfing som en annen favorittaktivitet. Bokhylla domineres av permer med tegneseriene Bamse og Donald Duck. En karibisk kokebok, Jamie Olivier og J.R. Tolkiens «Hobbitten» har også fått plass, samt en rad med lyseblå Bobsey-barna-bøker. - Jeg har aldri lest Bobsey-barna, men de ser bra ut der de står. Leser i grunnen ikke så mye, men liker å lage mat.Ved siden av stereoanlegget henger det elleve par solbriller og i cd-hylla finnes alt fra housemusikk til Metallica. - Det beste ved rommet mitt er utsikten, sier Niels Henrik og skuer ut av vinduet, hvor snøen henger tungt på trærne i hagen. Veggen ved vinduet er dekket av forskjellige ølbrikker, som han har rasket med seg her og der. Til våren er han russ, og neste år satser han på å kjøre budbil og spare penger til å reise til et sted det er varmt.- Men jeg blir nok på gutterommet. I alle fall ett år til. Kan ikke si jeg lengter etter å flytte.
    STEFANO TOZZI (17) Går i 3. klasse på tegning, form og farge på Bredtvedt videregående skole.
STEFANO ER HALVT italiensk og har bodd på det samme rommet hele livet. Det første du legger merke til er at alle veggene er dekket med graffiti.- Dette rommet pleide å være to, med søsteren min i det andre. Men for åtte år siden slo vi ned veggen, og hele rommet ble mitt, sier Stefano, som spiller spiss på juniorlaget til Vålerenga Fotballklubb. Når Stefano er på rommet sitt, liker han å spille PlayStation og se på TV. Han digger hip hop, og graffiti har alltid vært en hobby.- Graffitiideen var ikke særlig populær her hjemme. Så i begynnelsen lagde jeg graffiti på svære pappark som jeg hengte opp. Til slutt fikk jeg lov til å spraye rett på veggen, sier Stefano og forteller at han hele tida maler nye ting. Det hender ofte at venner skribler noe når de er innom også.- Folk blir ganske paffe når de ser rommet mitt første gang, men de på min alder synes det er gøy.Stefano er ingen minimalist. Og han innrømmer at det er vanskelig å kaste ting. - Jeg liker å pynte, sier han. Over senga er det ei hylle med seks røde Ferrari-biler, på veggen henger en rekke kapser, en tallerken fra Peru og i hjørnet står en samling utenlandske ølflasker. Popartistene J.Lo og Shakira er idealdamene og har fått plakatplass på veggen. I senga ligger det noen bamser.- Denne apen har jeg hatt siden jeg var bitte liten, sier Stefano som helst vil jobbe med noe innen reklame og design når han blir «stor». Selv om han er ferdig på videregående til sommeren, regner han med å bli boende på gutterommet et par år til.- Det er mest økonomisk, dessuten trives jeg her.
    magasinet@dagbladet.no

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.