Dårlig norsk? En av fem som går ut av grunnskolen har dårlige leseferdigheter, hvor stor del av forklaringen ligger i dårlige lærebøker? Illustrasjonsfoto. 
Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
Dårlig norsk? En av fem som går ut av grunnskolen har dårlige leseferdigheter, hvor stor del av forklaringen ligger i dårlige lærebøker? Illustrasjonsfoto. Foto: Frank Karlsen / DagbladetVis mer

Vranglærebøkene

En del av bøkene norske elever skal lære fra, er så dårlig skrevet at det er umulig å forstå hva som menes, skriver Håvard Tjora.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

I Norge er det slik at en million nordmenn regnes som så dårlige lesere at de har problemer med å tilegne seg kunnskap gjennom tekst. De sliter med å lese og forstå forsikringspapirer, skriftlige instruksjoner fra legen sin og brev fra NAV - og de leser trolig ikke den teksten du leser nå. Fortsatt er det slik at hvert femte barn som går ut av den norske grunnskolen leser på så lavt nivå.

Det er ikke lenger slik at det er nok å være flink med hendene for å bli en ypperlig håndverker. Du må kunne lese instruksjoner, avtaler og regler - og du må ha yrkesfaglig videregående i ryggen for å være sikret jobb.

En av fem som går ut av grunnskolen har så dårlige leseferdigheter at det vanskeliggjør videre utdanning og deltakelse i yrkeslivet. Denne situasjonen er alvorlig. Vi vet at leseferdigheter ligger til grunn for nesten all læring i skolen. Vi vet også at mange lærere er veldig bokstyrte, med en klokkertro på at læreboka er den sikreste kilden til læring. Det ser vi på valgene mange skoler tar, ved at de kutter ut andre arbeidsformer og metoder for å komme gjennom alle sidene og oppgavene i bøkene. Dette legger et enormt ansvar på forlagene. Lærebøkene er mange steder det som setter standarden for hva elevene lærer i skolen - ikke læreplanverket, som er den lovpålagte beskrivelsen av hva elevene skal kunne.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: Uke kr 45,- Måned kr 79,- Kvartal kr 199,- År kr 729.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.
  • Abonnementet har ingen bindingstid. Du kan si det opp når som helst.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn