Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Mer
Min side Logg ut

- «W» står for «wanking»

Verdenskjent økonom skrev sexdagbok i kode. Homofile debattanter mener de har løsningen.

HAN BLE KJENT FOR sin motkonjunkturpolitikk, synet på at staten burde øse ut penger i dårlige tider for å få opp forbruket og sysselsettingen. Privat bød også briten John Maynard Keynes raust på seg selv.

Privatlivet til økonomen, som fikk stor innflytelse på oppbygningen av velferdsstaten, er ikke like kjent. Det er imidlertid nesten like interessant som hans livsverk keynesianismen.

Forfatter, poet og professor ved Queens College i New York Evan Zimroth har sett nærmere på Keynes sexliv, og skriver om sine funn i en underholdende artikkel i tidsskriftet Intelligent life, et nytt livsstilsmagasin fra Economist. 

DET FINNES TO SEXDAGBØKER, den ene er rett fram, mens den andre er skrevet i kode. Og så langt har ingen klart å knekke kodene til Keynes, selv om saken har fått omtale i flere medier.

Zimroth forteller om de mange forslagene hun har fått, men at ingen av dem kan verifiseres. Selv leverer hun noen velbegrunnede teorier om hva de forskjellige kodene står for, men noen fasit har hun ikke.

Nå trår homofile til med eksperthjelp. I debatten etter saken får Zimroth tyn for sitt heterofile utgangspunkt.

- Dette er så åpenbart for en homofil mann, skriver en innsender i debatten.


KEYNES VAR GIFT
med sin russiske ballerina Lydia i 20 år, fram til han døde i 1946.

Han var åpent homoseksuell, selv om ikke alle var klar over det. Lydia og Meynard giftet seg i 1925, og Keynes kan ifølge Wikipedia ha roet seg ned seksuelt innen den tid.

Det var særlig i 20-årene han hadde romantiske og seksuelle forhold til andre menn, noe som ikke var uvanlig i Bloomsbury-gruppa, den britiske kunstner- og akademikergjengen som han tilhørte.

- Mellom 1901 og 1915, da han var i 20-årene, var han på konstant jakt. Han holdt dagbøker over sine erobringer, skriver Zimroth.

Bøkene finnes i arkivene til King\'s College i Cambridge.

KEYNES FØRTE dagbok, slik man kanskje forventer av en metodisk økonom. Han registrerte og telte alt som kunne organiseres, også sexlivet, år etter år.

Den første dagboka er lettlest og lite utbroderende. Her er sex-partnerne oppgitt med initialer eller kjælenavn. Det går mye i DG (Duncan Grant), GLS (Lytton Strachey) eller Tressider (J.T Sheppard).

En natts-opplevelser registrerte han slik: «16-åring under Etna», «Heisgutt i Vauxhall» (1911). I 1912 kan man lese: «Jødegutt».

I 1903 til 1905 var det tørke. Ingen sexpartnere ble registrert, og Keynes noterte «nil» (altså null). 

I 1911 registrerte han åtte partnere, halvparten antakelig en-natts-tilfeller. I 1915 hadde han sju, og i 1913 kom rekordåret med ni ulike partnere.

Duncan Grant går igjen og igjen. Kunstneren var en av Keynes store kjærligheter, de hadde et forhold mellom 1908 til 1915.

DAGBOK NUMMER TO er fortsatt et mysterium, skriver Zimroth. For hvert kvartal fra 1906 til 1915 oppsummerte Keynes sine seksuelle aktiviteter og plasserte dem under tre kategorier: «C», «A» og «W».

Under hver kategori summerte han opp antall ganger han hadde utført denne aktiviteten, og når. Mellom mai og august 1911, for eksempel, ble «C» oppført 16 ganger, «A» fire, og «W» fem.

- Hver gang jeg har sjansen spør jeg folk om de kan knekke Keynes kode. Ved «A» svarer det straks «ass», som antakelig er en riktig tolkning. Men spørsmålet er hvem som gir og hvem som mottar. For «W» sier folk gjerne «wanking» (masturbasjon). Problemet er at man med denne betydningen ville forvente at «W» opptrådte hyppigst. For hvor seksuelt aktiv kunne Keynes ha vært? Men «W»-antallet er lavest. I flere kvartal skjer «W» overhodet ikke, skriver Zimroth.

- Heteroseksuelle skjønner ofte ikke viktigheten av gjensidig masturbasjon for homofile menn, skriver en innsender.

Han mener det er åpenbart at «W» står for «wanking», men altså ikke den tradisjonelle, ensomme Stille Anders. 


KEYNES FØRTE DAGBOKA
i en periode hvor homoseksualitet var forbudt, og som Oscar Wilde kunne Keynes ha havnet i fengsel. Derfor er det forståelig at det foregår i kode. Men hva betyr egentlig «C»?

- Det første som renner meg i hu er «copulation», eller «cop», som Keynes ville ha sagt. Men kopulering er et uklart begrep. Med hvem? Hvordan foregikk det? I 1920-tallets London betød ordet ikke nødvendigvis samleie, slik vi bruker det i dag, men like gjerne et kyss på kinnet. Flørting kunne kalles «cop», skriver professoren.

- Jeg tror heteroseksualiteten din står i veien for analysen. To menn vil sjelden stoppe  ved «cop». Når vi har startet med «copping» går vi vanligvis videre til noe mer tilfredstillende. Jeg tror «C» refererer til cock(-sucking), og «A» til «ass». «W» betyr antakelig wanking, men ikke slik du tolker det, skriver en annen innsender i debatten.

«C» VAR DET KEYNES holdt på mest med. Fra august til november 1908 skjedde det 28 ganger. Fra mai til august 1908 skjedde det 17 ganger. Fra februar til mai 1909 er tallet 20 ganger. Høye C-tall henger ofte, men ikke alltid, sammen med fridager fra universitetet, påske og sommerferie.

Mens «A» og «W» antakelig er spesifikke handlinger, kan «C» muligens betegne en generell handling, «cop», som et kyss, litt mer, et hyggelig samvær med håp om noe mer. Det kan også stå for «cruising» (jakt), eller «cottaging» (å jakte på sex i det offentlige bad), skriver forfatteren, som også oppgir «cock sucking» som en tiltalende løsning, men mindre sannsynlig enn det mer generelle «cop», som kan inkludere cock sucking, men også kyssing og flørting.

Zimroth tror dagbok nummer to er en liste over anonyme sexpartnere, og at spesifikke, navngitte elskere ikke er med på lista. «C» er noe som skjedde ofte, og antakelig var det mindre interessant å registrere den rutinepregede sexen man har hyppig med en fast partner. Det interessante er nok heller å føre oversikt over hvor mange ganger du fikk nytt napp.

Debattantene tenker i andre baner enn Zimroth. En innsender skriver at «C = Cock, A = Ass og W = Wife».

En innsender påpeker at Keynes var bifil og mener «W» må stå for «women», Keynes var tross alt ikke gift da han skrev dagboka. En som tenker i samme bane mener «C» må stå for «cunt», et ord man bruker i homofile kretser for menn som ligger med begge kjønn.

En annen innsender foreslår «C(ambridge), W(estminster), C(ollege), W(ork)», men har ingen løsningsforslag for «A». Andre forslag er «Colored, Asian, White» og «C» for «coming».

KEYNES OPPSUMMERTE alle sine «A», «C» og «W».

Han kom fram til et tall som ikke ser ut til å henge sammen med noen av kategoriene. Tallene varierer fra 65 til 100. De fleste tallene lå mellom 70 og 80. Sjelden oppgis 95 eller mer. Ga han seg selv karakter? Det finnes nemlig en 100 og en 104.

Denne artikkelen er skrevet av Magasinets nettredaksjon, og ikke publisert i papirutgaven. Har du spørsmål eller kommentarer, send dem til oss på e-post.

BRETTON WOODS: John Maynard Keynes (til høyre) sammen med den amerikanske økonomen <a href=http://en.wikipedia.org/wiki/Harry_Dexter_White>Harry Dexter White</A> på Bretton Woods-konferansen i 1944. Avtalen som ble gjort her dannet grunnlaget for opprettelsen av Det internasjonale valutafond og Verdensbanken.
ELSKERE: Den skotske maleren Duncan Grant og J. M. Keynes var elskere i en årrekke.
OGSÅ ELSKER: Den britiske forfatteren og kritikeren Lytton Strachey var også med i Bloomsbury-gjengen og tilbrakte mange netter med Keynes. Her er han avbildet med familiemedlem Clive Bell.
FIKK TO ÅR I FENGSEL: Den irske forfatteren Oscar Wilde ble dømt til to års hardt straffarbeid i 1895 for homoseksuelle handlinger. Homoseksualitet ble avkriminalisert i England i 1967.
<B>BLOOMSBURY-GRUPPA:</B> John Maynard Keynes var en av kjernemedlemmene i gruppa der stormfulle homofile og heterofile forhold florerte. Andre medlemmer var Virginia Woolf, E. M. Forster, Mary MacCarthy, Lytton Strachey, Duncan Grant, Vanessa Bell og Roger Fry. Keynes ses i midten.
<B>INNFLYTELSESRIK:</B> Keynes er blitt betegnet som den viktigste økonomen etter Adam Smith. Her på forsiden av Time i 1965.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media